Sve manje dece se bavi sportom

Od najranijih uzrasta, sport je jedan od najbitnijih faktora u mentalnom i fizičkom razvijanju dece.

Ipak, istraživanja pokazuju da se svako peto dete uopšte ne bavi sportom, dok se najveći broj dece sportom bavi dva do tri puta nedeljno, što se poklapa sa prosečnim brojem časova fizičkog vaspitanja u osnovnim i srednjim školama.

U Novom Sadu, bavljenje sportom je luksuz koji konstantno poskupljuje.

- Sport je lepa stvar i deca treba da se bave sportom i uživaju. Osnova je druženje i razvijanje nekih osobina i veština koje su vam potrebne za život, posebno u osnovnoškolskom uzrastu. Fizičko je u principu prvi struktuirani dodir dece sa sportom. Nažalost, danas svi imaju neke školice i klubove gde je primarni cilj zarada i selekcija dece od kojih će tek po neka biti vrhunski sportisti, umesto da se stvaraju deca koja će sutra biti zdravi građani - kaže za 021 sportski psiholog i nekadašnji odbojkaški reprezentativac Andrija Gerić.

Nastavnica fizičkog vaspitanja u osnovnoj školi "Sonja Marinković", Nada Radonić Lazić, smatra da bi uslovi za rad definitivno mogli da budu bolji i da bi to znatno uticalo na motivaciju, kako učenika, tako i nastavnika.

- Bilo bi dobro da ne mora da se improvizuje i da su bolji uslovi za rad. Bilo bi lakše nama, a i deca bi time bila bolje motivisana. Zato se trudimo da ih u svakom trenutku motivišemo i aktiviramo, pre svega radi zdravlja - navela je Radonić Lazić i dodala da njihove učenike praktično svake nedelje vode na dodatne aktivnosti poput planinarenja, klizanja, fudbalskih utakmica.

Roditelji su mahom saglasni u stavu da nastava fizičkog vaspitanja nije dovoljno efikasna i da se ne sprovodi adekvatno. Većina se požalila na cenu bavljenja sportom, ali i na to da bi na nivou lokalnih samouprava trebalo više ulagati u bavljenje sportom dece i mladih. Neki sa kojima smo razgovarali su okrivili razvijanje tehnologije i virtuelnog sveta za opadanje interesovanja dece za sportove.

Uprkos sve skupljim članarinama škola sportova, deca u Novom Sadu imaju priliku i da se besplatno bave sportom pod nadzorom trenera i mentora zahvaljujuči programu "Sport u škole" koji od 2017. godine sprovodi Savez za školski sport Novog Sada na čelu sa predsednikom saveza Goranom Stevanovićem.

- Projekat "Sport u škole" realizuje se u 35 osnovnih škola u Novom Sadu i još dve isturene škole. Moramo da budemo zahvalni gradu koji je omogućio i omogućava i ove godine deci da se sa svojim vršnjacima i pod nadzorom profesora besplatno bave sportom - rekao je Stevanović za 021 i istakao da je svima u interesu da ovaj program u potpunosti zaživi.

Stevanović se nada da će projekat ove godine još bolje funkcionisati nego prošle, iako je već jako zadovoljan jer u njegovoj realizaciji učestvuje skoro 3.000 učenika. Takođe, navodi da u planu postoji još projekata koji bi trebalo deci da omoguće besplatno bavljenje sportom.

  • Sale NS

    09.04.2018 14:25
    Momci su se oduvek bavili POVEĆAVANJEM mišićne mase (i onoga što se teško može povećati), a devojke ih danas podržavaju povećavanjem grudi i usana. Momci su oduvek TRČALI za loptom (i za devojkama) a i one danas trče za sponzorima i rijalitima.
  • Sale

    09.04.2018 02:18
    Sport
    Rodjeni sam Novosadjanin sa trenutnim prebivalistem u Kaliforniji. Ovde cim dodje vikend ljudi pokupe decu, loptu i pravac u park i igranje po ceo dan. Mi u Novom Sadu imamo Strand koji je cele godine otvoren i zaboravljeni Kamenicki park. Eto prostora za igru.
    Samo malo volje i zelje. Ovde u Kaliforniji je vise sirotinje nego sto mozemo da zamislimo pa ljdi ne kukaju nego zive zivot takav kakav imaju.
  • Pera Simin

    08.04.2018 23:52
    Može to i bolje
    Kada odnos para za sport za redovne aktivnosti, prema vanrednim bude 85 : 15 a ne 66:33 i bude se ograničio broj sportova koji se finansira. Kada redovna aktivnost bude prioritet a ne projekti i potemkinova sela za jedan dva dana.Možete očekivati da postoje klubovi u kojima deca treniraju uz simboličnu članarinu. Ovako se fizičke aktivnosti dece koriste za pranje para i kao izvor dodatne zarade za profesore fizičkog po školama u preko trideset škola i toliko sala u gradu. Koliko je medju direktorima škola baš nastavnika fizičkog.? Bilo bi fer da se kao i njima i ostalim nastavnicima dopusti da koriste školske učionice za škole matematike,fizike, srpskog, hemije, stranih jezika ..... Uz sličnu članarinu kakvu naplaćuju "klubovi" pod patronatom nastavnika fizičkog i direktora. Ocene iz fizičkog isto utiču na prosek kao i bilo koje druge pa je jasan konflikt interesa i kada ovi nameštaju posao deci i rodjacima. Nekad je postojala SOFK a i nastavnici su dobijali dodatak na platu za rad u sekcijama i na takmičenjima.Od kad se snalaze sami pukoše ledja svima. Znaju svi koji upravljaju sistemom kako može bolje. Pitanje je da li hoće?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.