Novi Sad postaje andergraund za vikend

Festival srpskog podzemlja, na kojem će se predstaviti više desetina umetnika, održaće se u petak i subotu, 16. i 17. marta u SKC "Fabrika".
Novi Sad postaje andergraund za vikend
Foto: 021.rs
Pred Novosađanima će nastupiti 17 muzičkih izvođača, a predstaviće se i 36 likovnih umetnika. Tu su i različiti učesnici u prodajnim berzama autorskih i zanatskih radova, od stripova do fanzina i knjiga, najavljuju u "Fabrici".
 
Posle tri godine održavanja u Beogradu, Festival srpskog podzemlja se seli u Novi Sad, a održava se pod sloganom da "andergraund nema alternativu"
 
Na dve bine festivala ("Under" i "Ground") nastupiće sastavi kao što su Sputnik, Umbra, Asphalt Chant, The Valley, Alitor, Nemesis, Fast As We Go Far, Dead Joker, Dishumanity... Neki od izlagača su Septic Art, Makondo Stripovi, One Records, Second Metal Hand.
 
Frontmen novosadskog benda Sputnik Žikica Milošević upoređuje "civilizacijski značaj" ovog festivala sa značajem kakav su svojevremeno imali "Paket aranžman" u Jugoslaviji ili "John Peel Sessions" u Velikoj Britaniji. 
 
"Ja vidim ovaj festival kao jedan takav civilizacijski čin, u kome ćemo okupiti sve nas koji smo premali da bismo mogli da napunimo neke velike prostore u ovom trenutku. Velika čast je biti deo toga. Mislim da je bolje što je u Novom Sadu nego u Beogradu. Voleo bih da to bude brend Novog Sada u budućnosti i da svi ovi bendovi koji će svirati zauzmu mnogo bitnije mesto. Suština je u tome da treba više da se čujemo. Ako se pravimo previše pametni i elitistički, da smo skupi i andergraund, onda će nas pojesti Grand šou i IDJ televizije. Ako ćutimo, neko drugi će vikati i ti decibeli će nas pojesti", kaže Milošević.
 
  
 
Festival se održava u "Fabrici" u Kineskoj četvrti, a domaći andergraund je kroz festival podržala i "Fondacija Novi Sad 2021". Direktor Fondacije Nemanja Milenković kaže da "andergraund scena u sebi uvek nosi istinu".
 
"Ono što je meni važno bilo u ovome i zato je potpuno logično da se ovo dešava jeste sadržaj. On je metafora svega što se dešavalo oko Kineske četvrti i onoga što će se dešavati. Andergraund scena može da nam se sviđa ili ne sviđa, ali ona u sebi uvek nosi istinu. Taj odnos istine je prožet ne rečima, nego delima. U tom smislu, mislim da je to nešto što se povezuje sa ovim prostorom, jer bilo je reči da će se ovde sve srušiti. S druge strane, bilo je reči da će se alternativna kultura ugasiti, a mislim da ovim na najbolji način pokazujemo da srž Kineske četvrti treba i mora da bude alternativna scena", dodaje Milenković.
 
Portparol Studentskog kulturnog centra Novi Sad Nemanja Vuković najavljuje događaj koji će "producentski izgledati vrlo zanimljivo".
 
"Biće atraktivno za publiku zato što je prostor fabrike multifunkcionalan. Imaćemo više bina, više uglova u kojima će publika moći da uživa u svim ovim sadržajima... Jedan širok spektar delatnosti koji do sada nismo imali prilike da vidimo u mejnstrim medijima zato što pripada andergraundu i zaista nema alternativu", poručuje on.
 
Festival srpskog podzemlja održava se u petak i subotu, a sadržaji oba dana počinju u 18 časova. Karte u pretprodaji se mogu kupiti u Mungosu i prodajnim mestima Eventima i Gigs-tix po ceni od 500 dinara za oba dana. 
 
Na dane festivala karte se mogu kupiti na ulazu u "Fabriku" po cenu od 300 dinara za petak i 500 dinara za subotu.
  • sunshine

    16.03.2018 16:02
    Bravo!
    Ziveo UG!
  • RnR man

    14.03.2018 23:51
    Tu sam!
    Festival srpskog podzemlja sam pohodio svaki put, vala stižem i u NS :)
    Svaka čast!!!
  • Terrorgheist

    14.03.2018 23:49
    U zadnjih par meseci NS bas postaje centar andergraund desavanja I rnr-a,svaka cast ekipi za organizaciju.Sve u svemu fantasticni bendovi vredi obici,za svakoga po nesto :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti