Novosadski učenici će učiti o pubertetu i telu kroz interaktivni priručnik

Institut za javno zdravlje Vojvodine pripremio je interaktivno zdravstveno-vaspitno sredstvo pod nazivom "Moje telo", namenjeno radu sa decom uzrasta od osam do 11 godina.
Tema ovih interaktivnih radionica jesu promene koje se dešavaju u pubertetu. Namenjena su svim osnovnim školama u Novom Sadu, Domu zdravlja "Novi Sad", Crvenom krstu, Medicinskoj školi "7. april", a organizovana je i edukacija vaspitača za primenu ovog sredstva, prenosi "Dnevnik".
 
Na ovaj način je zdravstvenim i prosvetnim radnicima i saradnicima koji rade s učenicima u nižim razredima osnovnih škola, omogućeno da na zanimljiv i kreativan način podrže decu u procesu razumevanja promena u pubertetu i izgradnji pozitivne slike o telu.
 
"Interaktivno zdravstveno-vaspitno sredstvo 'Moje telo' sastoji se od dve osnovne šeme tela, devojčice i dečaka, odštampane na baner platnu, a preko osnovne šeme tela učenici tokom radionice lepe delove tela koji se menjaju u toku puberteta", navode u Institutu.
 
 
 Foto: Institut za javno zdravlje Vojvodine
 
Osim fizičkih promena, ilustracijama su obuhvaćene i psihološke promene, ali i pravila rada sa decom. Predviđeno je da deca lepe ilustracije koje označavaju telesne i psihosocijalne promene u pubertetu na ili pored šeme tela uz dodatna objašnjenja samih promena.
 
Škole koje žele da primene "Moje telo" u radu sa decom, mogu da se jave Institutu putem mejl adrese promocijazdravlja@izjzv.org.rs kako bi im dostavili elektronsku verziju sredstva, kao i kurikulum radionica. 
  • Tata Ikun

    04.02.2018 18:21
    Ja sam mislio da je dužnost roditelja da u vezi sa ovakvim stvarima pričaju sa svojom decom i da ih pripreme, a kad steknu odgovarajući uzrast (14-15 godina), da imaju dva tri časa sa stručnim licima (doktorima i psiholozima) o ovoj temi.
    Prema dvadesetogodišnjem posmatranju, čovek primećuje da su deca iz godine u godinu sve gora i gora (ponašanje i socijalizacija). Jedan od velikih razloga je nedostatak vaspitanja i komunikacije između roditelja i dece, posebno o ovakvim stvarima, gde roditelj treba da pripremi dete da bude psihički zdrav i normalan čovek.
  • @onako samo

    04.02.2018 18:00
    Vojo, ti li si?
    ...a da su predstavili aplikaciju tada bi neko verovatno rekao da nemaju sva deca mogućnost da koriste androide pre 10. godine...šta knjigama fali... našem narodu nikada ugoditi.
  • /

    03.02.2018 11:38
    /
    jel isti autor kao i onaj za slikovnicu sa golubovima preletacima?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti