Subvencija države Continentalu od 9,5 miliona evra - nož u leđa novosadskom IT sektoru

Ministarstvo privrede dodelilo je subvenciju nemačkoj kompaniji Continental u iznosu od 9,5 miliona evra za otvaranje Centra za istraživanje i razvoj u Novom Sadu.
Subvencija države Continentalu od 9,5 miliona evra - nož u leđa novosadskom IT sektoru
Foto: 021.rs
Kako piše portal Startit, u kompaniji Continental, koja je otvorena početkom meseca i u kojoj će biti zaposleno 500 inženjera, potvrđeno je da je subvencija dogovorena. Međutim, ugovor još nije finalizovan.
 
Oko 40 odsto zaposlenih u Continentalu činiće upravo softverski inženjeri, što znači da će 200 programerskih pozicija biti subvencionisano. Po pisanju Startita, država na ovaj način ponavlja scenario gušenja konkurencije u najprofitabilnijem sektoru u kom nema nezaposlenih, dajući prednost jednoj kompaniji u borbi za deficitaran IT kadar. Obećavajuća IT industrija u Novom Sadu, navodi se, na taj način je ugrožena i to na račun strane kompanije.
 
Prema navodima generalnog menadžera Continentala za Srbiju, Saše Cioringe, ugovor još uvek nije potpisan, ali će biti javan i sve informacije će biti dostupne javnosti. 
 
"Pre odluke da dođemo u Srbiju, bilo je mnogo lokacija i zemalja koje su uzete u obzir i većina njih je takođe nudila subvencije. Troškovi podizanja takvog razvojnog centra su veoma visoki i subvencije pomažu kako bi lokacija i dalje bila privlačna u smislu troškova dok inženjeri još uvek nisu u mogućnosti da rade u punom kapacitetu", naveo je on.
 
Kako je dodao, Centar za istraživanje i razvoj može da dovede u Srbiju i druge investicione projekte Continentala. Kao primer uzima Rumuniju, u kojoj je početkom 2000. radilo nekoliko stotina inženjera, a danas ima 19.700 zaposlenih.
 
Ugrožavanje domaćih firmi u najvećem srpskom IT gradu
 
Pre godinu i po dana Ministarstvo privrede je odlučilo da subvencijom od 1,6 miliona evra favorizuje stranu kompaniju nauštrb domaćeg IT sektora. U Startitu navode da je, kao i u tom slučaju, ova odluka o dodeli subvencije izuzetno štetna za razvoj IT sektora u Srbiji, koji se godinama suočava sa nedovoljnim brojem radnih mesta.
 
Ovakvim potezom države se ne smanjuje nezaposlenost, a domaća IT industrije se dovodi u nepovoljan položaj, jer ne mogu da učestvuju u ravnopravnoj borbi za talenat, koji je, trenutno, najizazovniji deo njihovog poslovanja. 
 
"Novi Sad ima najviše programera i IT kompanija po glavi stanovnika što ga čini najvećim srpskim IT gradom koji, umesto da razvija, država spotiče svojim štetnim merama. Iako će prema navodima generalnog menadžera Continentala ova kompanija u Srbiji razvijati vrlo inovativne tehnologije poput sistema za autonomna i električna vozila, to ne umanjuje štetnost ove subvencije, jer je činjenica da će na vrlo konkurentnom tržištu za zapošljavanje IT kadra biti narušena slobodna i fer konkurencija i to u korist strane kompanije", navodi se u tekstu.
 
Podseća se i da Novi Sad već ima kompanije, kao što su 3Lateral, Alchemy, RTRK, RenderedText, koje razvijaju inovativne proizvode. 
 
"Izuzetno je teško za domaće kompanije da opstanu u uslovima u kojima država daje ogroman novac stranim, već izuzetno uspešnim kompanijama, a te kompanije preuzimaju već zaposlene ljude od domaće privrede i u tom procesu istu uništavaju. Možda bi taj novac bilo bolje investirati u domaću privredu pa da i mi jednog dana imamo svoj Continental", kaže Mirko Topalski iz firme Eipix.
 
Saša Popović iz Vega IT Sourcinga navodi da je njihova kompanija već devet godina profitabilna, te da na osnovu toga plaća porez na dobit državi.
 
"Ako inženjeri iz kompanija poput naše pređu u Continental, država ostaje bez poreza na dobit koji bi inače dobila da su ti isti ljudi ostali u kompaniji koja ostvaruje dobar profit. Takođe bi ukupan iznos novca koji u tom slučaju ulazi u državu bio manji zbog toga što kompanije koje posluju sa profitom najčešće imaju veće prihode po zaposlenom od onih koje su samo razvojni centri matičnih kompanija iz inostranstva. Cela priča mi deluje kao zabijanje noža u leđa IT kompanijama koje ovde uspešno posluju i koje će na ovaj način trpeti ozbiljnu štetu", poručuje Popović.
 
Povodom dodele subvencije od 9,5 miliona evra stranoj kompaniji oglasio se i Vojvođanski IKT klaster pismom javnosti pod naslovom "O gloginjama i vlasništvu". Kako stoji u pismu, Continental na tržištu rada "sigurno ne može da nađe 500 inženjera", zbog čega će morati da ih potraži u postojećim kompanijama, što znači da, u suštini, otvaranja novih radnih mesta neće ni biti. 
 
"Osim toga, sigurni smo da ova kompanija neće ni dobit zadržavati u Srbiji i da je poslovni model koji planiraju u suštini outsourcing – u "Centru za istraživanje i razvoj“ će se razvijati rešenja koja će matična kompanija prodavati na svetskom tržištu ne iz Srbije, već iz Nemačke ili neke druge lokacije na kojoj se registruje dobit i plaća porez. Država, dakle, iz džepa poreskih obveznika finansira efektivni odliv mozgova", navodi se u obraćanju javnosti, uz dodatak da je i za njih ovo "zabadanje noža u leđa domaćim IT kompanijama koje uspešno posluju i generišu profit za sebe i za našu državu", navodi se.
 
Iako jesu za slobodno tržište, bez straha od konkurencije, Vojvođanski IKT klaster navodi da ih, ipak, brine nelojalna konkurencija u sopstvenom dvorištu, odnosno strane kompanije koje u Srbiji dobijaju državnu pomoć i time stiču povlašćen položaj.
 
"Država mora da odustane od zastarelog refleksa o stranim direktnim investicijama (SDI), po kom je sve što je strano bolje od domaćeg, a kada je IT u pitanju to sigurno nije uvek tačno. Ne treba da gradimo imidž Srbije kao zemlje u koju stranci dolaze da zaposle domaće IT stručnjake – već kao zemlje koja ima svoju IT industriju, koja postiže uspehe na svetskom tržištu. Ta slika će Srbiji i domaćim IT kompanijama doneti još više poslova i uspeha. Ne zaboravimo da je to jedini naš sektor koji beleži dvocifren rast već dugi niz godina i čiji će neto izvoz uskoro biti broj jedan izvozni proizvod Srbije", dodaje se u pismu.
 
Startit je, zajedno sa još 3.500 predstavnika IT industrije, pre godinu i po dana pozvao Ministarstvo privrede da prekine politiku štetnih subvencija, nakon čega je doneta Uredba o direktnim investicijama u kojoj je razvoj softvera isključen iz delatnosti kojima mogu da budu dodeljene državne subvencija. Međutim, tada je ostavljena mogućnosti da kompanije koje nisu u delatnosti softvera dobiju subvencije. 
 
"Ministarstvo tehnički nije pogazilo ovu uredbu, ali samim tim što je ostavljen prostor da se subvencije i dalje dodeljuju u oblasti koja ima deficitaran kadar, vidimo da problem i dalje opstaje. Industrija je jasno pokazala šta misli o tome. Sada je red na državu da pokaže da li zaista želi da razvija srpski IT ili će odlučiti da ga sabotira dodelom subvencije stranoj kompaniji", navode u Startitu.
 
U Startit centru su pozvali državu da obustavi ovu subvenciju.
 
Podsetimo da je na otvaranju Continentalovog entra predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da to predstavlja "skok unapred" za srpsku ekonomiju, jer se radi o "višoj ligi investicija i investitora".
  • IT Buntivnik

    29.03.2018 22:32
    E ova ti je dobra
    Ova silna halabuka glavesina lokalnog IT sektora oko subvencija je poprilicno neumesna i neprimerena.
    DMS, RTRK, Levi i slicni su dobili neuporedivo vise novca kroz diskutabilne kredite od strane drzave, zloupotrebu objekata fakulteta i nesluceno eksploatisanje studenata.

    Ostatak IT sektora vecinom radi preko "agencija" (minimalac) i zaobilazi veci deo nameta drzavi koji su duzni.
    Na prvu loptu cifra zvuci kao ozbiljna, ali ce se kroz doprinose od plata ova investicija vratiti za 2-4 godine.
    Posle toga, samo se puni budzet drzave, i to ozbiljnom lovom.
    Da ne pominjemo sto ce 500 novih Novosadskih porodica imati programerske plate.
    I sta ako sutra kontinental otvori ovde jos neki ogranak iz svojih gigantskih kapaciteta.

    Podsetio bih da je Continental tako krenuo i u Ruminiji, pa sad tamo ima 18000 zaposlenih !!!

    Inace, ako se secate, isto je tako uradio i gradonacelnik Indjije Jesic (subvencije, besplatni prostor i zemljiste) , i ucinio Indjiju jednom od najnaprednijih opstina u tom periodu.

    Ja radim u IT sektoru vec godinama i ovo vidim kao jedan od retkih dobrih poteza nase politicke "elite".

    Job well done.

  • Povrtanik_iz_ino

    29.03.2018 10:10
    Otkud to da Nemci nece muvati?
    Ziveo sam i u Nemackoj i u Holandiji. I oni su muvatori cak i veci od nas. Ne bih zeleo da ih optuzim, a da ne znam da li su krivi. Prva nasa greska je sto krecemo kako je sve gore u skladu sa zakonom i redom. Sve sto oni imaju je neuporedivo vece trziste.
  • Zagorka

    28.03.2018 14:12
    Nas mentalitet
    Domace IT kompanije takodje prodaju svoja softverska resenja na stranom trzistu,tamo imaju partnera i uzimaju pare i zaobilaze drzavu,a radnici su prijavljeni na minimalac,ostalo u kesu,opet zaobilaze drzavu.U Kontinentalu je sve prijavljeno,placeni odlicno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti