Izgradnja vijadukta kod Čortanovaca teče po planu, od marta radovi na tunelu

Ruski i srpski radnici, njih oko 1.000, od septembra rade na modernizaciji pruge Stara Pazova - Novi Sad, dugačke 40 kilometara.
U toku je izgradnja vijadukta, a već za nekoliko dana, početkom marta, počeće i radovi na tunelu u Čortanovcima, koji će biti dugačak 1,1 kilometar, javljaju "Novosti".
 
Do sada je postavljeno 1.000 šipova, a ukupno će ih biti 2.500. Njihova dužina biće 80 kilometara, duplo duža od deonice pruge. U toku je sanacija klizišta, posle čega će početi radovi na iskopavanju tunela. Kada pruga bude kompletno modernizovana, za malo više od četiri godine (tačnije 50 meseci), ova deonica biće projektovana za brzinu kretanja voza od 200 kilometara na čas. Radovi na modernizaciji povereni su ruskoj kompaniji "RŽD internešnel".
 
Na najtežoj deonici, kod Čortanovaca, radovi napreduju prema planu, a neki se završavaju i pre roka. Nakon što su uspešno prebrodili prepreke jer se radovi odvijaju delom u Nacionalnom parku "Fruška gora", kao i na Dunavu, mašinisti punom parom rade na iskopavanju rupa za postavljanje šipova na vijaduktu, kao i na delu na ulazu i izlazu iz tunela. Kako pišu "Novosti", neimari rade od jutra do mraka, a tako je i ovih dana, uprkos činjenici da je gradilište kod Čortanovaca pod snegom.
 
Prvi zamenik direktora ogranka "RŽD interenešnel" u Srbiji Mansurbek B. Sultanov objašnjava za beogradski list da se izgradnja vijadukta dugačkog tri kilometra - koji će biti dvokolosečni, odvija planiranom dinamikom, a buše se rupe za šipove za tunel.
 
"Iako smo se susreli s nizom problema s kojima se "borimo" i na drugim mestima, jer radimo na najkomlikovanijim objektima, sve teče prema planu. Ovde smo imali dosta prepreka zbog reke Dunav, unikatne flore i faune, Nacionalnog parka, kao i zbog seče šume. Sada smo u kontaktu s Republičkim arheološkim zavodom, jer smo dobili informaciju da su pronašli grob iz rimskog doba. Još nije utvrđeno šta je u pitanju, samo su ljudi videli kamen. Nadamo se da nam to neće usporiti radove", navodi Sultanov. 
 
Sultanov objašnjava i da će upravo zbog geologije Fruške gore dužina šipova biti čak 80 kilometara, a da će za izgradnju tunela biti zadužene ruske firme "Mos metrostroj" i "Stroj trest".
 
"Spremni smo da počnemo izgradnju tunela, najpre u martu klasičnim iskopom, a potom u maju bušenjem. Sada radimo i na zaštitnoj konstrukciji od klizišta. Dobili smo i avansno plaćanje za polaganje otvorene pruge, a očekujemo da ćemo dobiti sve dozvole. Mislim da ćemo za malu deonicu, od tri kilometra, dobiti dozvolu u martu, početkom građevinske sezone", dodao je Sultanov.
 
Na ovom gradilištu u različitim fazama i poslovima, kako objašnjava Sultanov, angažovano je oko 1.000 radnika, a zbog deficita radnika obučenih za pojedine poslove iz Srbije, uposleno je i 100 ruskih neimara. Prema njegovim rečima, to je specifično gradilište ne samo u Srbiji, već u i regionu, kao i vijadukt.
 
"Imamo obavezu da angažujemo srpske radnike, što i poštujemo. Jedino je problem što za ovakvu vrstu poslova imamo deficit opreme i ljudi, pa zbog toga moraju da rade i ruski radnici. Što se tiče srpskih firmi, angažovani su "Mostogradnja" i neke druge kompanije kao podizvođači. Iako je prema prvobitnom projektu bilo predviđeno da brzina na pruzi bude 160 kilometara na čas, sada smo ga preprojektovali za brzinu od 200 kilometara na čas", rekao je zamenik direktora ogranka "RŽD interenešnel".
 
Modernizacija žezelničke infrastrukture realizuje se na osnovu sporazuma koji su potpisali srpska i ruska strana, a reč je o ruskom kreditu od 800 miliona dolara, dok je srpski udeo 141 milion. Ukupna vrednost je 940 miliona dolara.
  • Gladius et anus

    26.02.2018 13:34
    Maximus
    Ево пеглам пиЈонирску капу и мараму да будем спреман за свечано отварање!
  • Hmm

    26.02.2018 08:33
    U medjuvremenu Svajcarci napravise nekakav beznacajan i neugledan tunelcic : https://en.m.wikipedia.org/wiki/Gotthard_Base_Tunnel
  • perverzija

    26.02.2018 08:26
    pevam pesme od srece sada zbog vijadukta

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti