Koncert Novosadskog duvačkog kvinteta u četvrtak u KCNS

Koncert Novosadskog duvačkog kvinteta održaće se na "Tribini mladih" Kulturnog centra Novog Sada, u četvrtak, 22. marta, sa početkom u 20 časova.
Ovaj kvintet objavio je prvi CD, na kojem su dela Petra Konjovića, ali i kompozicije savremenih kompozitorki iz Novog Sada – Nataše Đuragić, Dorotee Vejnović i Ivane Vojnović.
 
Prema rečima flautistkinje Ksenije Mijatović, početna ideja javila se nakon dobijanja partiture za Konjovićevu svitu "San letnje noći".
 
- Reč je o veoma važnom delu za koje ne postoji trajni snimak u Srbiji. Potom je dogovoreno da se CD upotpuni i delima savremenih kompozitorki. Projekat je podržao SOKOJ, a snimanje je upriličeno u Zavodu za kulturu Vojvodine – kaže Mijatović.
 
Ivana Vojnović, Nataša Đuragić i Dorotea Vejnović izrazile su zadovoljstvo povodom svog učešća u ovom projektu koji je spojio klasika srpske muzike i naše savremene kompozitorke. Navele su da su svoje kompozicije pisale za orkestar čije članove dugo poznaju, što je bio poseban izazov.
 
Novosadski duvački kvintet osnovan je 2010. godine u Novom Sadu na inicijativu horniste Mirka Marića, kao potreba da grad kao što je Novi Sad ima ovakav ansambl. Kvintet je održao zapažene koncerte u Novom Sadu, Senti, Somboru, Zrenjaninu, Banja Luci, Beogradu, kao i na otvaranju Devetog međunarodnog takmičenja drvenih duvača u Požarevcu i na otvaranju Sedmog međunarodnog takmičenja "Anton Eberst" u Novom Sadu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti