Tribina antivakcinaša nepoželjna u Novom Sadu

Neformalno udruženje građana "Krug roditelja čuvara", koje se zalaže za ukidanje obavezne vakcinacije u Srbiji, ne uspeva da zakaže tribinu u Novom Sadu.
Antivakcinalna grupa deo je, prema svemu sudeći, veće građanske inicijative za neobaveznu vakcinaciju, a koja propagira stavove da su posledice vakcinacije pogubne za decu. Već su jednu tribinu uspešno održali u Nišu.
 
Međutim, u Novom Sadu su naišli na veliki otpor javnosti, a naročito nakon nedavnog pokušaja da tribinu pod nazivom "Obavezna vakcinacija - razlozi ZA i PROTIV" organizuju u - školi. Naime, tribina je prvobitno bila zakazana za 19. februar u Gimnaziji "Laza Kostić". Govornici na tribini pri tome su mahom protivnici vakcinacije. Međutim, kako je za 021 11. februara potvrdila uprava gimnazije, tribina nije i neće biti održana u prostorijama škole.
 
Ova grupa građana potom je tražila novu lokaciju za tribinu, držeći se istog datuma. Uskoro su obelodanili da će tribina biti održana u hotelu "Duga". Međutim, kako za 021 danas potvrđuje menadžer "Duge" Jovan Radišić, tribina je otkazana.
 
Ko su govornici?
 
Na baneru kojim se reklamira tribina, navedeno je devet govornika. Među njima, čini se, sedam govornika sigurno se aktivno zalaže za ukidanje obavezne vakcinacije u Srbiji.
 
Psihijatar dr Jovana Stojković redovna je govornica na tribinama ovog tipa. Javno zastupa stavove protiv vakcinacije i jedna je od brojnih ličnosti protiv kojih je, zbog širenja panike i neetičkog ponašanja, podneta krivična prijava krajem 2017. godine.
 
Na strani antivakcinalne grupe je i dr Marko Marjanović, specijalista dečije hirurgije, pa i prof. dr Mirjana Sovilj sa Instituta za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora "Đorđe Kostić". Ona u javnim govorima kaže da u Institut dolaze deca sa poremećajem govora, "a preko 75 odsto roditelja tvrdi da se poremećaj javio nakon MMR vakcine".
 
Za ukidanje obavezne vakcinacije zalažu se advokati Milorad Mihailović, Nikola Tadić i Ivo Strujić, koji i u sudskim postupcima zastupaju roditelje koji odbijaju da vakcinišu svoju decu, na zahtev zdravstvenih ustanova.
 
Kao najavljeni na tribini su i prof. dr Branislav Ristivojević sa Pravnog fakulteta u Novom Sadu, advokat Branislava Stupar i dr Saša Petković iz Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin i dr Maja Racić, homeopata.
 
Grupa građana nije uspela da zakaže tribinu zahvaljujući otporu dela javnosti, koje smatra da su stavovi antivakcinalnih grupa opasni i, na kraju krajeva, naučno i pravno neutemeljeni. 
 
Nije poznato da li će i gde će tribina ipak biti organizovana. U nameri da dođemo do izjave predstavnika ove neformalne grupe (koja ne postoji u pretragama na internetu), kontaktirali smo Građansku inicijativu za neobaveznu vakcinaciju. Od njih nismo uspeli da dobijemo nijedan kontakt organizatora najavljene tribine.
 
Podsetimo, grupa od 270 roditelja iz cele Srbije, na čelu sa dr Tomislavom Stevanovićem iz Zrenjanina i Vladimirom Cimermanom iz Beograda, podneli su Prvom osnovnom sudu u Beogradu krivičnu prijavu zbog izazivanja panike i nereda protiv 43 osobe koje su protivnici vakcinacije dece. Detaljnije čitajte OVDE.

Komentari 116

  • Dragana

    12.05.2018 00:33
    Homeopatica
    Ova tema je mač sa dve oštrice. Da li vakcinisati ili ne? Ali, na ovakve,ozbiljne tribine treba pozvati imunologa, da lepo objasni prednosti i mane, tj. da li vakcina može biti okidač za neku bolest. Pozvati pravnike, med. sestre i samozvane doktore homeopate.Smešno. Od kada je zvanje diplomirani homeopata!? Neko ko je završio megatrend, bavi se "bajanjem", ko je sve isprobao. Jad i beda. Zemljo Srbijo, šta si dočekala.
  • Dejan

    20.03.2018 15:39
    Toliko snimaka oštećene dece nakom primanja vakcina, toliko pedijatara koji su posle mnogo godina prakse shvatili štetnost vakcina i prestali da vakcinišu svoje pacijente, toliko naučnih studija o štetnosti vakcina, toliko sudskih presuda donesenih protiv farmakomafije zbog trovanja dece vakcinama, toliko priznanja Bil Gejca i ostalih satanista da su vakcine najbolji način da se sprovede depopulacija stanovništva, tolike zastrašujuće brojke uništene ili sterilisane dece svuda po svetu usled vakcinacije i vi dalje za tu bedu od para koju dobijate se zalažete za oduzimanje svih prava roditelja da štite i da se brinu o svom detetu. Govorite da smo mi roditelji glupi a da ste vi neverovatno pametni i zalažete se po ovim vašim komentarima da nam se oduzmu sva ljudska i roditeljska prava i da se odreknemo naših očiju, ušiju i mozga i da samo vama slepo verujemo da je sve u najboljem redu i da će te se vi brinuti o nama retardiranima i nesposobnima. Prošlo je to vreme kada ste imali monopol nad informacijama. Još malo možete da se koristite tim mafijaškim tehnikama zastrašivanja ali i tome uskoro dolazi kraj.
  • Marko Veseljak

    23.02.2018 17:00
    Čitam ove vaše poslednje komentare i mislim u sebi "pa nama i nisu najveći neprijatelji ovi što su nas ubijali 1999. godine sa bezbedne daljine, mi smo sami sebi dovoljni da se samouništimo"!. Od čega je toliko italijanskih vojnika u sastavu KFOR-a umrlo i obolelo na Kosovu?! Da nije od epidemije malih boginja?! Pročitajte ovo:

    http://kossev.info/strana/arhiva/tv_prva_tragom_osiromasenog_uranijuma__umrlo_300_italijanskih_vojnika_bolesno_4000_italija_cuti_ali_salje_komisiju_na_kosovo/13858

    O nekoliko sudskih presuda za naknadu štete obolelim italijanskim vojnicima od strane Ministarstva odbrane Italije i dokazanoj povezanosti kontaminiranog područja i njihove bolesti možete ovde pročitati:

    https://www.ekspres.net/drustvo/zasnovano-na-tuzbi-obolelih-italijanskih-vojnika-republika-srpska-tuzi-nato-zbog-bombardovanja-osiromasenim-uranijumom

    Ne znam šta je povod da pišete ove gadosti, verovatno novac, jer drugo što mi pada na pamet je neverovatna mržnja prema ovom narodu, koji po vama očigledno treba da nestane!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti