FOTO: Održan parastos Remedovom muralu

Nekoliko desetina članova opozicionih partija i građani, okupili su se večeras u 17.30h u Gimnazijskoj ulici, kako bi podsetili da je prošlo godinu dana, otkako je neko prekrečio grafit "Jedina istina" poznatog street art umetnika Gija Remeda.
FOTO: Održan parastos Remedovom muralu
Foto: 021.rs
Kako su ukazali, lokalna vlast do danas nije utvrdila ko je počinilac. "Ovaj mural prekrečen je u gradu koji je evropska prestonica kulture. To je titula na koju treba svi da smo ponosni, a ovaj čin je velika sramota. Vladajuća SNS ima ideologiju da podržava sve što je lažno i nepravedno, a ovaj mural bio je sve suprotno tome, zbog toga je prekrečen. Nadam se da će se nepravda ispraviti i da će Novi Sad postati grad istine", naveo je student Milan Vujić.
 
Radivoje Jovović iz Saveza Antifašista Vojvodine naveo je da svi znaju motiv prekrečavanja murala, a ne i ko su počinioci.
 
"Znamo da vladajuće strukture ne razumeju umetnost i kulturu i da žele da je zloupotrebe u korumpirane svrhe. Krečenje grafita jeste čin zastrašivanja. Implicitno nam se ukazuje da treba da budemo mirni i pokorni. Mi nećemo odustati, stajaćemo ovde sa našom decom kada oni budu doživeli konačan pad. Ma koliko nas bilo malo, nećemo odustati dok ovaj grad ne postane slobodan", kazao je on.
 
Građani su razvili plakat "Volim Novi Sad" i potom se potpisivali. Skup je nosio naziv "Parastos muralu". 
 
Podsetimo da su radnici koji nisu želeli da se predstave građanima, a imali su i dizalicu firme "Green planet 021", prekrečili mural, ali da i pored obećanja gradske vlasti, nikad nije utvrđeno ko je uništio ovo umetničko delo. U nedeljama koje su usledile, na istom mestu je crtan "kural", odnosno skoro svakodnevno su se iscrtavanjem krala nadmudrivali građani i nepoznate osobe koje su prekrečavale poruke na zidu. Danas je zid gde je bio mural išaran porukama kojima se građani protive uništavanju murala.
 
Nekoliko meseci nakon što mu je uništeno delo, Novi Sad je posetio i sam autor Gija Remed, koji je novi mural, ali drugog sadržaja, nacrtao u Ulici Doktora Hempta. 
  • Agnostik

    19.03.2018 09:09
    bez kompromisa
    @Shimmy
    svaka cast sto se deklarisete kao ateista, ovde je i to pomak (pa cak i ako je samo u komentarima na nekom sajtu)... Ali kritikovati nekoga zato sto je javno rekao sta misli, umesto da kalkulise i prilagodjava svoje stavove "skoro ~90% stanovnistva ", je ono sto nas je i dovelo ovde gde smo (pritom, ni slucajno "skoro ~90% stanovnistva", pogotovo ne u Vojvodini, to je jos jedna od zabluda) . Bilo bi bolje da se svi mi "ateisti" malo podignemo i kazemo sta mislimo bez kalkulisanja i straha od osude vecine. Ovo i jeste totalitarno drustvo zato sto se manjina plasi da kaze sta misli. Mada, nisam siguran da li bi iko osim tih "skoro ~90% stanovnistva " i cuo sta mi imamo da kazemo, jer ne cuje se bas najbolje sta pricaju ovi spolja dok se vozis u svom najnovijem mercedesu/audiju/superbu sa zatamljenim staklima...ali ti imaj razumevanja za njih.
  • Miloš

    19.03.2018 08:39
    Mural
    Vi i vaši murali. Škrabotine na zidu.
  • najveci problem

    17.03.2018 18:28
    definitivno
    Ali 100% najveci problem je neki grafit... Kad ste se vec usruzili uradite nesto pametno, a ne protestujete zbog grafita... Ajte molim vas koga briga za grafite dajte konkretno nesti uradite i pokazite! Kao skup dzabalebarosa

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti