Novosadski sud u ponedeljak odlučuje o planu reorganizacije "Dnevnika ad"

Vanredna sednica Skupštine akcionara "Dnevnika ad" zakazana za ponedeljak, na kojoj je trebalo da bude smenjeno aktuelno rukovodstvo, odložena je za 16. april.
Novosadski sud u ponedeljak odlučuje o planu reorganizacije "Dnevnika ad"
Foto: 021.rs
Novosadski Privredni sud takođe je za ponedeljak zakazao ročište na kojem bi trebalo da odluči da li će prihvatiti Unapred pripremljeni plan reorganizacije ovog preduzeća.
 
Grupa deoničara okupljena u udruženje "Akcionari Dnevnika" smatra da je u pitanju manevar kojim direktori ovog preduzeća pokušavaju da se i dalje održe na svojim funkcijama, uprkos tome što akcionari, dakle vlasnici preduzeća u kojem su oni direktori, ne žele više da im oni vode firmu.
 
Saga u Dnevniku ad, manjinskom vlasniku istoimenog dnevnog lista, traje još od decembra 2016. godine kada je država donela odluku o raspodeli akcija radnicima. Time je ova firma prešla u privatne ruke, ali su na funkcijama ostali kadrovi koji su vodili Dnevnik u vreme dok je još bio državni. Nakon te odluke, direktori Dnevnika mesecima nisu hteli da iz Ministarstva privrede preuzmu rešenje o podeli akcija, time onemogućivši akcionare da realizuju svoja vlasnička prava. Kada su na kraju, posle jakog pritiska akcionara, ipak uzeli rešenje, usledili su, kako kažu akcionari, stalni pokušaji da se akcionari onemoguće da ih smene. Takva situacija traje već godinu dana.
 
Poslednji pokušaj akcionara da daju otkaze svojim direktorima trebalo je da bude u ponedeljak. Međutim, Nadzorni odbor Dnevnika je zakazanu sednicu Skupštine akcionara otkazao i odložio čak za april. Kako akcionari sa kojima je Danas razgovarao primećuju, zanimljivo je da je Privredni sud zakazao ročište o UPPR-u baš na dan za kada je zakazana i Skupština akcionara i to tačno sat vremena pre početka Skupštine. To je, kako navode, Nadzorni odbor iskoristio da sednicu otkaže, uz obrazloženje da se ročište sigurno neće završiti pre početka sednice, a da bi u slučaju da sud odbije UPPR i uvede stečaj u Dnevniku, zakazivanje sednice na kojoj bi aktuelna uprava bila smenjena, izgubilo svoj smisao. Naime, u slučaju uvođenja stečaja, bio bi imenovan stečajni upravnik.
 
Akcionari međutim primećuju da je Nadzorni odbor mogao da zakaže novu vanrednu sednicu dan ili dva posle ročišta, a ne da je pomera za dva meseca, u čemu vide nameru rukovodstva Dnevnika da "sebi ugrabi nova dva meseca za prodaju imovine vredne pet, šest miliona evra".
 
Akcionari se pitaju i zašto Nadzorni odbor, "ako je bio tako zabrinut za akcionare" nije kontaktirao sud i obavestio ga o poklapanju datuma.
 
"Očito je da su se vlastodršci Dnevnika uplašili za gubitak pozicija kada su se uverili u ozbiljnost priprema akcionara za vanrednu skupštinu i našu odlučnost da im pokažemo izlazna vrata iz Dnevnika", navode akcionari.
 
Inače, udruženje "Akcionari Dnevnika" broji 258 akcionara (od ukupno 443), koji, kako navode, imaju 60 odsto kapitala društva.
  • dobrotvorka

    19.02.2018 15:13
    "direktori"
    Šljam bez Lj od ljudskosti! LOPINE!!!
  • deda

    19.02.2018 12:06
    raspad firme poceo je dovodjenjem politickih kadrova jos 2003-4, muljanja one nazovi gospodje sto je izgledala ko beba King Konga, nazovi austrijskim kapitalom, secam se i velikih naslova o dolasku najmodernije staparije koja je nekim cudom stigla u forumovo skladiste i sta je u tim sanducima bilo i gde su je zona sumraka, a unisten je iznutra davanjem poslova privatnim stamparijama, kradjom .....
  • /

    18.02.2018 21:01
    /
    vratite zivu zezina pa da znamo treba li da podrzimo akcionare

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti