Danas obeležavanje 76 godina od Novosadske racije

Danas, 23. januara biće obeleženo 76 godina od Novosadske racije.
Danas obeležavanje 76 godina od Novosadske racije
Foto: 021.rs
Centralni program počeće u 12 časova na Keju žrtva racije kod spomenika "Porodica", a pomen će zajedno služiti predstavnici Srpske pravoslavne crkve i Jevrejske zajednice Novog Sada. Tom prilikom u Dunav će biti spušteni venci sa broda Rečne flotile.
 
Program će biti nastavljen u 13:45 časova na Štrandu, gde će biti služen pomen kod spomen-ploče žrtvama Racije, a GSP će ustupiti autobus za prevoz građana sa Keja do Štranda, koji će polaziti u 13:30 časova. 
 
Programu obeležavanja Novosadske racije prisustvovaće gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, Episkop bački Irinej, glavni rabin Srbije Isak Asiel, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, predstavnici Pokrajinske vlade, predstavnici Ambasade Izraela u Srbiji i Ambasade Mađarske u Srbiji.
 
Podsetimo, Novosadska racija se dogodila od 21. do 23. januara 1942. godine, kada su mađarske fašističke trupe u sklopu šire akcije u Južnobačkoj koja je trajala ceo januar i bila predstavljena kao odgovor na akcije Novosadskog partizanskog odreda, pobile hiljade Jevreja, Srba, Roma i pripadnika drugih naroda. U Novom Sadu je na ulicama, kasarnama, kao i na Štrandu bacanjem pod led ubijeno oko 800 Jevreja, 300 Srba i više desetina pripadnika drugih nacija.
  • Stari Novosađan

    23.01.2018 13:53
    Današnji parastoz zgrozio je sve potomke žrtava koji su došli da se pomole za svoje mrtve pretke. U koloni iz centra je stiglo par hiljada naprednjaka, neke sam prepoznao lično, a ostali su bili likovi koje viđamo kada ih autobusi dovezu na naprednjačke mitinge. Ti ljudi nemaju veze sa parastosom već sa putujučim cirkusom, tako da sam zgađen napustio kej pre nego što je parastos i počeo. Oni zaista sve pokvare i zgade čoveku, pa i jedan parastos.
  • U.N.K.L.E.

    23.01.2018 13:34
    Sonja neka te ne cudi istorijski revizionizam u Srbiji. To je pocelo sa dolaskom Milosevica na vlast a intenzivnije se na tome radilo za vreme jalovog braka Kostunice i Tadica. SerBske patriJote bi da mogu, izbrisali sva partizanska dejstva i sve vezano sa NOB-om. Ne ide im u prilog da su cetnici i ustase ruku pod ruku zajedno sa okupatorom ubijali svoj narod i cinili zlocine u staroj Jugoslaviji. Zato i imamo razne rehabilitacije u toku pocevsi od Draze, Nedica, Ljotica ....
    Oprale bi patriJote sve svoje zlocince po kratkom postupku samo izgleda ne smeju zbog Rusa.
    Zasto Srbija nije pozvana na paradu u Moskvi?
  • Dr. Kadirov

    23.01.2018 10:42
    @Regge Nikad niste kaznjeni za grozote koje ste ucinili u Backoj i po Sremu, nikad se niste pokajali i dan danas mislite da je ubijanje i proterivanje Srba vase urodjeno pravo. Nemci su za neuporedivo manje zlocine u Banatu mnogo vise ispastali. "Suzivot" je samo izmisljena i lazna floskula.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti