Kako će se Novi Sad boriti protiv korupcije?

Građanski vodič kroz lokalni budžet, registar javnih donacija i jedinstvena komisija za postupke javnih nabavki samo su neke od mera koje Grad Novi Sad planira da uvede do kraja ove godine, a u sklopu lokalnog antikorupcijskog plana.
Kako će se Novi Sad boriti protiv korupcije?
Foto: D. Perišić
Lokalni antikorupcijski plan (LAP) usvojen je, nakon dosta odugovlačenja, 14. decembra prošle godine i jedan je od dokumenata koji je morao da bude donet jer je deo Akcionog plana za Poglavlje 23 u pregovorima sa EU. Na donošenju ovog plana insistirala je Agencija za borbu protiv korupcije, koja je pre nekoliko dana upozorila sve lokalne samouprave, ali i AP Vojvodinu, da je rok za dostavljanje dokaza da je plan usvojen 10. mart ove godine.
 
LAP Novog Sada strateški je dokument, podeljen u nekoliko oblasti. Bavi se ključnim pitanjima za borbu protiv korupcije, a komisija koja ga je sastavila navela je i osnovne razloge za njegovo donošenje - velike mogućnosti da u ovom sistemu dođe do korupcije, netransparentnost mnogih postupaka i akata, tajnovitost donošenja lokalnog budžeta, česti medijski tekstovi o načinu na koji se raspolaže novcem iz budžeta itd.
 
Prva oblast tiče se donošenja brojnih gradskih odluka koje su od velike važnosti za građane Novog Sada. Naime, velik broj akata usvaja se bez ikakve prethodne javne diskusije, te Novosađani nemaju ni priliku da izraze svoje mišljenje u vezi sa načinom na koji će se, recimo, trošiti njihov novac, zauzimati neka javna površina i ostalo. Zato se u LAP-u predlaže da se za veći broj propisa vodi javna rasprava pre usvajanja i da se tačno zna za koje akte će uslediti ista. Ovo pitanje regulisaće se pravilnikom, a koji će biti usvojen do 30. juna. Inače, LAP-om je predviđeno da Grad Novi Sad sam odlučuje koje oblasti i koja akta će ići na javnu raspravu, a koje neće.
 
Takođe, Grad želi da otkloni neke rizike od korupcije tako što će uvesti mehanizam za sprečavanje usvajanja propisa koji sadrže te rizike od korupcije. Iako već postoji Etički kodeks ponašanja funkcionera, komisija koja je pisala LAP tvrdi da treba uvesti još jedan akt koji će bliže da odredi borbu protiv korupcije u redovima funkcionera i način pisanja akata, koji neće sadržati neku olakšavajuću odredbu za, recimo, podmićivanje funkcionera, ostvarivanje nekog profita na račun građana itd. Grad stoga planira da imenuje jednu osobu zaduženu za procenu rizika od korupcije u aktima, a to će raditi kroz izmene poslovnika Gradskog veća do 30. juna. Takođe, do kraja godine se planira obaveza dostavljanja procene rizika uz predloge gradskih akata.
 
Kada je reč o sukobu interesa, LAP navodi da postoji mnogo funkcionera na lokalnom nivou i da oni dosta utiču na sadržaj akata koji se donose. Tačnije, "u mogućnosti su da odlučuju o javnom interesu i da donošenjem odluka podrede javni interes privatnom, što je jedna od opštijih definicija sukoba interesa". Komisija koja je pisala LAP, doduše, navodi da ne mora da se bavi sukobom interesa jer već postoje akti koji definišu ovu oblast.
 
Grad planira da do kraja marta uvede obavezu objavljivanja izveštaja o rezultatima uzbunjivanja u organima gradske uprave, a u nameri da, kaže komisija LAP-a, ojača primenu zakona koji štite uzbunjivače. Planira se da svi zaposleni budu redovno informisani o svojim pravima da ukažu na problem, a da službenici koji su zaduženi za prijem sumnje na korupciju prođu adekvatnu obuku. Grad ima konkretan cilj - da budu uspešni u rešavanju najmanje 85 odsto prijavljenih slučajeva korupcije od strane uzbunjivača.
 
Takođe, LAP-om je predviđeno formiranje tima za primanje žalbi na rad organa Grada, kao i da se iz budžeta plati obuka zaposlenih u Gradu o njihovim obavezama i ponašanju na radnom mestu.
 
Grad smatra da postoji nekoliko oblasti koje nema potrebe dalje unapređivati - odnos sa javnim preduzećima i ustanovama, oblast javno-privatnih partnerstava i koncesija, kao i rad gradske inspekcije. Kako se navodi u LAP, već postoje zakoni i akti koji dosta uspešno uređuju ovu oblast, pa nije bilo potrebno da budu uključene u LAP. 
 
Ipak, LAP navodi neke oblasti u kojima mora da se radi više. Reč je o upravljanju javnom svojinom, koja trenutno nije dovoljno transparentna a, prema mišljenju komisije, "ne postoji razlog da se kriva". Tako će Grad do kraja septembra doneti odluku o sticanju i raspolaganju stanovima u javnoj svojini Grada, ali i registar javne svojine, čime bi trebalo da se uvede red u ovu oblast - naime, ni Grad nema potpunu informaciju ko tačno boravi u nekoliko stotina stanova koje poseduje. Grad bi trebalo uskoro i da unese neke izmene u odluku o obrazovanju robnih rezervi.
 
U planu je i skoro donošenje internog akta o analizi prijema donacija, a do kraja godine i registra o svim donacijama. Iako postoji Zakon o donacijama i humanitarnoj pomoći, "zakonom nije uređen niz pitanja sa stanovišta sprečavanja korupcije kao što su: preciziranje da se pod donacijom podrazumevaju i pokloni dati organima javne vlasti; propisivanja uslova za davanje donacija organu javne vlasti kako bi se izbegao sukob interesa tj. uticaj na nepristrasnost, utvrđivanje kontrolnih mehanizama za ispitivanje opravdanosti i isplativnosti donacija organima javne vlasti, praćenje namenskog korišćenja sredstava donacija u svakom konkretnom slučaju, kao i obezbeđivanje transparentnosti prijema donacija kroz formiranje jedinstvenog javnog registra, koji bi sadržao podatke o svim donacijama organu javne vlasti i njihovom korišćenju". Kako se navodi u LAP-u, ako u ovim oblastima nema kontrole, može se desiti da pravna lica daju donacije onima koji treba da ih kontrolišu.
 
Jedna od najrizičnijih oblasti za pojavu korupcije je prostorno i urbanističko planiranje u Novom Sadu. Međutim, ono neće biti dalje obrađeno u Lokalnom akcionom planu jer komisija smatra da je Zakon o planiranju i izgradnji dovoljan.
 
Još jedna od vrlo rizičnih oblasti su javni konkursi putem kojih se budžetski novac daje udruženjima građana i medijima.
 
"Ova oblast je do sada u javnosti izazivala brojne kontroverze, probleme i sumnje u vezi sa tim da li organi javne vlasti, pa i gradovi, na pravi način raspisuju i sprovode javne konkurse u ovoj oblasti, odnosno da li se budžetska sredstva koriste za ostvarivanje javnog interesa lokalne zajednice ili za interese samih organa jedinica lokalne samouprave, određenih političkih opcija ili određenih medija po različitim osnovama bliskih pojedincima ili organima. Zbog velike važnosti i uticaja koje imaju mediji, kao i zbog snažnih koruptivnih rizika u ovoj oblasti, lokalne samouprave bi trebalo posebnu pažnju da posvete ovoj oblasti", stava je komisija koja je pisala LAP. Zbog toga Grad planira da učini javnim sve predloge projekata, izveštaje o realizaciji i ocene komisija u konkursima, kao i da izradi nove obrasce za podnošenje predloga projekta i izveštaja, sve do 30. aprila. 
 
Kada bi građani bolje razumeli gde ide njihov novac, Grad će doneti jednu formu građanskog vodiča kroz lokalni budžet, a formiraće i posebnu komisiju za postupke javnih nabavki za sve organe. Takođe, planira se i jačanje kapaciteta internih revizora, jer se konstatovalo da interni revizori nisu nezavisni u svom radu - direktno su podređeni svojim rukovodiocima koje treba da kontrolišu.
 
LAP u detalje možete da pročitate OVDE.
  • Apolitican

    09.03.2018 17:40
    Kazna
    Za korupciju u ovakvom društvu mora biti kazna ODUZIMANJE IMOVINE, ZATVOR(ne nanogica) i JAVNA OSUDA.Krenuti od gore
  • jj

    09.03.2018 11:52
    jj
    dajte poksu da resi stvari
  • milicica

    08.03.2018 20:24
    samo razvodnjavate
    To su price za malu decu , pitam kada je grad kontrolisao kako se trose pare koje daje udruzenjima a pogotovo kada se radi o parama zs socijalna davanja, nikad ne trose oni kojima je namenjeno vec svi oko njih i probajte da postavite pitanje di su nase pare dobicete po labrnji

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti