Jeftini kvadrati "zapretili" oporavku stanogradnje u Novom Sadu

Oporavak stanogradnje u Novom Sadu mogao bi, kako ocenjuju stručnjaci, ponovo da bude zaustavljen.
Jeftini kvadrati "zapretili" oporavku stanogradnje u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Kako pišu "Novosti", investitorima su "zapretili" jeftini kvadrati namenjeni pripadnicima državnih službi. Tržište stanova u Novom Sadu već je donekle "poljuljano" najavom republičikih vlasti o gradnji stanova po ceni koja je gotovo duplo manja od aktuelne. 
 
Podsetimo, gradnju ovakvih stanova u kojima bi kvadratni metar trebalo da košta 500 evra namenjenih pripadnicima vojske, policije i službi bezbednosti nedavno je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a ta najava je već navela kupce da još jednom promisle o investiciji, i da sačekaju još pola godine, kako bi videli hoće li proći jeftinije.
 
U Novom Sadu, kako je precizirala ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, postoji potreba za oko 1.800 ovakvih stanova, a zgrade bi trebalo da budu podizane na Sajlovu, Paragovu, Mišeluku 2 i Jugovićevu. Lokacije u Novom Sadu su delimično komunalno opremljene.
 
Dragan Rabatić, izvršni direktor "Solis nekretnina" iz Novog Sada, objašnjava da je u Novom Sadu, posle nekoliko godina stagnacije i izgradnje malog broja stanova, sve ponovo krenulo. Statistike pokazuju da je u prvoj polovini 2016. prodato 1.550 stanova, dok je u prvoj polovini 2017. godine, taj broj skočio na 2.750. 
 
"Već sada je ova najava 'damping' cena napravila manje poremećaje. U Novom Sadu se stanovi prodaju, u zavisnosti od lokacije, a takođe i same pozicije u zgradi, kao i kvadrature, po ceni od 950 pa do više od 2.000 evra. Tako se neki dupleks, na manje atraktivnoj lokaciji može kupiti već za 950 evra, a atraktivni manji stanovi, bliži centru, ili u samom centru koštaju i više od 2.000 evra. Investitori se ne žale, i do sada je kupaca bilo dovoljno. Sigurno je, međutim, da će deo kupaca otići, ili će bar sačekati sa kupovinom", poručuje Rabatić za "Novosti".
 
On dodaje da je činjenica da se "po ceni od 500 evra možda mogu završiti građevinski radovi, ali, komunalno opremanje i sama cena zemljišta dodatno 'nazidaju' cenu". Samim tim, ukazuje on, bez podrške države i bez oslobađanja od tih obaveza, nema šanse da se stan sagradi po toj ceni.
 
A da odlaganju odluke o kupovini razmišljaju i pojedini građani, potvrđuje Novosađanin Mirko N, koji je trenutno podstanar.
 
"Planirao sam da kupim stan, ali kada sam čuo za najave jeftinijih kvadrata, odlučio sam da se da ipak sačekam.Nadam se da će doći do neke korekcije cene, i da će biti lakše da kupimo više kvadrata", kaže Mirko. 
 
Broj radnika na gradilištima u Novom Sadu, ali i u fabrikama koje proizvode građevinski materijal, kako ocenjuje Josip Modić, predsednik gradske organizacije ovog sindikata, povećava se, a tome u prilog ide i podatak da je Novi Sad, ponovo, procentualno prvi u Srbiji po broju izdatih, odnosno pozitivno rešenih građevinskih dozvola.
  • Neko

    17.06.2018 23:55
    Mafija gradi - mafija kupuje
    Svima je jasno ko pumpa cene, ko gradi i ko pere pare preko kupovine stanova. Kad padne ova tiranija od vlasti, svasta ce isplivati na povrsinu. Čuvajte pare do tada.
  • Ja iz Budućnosti

    24.01.2018 08:02
    Stara gradnja je zakon - poštovali se svetski standardi, koristila jugosovenska dakle svetska gradjevinska dostignuća u svim materijalima: konstrukcija, armatura, izolacija, obloga...kontrola bila po svim segmentima i zgrade statički, seizmiči, distorzivno...itd testirane! A prostorno i planski uredjene ne samo zbog lepote i koristi od zelenih površina već i od nesreća. Ovo danas ne daj bože da zadrma zemljotres, da plane, da se obruši...A sigurno će i ovde doći vreme, kao svugde u svetu da po gradovima životari sirotinja, a gospoda živi po uredjenim predgradjima i selima...ali dotle i ako dodje još će puno vode proteći Dunavom!
  • mrva

    23.01.2018 16:38
    režimski kvadrati za režimske poslušnike

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti