Novosadskoj firmi isplativo da nezakonito šalje radnike u Slovačku

Inspekcija rada podnela je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv firmi "Predirecting people" i "Automotive services" koje posluju na istoj adresi u Novom Sadu i upućuju radnike na rad u Slovačku.
Novosadskoj firmi isplativo da nezakonito šalje radnike u Slovačku
Foto: 021
Kako piše sajt Radnik.rs, firma "Predirecting people" je u međuvremenu promenila ime u "Job4people".
 
Najviša zaprećena kazna za firmu "Predirecting people" ("Job4people") je 1,5 miliona dinara, što je blaga kazna imajući u vidu da je ova firma uputila 600 radnika u Slovačku i na osnovu toga mogla da zaradi bar dvostruko više novca.
 
Firmu "Predirecting people", kontrolisala je inspekcija rada i konstatovala da je mimo zakona uputila 600 radnika u Slovačku kod poslodavca "Bang Joo Electronics". Radnici su upućivani po Zakonu o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo na poslove montaže uređaja za domaćinstvo, a prema navodima Ministarstva za rad ova firma "nema proizvodne pogone i ne bavi se montažom uređaja za domaćinstvo", već je registrovana za konsultantske aktivnosti.
 
Kako je portal Radnik.rs ranije pisao, ovo ostavlja velik prostor za zloupotrebu zakona jer firme upućuju radnike u inostranstvo navodeći da ih šalju u inostranstvo radi obuke ili usavršavanja, a zapravo iznajmljuju te radnike fabrikama u Slovačkoj iako za to nemaju dozvolu. Prema navodima Ministarstva za rad, "Predirecting people" je slao radnike u Slovačku na tri meseca navodno na stručnu obuku.
 
Ministarstvo za rad je u odgovoru na pitanja portala Radnik.rs navelo da je protiv firme "Predirecting people" i odgovornog lica podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.
 
"Zaprećena kazna za učinjeni prekršaj je od 600.000 do 1.500.000 dinara za pravno lice i od 30.000 do 150.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu", piše u odgovoru.
 
Ova firma je, kako se navodi u odgovoru Ministarstva, predvidela ustupanje 600 radnika drugoj firmi, što nije dozvoljeno jer ova firma nema dozvolu da radi kao agencija za zapošljavanje. Međutim, ako je ova firma zaradila samo 5.000 dinara iznajmljivanjem jednog radnika, to iznosi 3.000.000 dinara za 600 radnika. Zarada je, dakle, duplo veća nego najveća predviđena kazna za ovaj prekršaj.
 
Takođe, za razliku od agencija za zapošljavanje kojima inspekcija rada oduzima dozvolu za rad kada krše zakon, firmama kao što je "Predirecting people" se ne može zabraniti rad, odnosno upućivanje radnika u Slovačku jer nisu ni registrovane da se bave time.
 
Neefikasnost prekršajnih sudova
 
Tokom 2017. godine inspekcija rada je podnela 1.337 zahteva za pokretanje prekrašajnih postupaka zbog kršenja Zakona o radu kako stoji u izveštaju o radu inspekcije rada. U istom periodu zastarelo je čak 473 pokrenutih prekršajnih postupaka a obustavljeno 273. Zbog tako velikog broja prekršajnih postupaka koji se ni ne okončaju presudom nesavesni poslodavci znaju da čak i ako budu uhvaćeni u prekršaju to ne znači i da će biti kažnjeni.
 
Firme za "konsultanske aktivnosti" šalju radnike u Slovačku
 
"Predirecting people" (ili "Job4people") radi na adresi Augusta Cesarca 18/312 u Novom Sadu. Na ovoj adresi registrovano je čak šest firmi koje šalju radnike u Slovačku, kako je Radnik.rs pisao. Od tih šest firmi njih pet registrovano je za delatnost "Konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem": "Job4people", "Profi Page", "H.M.K. Muller", "Progres servis" i "Alfa service plus" doo.
 
Inspekcija rada nije kontrolisala nijednu od ovih firmi osim firme "Predirecting people".
 
Ceo tekst o ovoj firmi odnosno firmama možete pročitati OVDE.
  • Miki nikolic

    03.10.2018 09:29
    Novac
    Kad cu dobiti novac za maj mesec radio sam u slovackoj
  • /

    15.03.2018 01:24
    Ne samo oni
    Wiss.consulting DOO i njima je oduzeta dozvola.To je ustvari izvikani Largo koji je takodje dobio zabranu rada ali promenili ime.
  • cuko

    28.02.2018 00:07
    JOB4PEOPLE - najbolji!!!!!!!!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti