Najmanje 10.000 nelegalnih potrošača vode u Novom Sadu

Stanovnici Karagače, novopodignutog naselja nedaleko od Petrovaradina, imali su nedavno neugodno iskustvo jer su ih komšije koje su nelegalno izgradile vodovodnu mrežu pozivale da im plaćaju priključak.
Najmanje 10.000 nelegalnih potrošača vode u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Na magistralne cevovode za Petrovaradin i Sremske Karlovce pet puta je pokušano nelegano priključenje, a dva su evidentirana na Adicama, pišu "Novosti".
 
Borba sa "divljim" potrošačima vode, kako objašnjava portparolka "Vodovoda" Borislava Pejanović, svakodnevica je ovog gradskog preduzeća.
 
Novi Sad, prema procenama tehničkog sektora "Vodovoda", ima gotovo 300 kilometara nelegalno sagrađene vodovodne mreže priključene na sistem ovog preduzeća. Iz ove mreže vodom se snabdeva nešto manje 10.000 potrošača koji i pored nelegalnih priključaka - ipak plaćaju utrošenu vodu.
 
Ovaj problem najčešće je zastupljen u naseljima gde je u poslednje dve decenije bilo mnogo divlje gradnje, a uporedo sa nelegalnom izgradnjom objekata napravljene su i nelegalne vodovodne mreže.
 
"Imamo u sistemu oko 50.000 legalnih priključaka, i nešto manje od 10.000 nelegalnih. Većina nelegalnih korisnika privremeno je evidentirana i s njima je sklopljen sporazum o privremenom korišćenju, pa im se na osnovu toga i naplaćuje utrošena voda", precizira Pejanovićeva.
 
Svake godine ekipe "Vodovoda" u proseku evidentiraju oko 200 slučajeva novog nelegalnog priključivanja na vodovodnu mrežu.
 
"Nelegalni priključak se može privremeno evidentirati, ali samo ako se nalazi na nelegalno izgrađenoj vodovodnoj mreži koja ima ugrađen glavni vodomer, a ne postoje uslovi za legalno priključenje. Uslov je i da nelegalna mreža nije spojena na magistralne cevovode", navodi Pejanovićeva.
 
Kako poručuju u JKP "Vodovod i kanalizacija", preduzeće ima takozvanu nultu toleranciju prema nelegalnom priključivanju na redovnu vodovodnu mrežu. To znači da će svi nelegalni priključci biti isključeni, uz naplatu troškova ovog posla.
  • savica

    14.02.2018 12:58
    selo
    ...kod mene u ulici od 8 kuca samo nas dvoje placamo,komsinica leti poliva ulicu, sta da vam kazem.
  • ĐURO

    14.02.2018 11:35
    NE LEGALNO
    Kod nas je izgleda i NE LEGALNO! LEGALNO!
  • /

    14.02.2018 10:35
    /
    pa sad, nelegalan vodovod i reket ne moze bas svako da ima
    uklapa se u profil poznatih policiji

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti