Predavanje posvećeno Branku Žeželju u četvrtak u Skupštini grada

Predavanje posvećeno Branku Žeželju, graditelju, izumitelju i autoru Žeželjevog mosta, održaće se u četvrtak, 8. februara u Plavoj sali Skupštine grada, u Ulici Žarka Zrenjanina 2.
Predavanje će održati pomoćnica direktora i patentna inženjerka u Zavodu za intelektualnu svojinu Beograd Mirjana Jelić.
 
Organizator predavanja je Srpska akademija izumitelja i naučnika.
 
Ovo predavanje biće prilika da se podseti na okolnosti u kojima je stasavao Branko Žeželj, otac domaćeg sistema gradnje u prednapregnutom betonu. Posebna pažnja će biti posvećena predstavljanju najnovijih rezultata istraživanja patentiranih Žeželjevih izuma koji su naše građevinarstvo proslavili u svetu. Žeželjeva rešenja su primenjena na preko 60 izvedenih objekata koje je projektovao, među kojima je 21 most i 20 hala, kao i na više hiljada stambenih objekata, koji su izgrađeni korišćenjem prednaprezanja betona. 
 
Žeželjev most je, šezdesetih godina prošlog veka, po rasponu velikog luka od 211 metara bio svrstan među najveće lučne betonske mostove sveta, koji se koriste za železnički i drumski saobraćaj. O snazi mosta svedoči podatak da je tokom NATO bombardovanja bilo neophodno čak šest razornih projektila za njegovo rušenje.
 
Povodom nedavnog spajanja lukova replike Žeželjevog mosta, na primeru izvorne građevine, biće dat osvrt na primenu Žeželjeve patentirane tehnologije gradnje u prednapregnutom betonu na najzahtevnijim građevinama.
 
Akademik Branko Žeželj je svojim izumima i izvedenim objektima sredinom 20. veka uzdigao naše građevinarstvo do svetskih razmera. Srpska akademija izumitelja i naučnika SAIN podseća stručnu javnost i građane Novog Sada na ovog velikog neimara, koji je svojim mostom ugradio sebe u Novi Sad, a kome se Novi Sad odužio pruhvatajući ga za svog i dajući mostu njegovo ime.
 
Predavanje će početi u 18 časova.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti