FOTO: Raskopane ulice u Podgrađu čekaju arheologe

Stanovnici Podgrađa primetili su da su im pojedine ulice mesecima raskopane i da se ništa ne dešava, iako stoji građevinska tabla s obaveštenjem da su radovi počeli u novembru.
FOTO: Raskopane ulice u Podgrađu čekaju arheologe
Foto: 021.rs
U Ulici Prote Mihaldžića, Lisinskog i Ulice Vladimira Nazora građani su pre nekoliko meseci zamoljeni da sklone automobile s parkinga, jer uskoro počinju radovi na rekonstrukciji u ovim ulicama. Radovi, međutim, nisu počeli kad je planirano.
 
 
Razlog je zabrana koju je izdao Zavod za zaštitu spomenika kulture neposredno nakon početka iskopavanja, jer se radi o arheološkom nalazištu u kojem bi već za nekoliko dana mogla da počnu istraživanja arheologa. Nalazi arheologa mogli bi da budu vredna dopuna za već bogato nasleđe Petrovaradina i za arhivu Muzeja grada.
 
 
Radove u ovom delu Petrovaradina Grad Novi Sad je, kao investitor, obezbedio putem konkursa Ministarstva privrede i Evropske investicione banke. Grad je mapirao lokaciju za radove, a Ministarstvo privrede u septembru prošle godine je, kao naručilac, sprovelo postupak javne nabavke i kao najpovoljnijeg ponuđača izabralo grupu izvođača, a u kojoj su Karin komerc, Put invest i geodetski biro Geometar. Posao je vredan 114,9 miliona dinara sa PDV-om i trebalo je da počne 9. novembra 2017. godine.
 
Kako za 021 kažu u Gradskoj upravi, Grad je Karin komerc uveo u posao, ali je 25. novembra stiglo rešenje o obustavi radova zbog arheološkog nalazišta, koje je izdao Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada. 
 
 
Dušanka Veselinov, arheolog konzervator Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada kaže za 021 da pre rekonstrukcije u Podgrađu predstoje zaštitna arheološka istraživanja i iskopavanja. Dodaje da, uz izuzetak slučajnih nalaza i praćenja građevinskih radova u drugoj polovini 20. veka, na ovom prostoru nije bilo arheoloških iskopavanja.
 
"Mere zaštite i uslovi za izvođenje građevinskih radova prema Glavnom projektu za rekonstrukciju saobraćajnih površina, vodovoda i kanalizacije u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave utvrđene su Pretprojektnim uslovima ovog Zavoda kao i Rešenjem za preduzimanje mera tehničke zaštite. Pošto su na prostoru Podgrađa Petrovaradinske tvrđave evidentirani ostaci starijih materijalnih kutura, Zavod za zaštitu spomenika kulture je izradio program mera zaštite za izvođenje zaštitnih arheoloških istraživanja i iskopavanja, pre izvođenja građevinskih radova", navodi Veselinov za naš portal.
 
 
Kako dodaje, Zavod se sada priprema za istraživanja i samo se čekaju temperature koje su dovoljno "u plusu". Prva očekivanja su da će iskopavanja početi već naredne sedmice.
 
Iskopavanje će biti fazno i usklađeno sa dinamikom građevinskih radova, a planirani su i konzervatorski radovi na fasadama okolnih objekata. U Zavodu dodaju da je potrebno ujedno obezbediti i funkcionisanje života stanovnika i korisnika ovog dela Podgrađa.
 
"Realizacija zaštitnih arheoloških radova je predviđena tokom 2018. godine u zavisnosti od arheoloških nalaza ugroženih izgradnjom", dodaje Dušanka Veselinov.
 
Rok za završetak radova je 240 dana.
  • /

    24.03.2018 15:08
    /
    @Karolina Biaci
    jesu li u vasoj nadleznisti i ukrasi na zgradama?

    prekrecili su belom farbom ukras iznad apoteke u zeleznickoj
    dovoljno mu je bilo da se ocisti od prasine obzirom da je bio pokriven i van atmosferskog uticaja

    farba je prekrila njegove dublje delove i vise ne lici ni na sta. ne vidi se vestina onog ko ga je izradio

    u pitanju je jos jedan genocid nad ostavstinom grada
  • Karolina Biaci

    23.03.2018 21:53
    Nestrucnos i neorganizacija
    Dragi komentatori, Pod normalnim uslovima , u normalnm zemljama, gde kako institucije,tako i pojedinci i uprave i strucnjaci pa cak i politicari znaju da organizuju i da odrzavaju sistem, ma o bilo cemu da se radi. U ovoj zemlji toga nema, koliko sam do sada iskusila. Ja sam restaurator i bavila sam se izmedju ostalog projektima, radila u muzeju itd. O samom pocetku izdavanja uslova zna se da je svaka investicija (pa makar bila polaganje kanalizacije ili bilo cega), a kamoli gradjevinski investicioni radovi, kao sto su izgradnja fabrike, gradnja mostov, ili slicnog, pocinje s tim da se projektuje i iskopavanje i to stucno iskopavanje koje radi muzej ili zavod (ko ima resurse za to) ili rade firme sa ustrucenjem ili kombinacija toga. Kako god, po projektu se pocinje sa iskopavanjem, pa kad arheolozi napuste teren, idu bageri i kopaju, dotad...rucno, lopatu u ruke. Znaci tacno je odredjeno projektom kada se koja faza vrsi, i sramota je za izvodjaca, a i za ostale ukoliko dozvole, da im se desi, (ili ne daj Boze namerno), da odugovlacenjem radova ogorce zivot stanarima. Ovde je trebalo da se uzme u obzir da ovde ljudi zive, nije ovo oranica, koju ostavimo pa dodjemo nakon tri godine da nastavimo iskopavanje. Oni ovo nisu smeli otvarati u novembru nikako. Znamo da ide zima, i da ne mogu raditi od hladnce, ne mogu od vode i kise snega, koja bi im stalno popunila segmente. Sve u svemu, prvo projekat, pa dozvle pa izvodjenje. Ali ovo...
  • Aleksandar Gucunski

    23.03.2018 07:11
    Placka
    Pare nestsnu pa gurnes arheologe dok vec nesto ne smislimo!!!!
    Radjena je kanalizacija,nova vodovodna mreza i gasna instalacija i sta je pronadjeno?
    Gde su bili arheolozi?
    SRAMOTA NE VIDJENA STA NAM RADE

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti