Konačno počela isplata subvencija za boravak u privatnim vrtićima

Nakon apela portala Bebac, Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu saopštila je da će konačno početi isplata subvencija roditeljima za boravak u privatnim vrtićima.
Konačno počela isplata subvencija za boravak u privatnim vrtićima
Foto: 021.rs
Ekipa portala Bebac danas je zatražila da se hitno reši problem roditelja čija deca pohađaju privatne vrtiće, koji nisu u mogućnosti da plate boravak deteta u vrtiću. 
 
"Roditelji su decu upisali u vrtiće pod uslovom da im Grad prvo uplati subvencije, a da potom roditelji plate vrtićima, uz obećanje od strane Grada da subvencije neće kasniti. Sada se, po ko zna koji put, usred školske godine, menjaju 'pravila igre' i od roditelja se traži da najpre pun iznos uplate vrtićima, a da potom čekaju uplate koje kasne. Samo za januar i februar roditelji treba da uplate 16.000 ili 20.000 dinara po detetu uz dodatne troškove vrtića, a roditelji koji taj novac nemaju dolaze u situaciju da moraju dete da ispišu iz vrtića. Na sve dodatne probleme roditelja, tražiti im da vrtić plate unapred, a da potom čekaju zakasnele uplate je više nego poražavajuće, a ovom odlukom doveli ste u problem i roditelje i privatne vrtiće", navode sa ovog sajta koji se bavi problemima roditelja. 
 
Kako dodaju, roditelji nemaju luksuz da plaćaju punu cenu boravka unapred, pa da potom i po dva meseca čekaju uplate.  
 
Iz Gradske uprave za socijalnu i dečju zaštitu saopštavaju da će za vrtiće koji su dostavili urednu dokumentaciju zahtev za prenos sredstava na ime finansijske podrške za januar 2018. godine biti podnet u sredu, 28. februara. Za ostale vrtiće, novac će biti sukcesivno isplaćivan, nakon dobijanja ispravne dokumentacije. 
 
Inače, kako je potvrđeno za 021 u jednom privatnom vrtiću, ispravna dokumentacija podrazumeva i potvrde da su roditelji vrtićima uplatili novac za boravak dece.
 
Iz Uprave navode da je do 26. februara, 13 vrtića dostavilo popunjene SPD obrasce (spisak prisutnosti dece), ali da je prilikom pregleda dokumentacije ustanovljeno da nisu svi dostavili tražene dokaze, što je dovelo do prolongiranje isplata subvencija. 
 
"Kako bi i roditelji imali potpunu informaciju o načinu isplate subvencija, iz Uprave obaveštavaju da je Odlukom o pravima na finansijsku podršku porodici, koja se primenjuje od 1. januara 2018. godine, propisano da se finansijska podrška isplaćuje u tekućem mesecu za prethodni mesec, uz dokaz o uplati roditelja na tekući račun privatne predškolske ustanove, spisak prisutne dece i fakturisan iznos roditelju za mesec za koji se obavlja isplata", poručuju iz Gradske kuće.
 
Sve privatne predškolske ustanove su, kako kažu, o tome više puta obaveštene i poslata su im i rešenja i obrazac o prisutnosti dece za januar 2018. godine, tako da su "imali dovoljno vremena da dostave svu potrebnu dokumentaciju za isplatu subvencija". 
 
Iz Gradske uprave za socijalnu i dečju zaštitu navode da će ubuduće putem medija redovno obaveštavati roditelje za koje vrtiće je isplaćen novac. Do utorka, 27. februara, popunjene SPD obrasce sa urednom dokumentacijom dostavilo je 20 privatnih predškolskih ustanova. 
 
Inače, isplata subvencija za februar i svaki naredni mesec trebalo bi da ide redovno - u tekućem mesecu za prethodni, za vrtiće koji do 20. u mesecu za prethodni mesec dostave ispravnu dokumentaciju. Gradska uprave za socijalnu i dečiju zaštitu donela je ukupno 2.492 rešenja o priznavanju prava na finansijsku podršku za period januar – avgust 2018. godine.
  • Luksuz

    01.03.2018 14:53
    @ Neko
    Za Vašu informaciju Grad Novi Sad mnogo više para izdvaja za dete koje je smešteno u Radosnjom detinjstvu nego za dete koje pohadja privatni vrtić.
    Tako da je upitno da li je luksuz ono što manje košta.
    Osim toga, sva deca bi htela da se upišu u Radosno detinjstvo,ali nema mesta za sve.
    Mi živimo u vremenu da deca čiji roditelji imaju para i veza i vezica bivaju primljena u Radosno detinjstvo, a za sirotinju nema mesta.
    Logično bi bilo da roditelji boravak dece u Radosnom detinjstvu više plaćaju, pa da se od tih ppara više dotiraju deca u privatnim vrtićima( za koju nema mesta) kako ni jedno dete ne bi bilo diskriminisano.
  • Jovan

    01.03.2018 07:18
    4Neko
    Ti si neko dete, sudeći po komentarima, jer je vrlo očigledno da uopšte ne znaš o čemu pričaš. Ili si prosto ograničen u glavi.
  • Neko

    28.02.2018 11:57
    @Bns
    Penziju zaradjujemo svi mi uplacivanjem u penzioni fond, ne zaradjuje nam je niko drugi, sto vi - kako rekoste - sa vasom evidentno ogranicenom pamecu ne kapirate. I manite se te providne i populicticke price da "deca trebaju drzavi", kladim se da ste ih imali zbog sebe a ne zbog drzavnih interesa, lol;-))

    Molim 021 objavite i ovo, nemojte biti selektivni prema misljenjima koja nisu "na liniji", hvala.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti