Umesto da postane javna površina, deo parcele na Detelinari pretvoren u privatni parking

Privatni parking sa lokotima napravljen je ispred nedavno sagrađene zgrade na uglu ulica Svetislava Kasapinovića i Koste Racina, iako bi prema urbanističkim planovima to trebalo da bude javna površina za trotoar i parking.
Umesto da postane javna površina, deo parcele na Detelinari pretvoren u privatni parking
Foto: 021.rs

U lokalnoj vlasti za 021.rs nisu do kraja umeli da objasne kako se desila ova do sada nezabeležena situacija, jer faktički pešaci i biciklisti mogu da prolaze, ali vozila ne mogu. Nema nikakve oznake da je to privatna parcela.

O postojanju ovog privatnog parkinga, obavestili su nas građani koji žive u ovom delu Detelinare. Kako su posvedočili za 021, iznenadilo ih je što su na parkingu lokoti, kada se zna da nije dozvoljeno da se javni parkinzi zaključavaju.

"Nekoliko nas iz komšiluka je pisalo inspekciji pošto je zabranjeno da se stavi lokot na parking, ali na naše iznenađenje svi smo dobili isti odgovor da je to privatno i da ne mogu da reaguju. Pošto smo svi bili iznenađeni, tražili smo da nam objasne kako je to privatni parking, kada su ispred naših zgrada javni parkinzi. Međutim, nisu nam dali neko racionalno objašnjenje, nego samo birokratski odgovor da investitor nije predao parcele Gradu. Svima je nejasno kako je ovo moguće i kako to da su svi ostali koji su zidali zgrade predali parcele u javnu površinu, a ovi nisu morali", navela je za 021.rs M.K. koja živi u Ulici Koste Racina.

U vezi s ovim parkingom 021.rs takođe se obratio inspekciji, koja nam je odgovorila isto što i građanima.

"Inspektor za kontrolu puteva je uvidom u planove GeoSrbija i podatke katastra nepokretnosti RGZ-a konstatovao da se prijavljeni radovi na uglu ulica Dr Svetislava Kasapinovića i Koste Racina izvode na parcelama 5501/2 i 5502/2 KO Novi Sad I, koje su u privatnoj svojini, a imaoc prava na parcelama je D.O.O. "Prezident". Inspektor za kontrolu puteva nema nadležnost da postupa na parcelama koje su u privatnoj svojini", stoji u dopisu iz gradske isnpekcije.



Kako se 021.rs uverio, ovaj privatni parking je sagradila firma "Prezident" koja je na toj lokaciji nedavno podigla zgradu, a i prema podacima iz katastra ona je vlasnik parcela 5499, 5500 i 5501. Vlasništvo nad parcelama gde je zgrada nije sporno, međutim, nejasno je zašto prostor predviđen za trotoar i parking nije predat u svojinu Grada da služi kao javna površina, što je inače praksa nakon završetka nekog objekta.

Naime, kako se navodi u Regulacionom planu za ovaj deo grada, sve tri parcele treba da budu podeljene i da od njih nastanu nove koje će se koristiti kao javna površina namenjena za saobraćaj.



Zašto je to i dalje privatni prostor, a ne javna površina, pitali smo i Upravu za građevinsko zemljište i investicije (UGZI), koja nam je dala samo delimičan odgovor, bez objašnjenja kako je moguće da investitor ne preda Gradu parcelu.

"Predmetni radovi izvedeni su na parcelama broj 5501/2 i 5502/2 K.O. Novi Sad I, od strane vlasnika navedenih parcela. Zemljište na kojem je izgrađen sporni parking u privatnoj je svojini, a planskim dokumentom namenjeno je za površinu javne namene. Odlukom o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta propisano je da je investitor u obavezi da uz zahtev za izdavanje građevinske dozvole priloži izjavu da li ustupa neizgrađeno građevinsko zemljište Gradu (uz naknadu propisanu navedenom odlukom). Investitor objekta izgrađenog na uglu ulica Koste Racina i Svetislava Kasapinovića, u skladu sa prethodno navedenom odlukom, dostavio je izjavu da nije saglasan da predmetno zemljište ustupi Gradu", naveli su iz UGZI-ja.

Napomenimo da iz ove gradske uprave na dodatni zahtev 021.rs ni posle tri nedelje nisu odgovorili na pojedina konkretna pitanja. Od Grada smo tražili da nam objasne kako je investitor mogao da odbije da preda prostor koji je namenjen za javnu površinu, kada su to uradili svi okolni investitori. Nije nam odgovoreno ni na pitanje da li je pokrenut postupak eksproprijacije ili neki drugi postupak da ovaj prostor pređe u javnu površinu, jer se na ovaj način pravi presedan. Naime, na osnovu ovog primera investitori ubuduće mogu odbijati da predaju parcele kako bi budućim kupcima stanova ponudili i sigurno mesto za parkiranje, što će dovesti do toga da će po gradu početi da niču privatni parkinzi.

Komentari 122

  • šta radite bre

    06.05.2018 00:49
    Sajam kompleks
    Ista situacija u ul.Branka Bajića, investitor navodno predao parcelu za komunikaciju oko kompleksa gradu, a grad mu je navodno vratio?! Investitor uredio parcelu prema urb.planu i sad hoće da prodaje parking mesta na svojoj (predviđenoj javnoj) površini po 4000e i stavlja lokote. Vlasnici stanova iz unutrašnjih ulaza trenutno izlaze direktno na njegovu parcelu i kada rasproda sve stanove može da im zabrani prolaz preko svoje parcele i onemogući pristup svojim stanovima i garažama?! Ko je ovde lud?!
  • PetarPP

    27.02.2018 02:23
    "Mirko 24.02.2018 • 10:54
    Šta je botovi
    Šta ste se okomili. Nezadovoljni životom sve pljujete. Prodjite malo ulicom Koste Racina druga zgrada od ove , blato i haos. Neuredjen parking. Bas ispred mog ulaza. Ni izaći iz zgrade nemozemo. Nek lepo grad plati i uredi nakon toga...."

    Mirko, ako se ne varam, investitora te zgrade su pronašli mrtvog pre par godina u luksuznom automobilu na zrenjaninskom putu. Preprodavao je stanove, ostavio dugove, a rekao bih da grad sređuje javnu površinu tek kada je sve namireno i završeno.
    Što se tiče morala i nezadovoljstva koje spominješ, ti si verovatno bio brži pa si se uselio prvi u stan sa više vlasnika, znaš li kako žive ostali prevareni vlasnici istih kvadrata u kojima spavaš?
  • Milan

    25.02.2018 16:34
    Investitor ugovorom moze da prihvati da ce sam urediti okolno zemljiste o svom trosku ali po vazecim uslovima za taj deo grada. Kako se vidi,to ovde nije slucaj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti