Sve popularnije upoznavanje putem interneta ili posredstvom agencija

Broj sajtova za upoznavanje u Srbiji svakodnevno raste, ali su građani i dalje oprezni prema ovakvom načinu pronalaska partnera.
Sve popularnije upoznavanje putem interneta ili posredstvom agencija
Foto: Pixabay

Prema zvaničnim statistikama, 65 odsto domaćinstava u Srbiji koristi internet, a zbog konstantnog pada nataliteta, beleži se rast osoba koje žive same. U takvoj situaciji neke od njih se odlučuju da životnog saputnika pronađu na internetu.

I dok su istraživanja na zapadu pokazala da većina internet korisnika smatra kako je partnera lakše pronaći putem kompjutera, nego u stvarnom životu, ovde je situacija drugačija. Kod anketiranih Novosađana ovakav vid upoznavanja uglavnom izaziva negativne komentare.

- Jednostavno, ne može da se uporedi osećaj kada vi sa nekim razgovrate oči u oči sa osećajem kada se dopisujete preko društvenih mreža i interneta - smatra jedan sugrađanin.

Jedna od osoba koja se odlučila na ovaj, za mnoge rizičan korak, jeste Novosađanka Kristina Stefanović. Ona je preko raznih sajtova za upoznavanje pokušala da pronađe svoju srodnu dušu, ali joj to nije polazilo za rukom.

- Prijavljivala sam se na sve moguće sajtove i nemam baš neko prijatno iskustvo. Uglavnom su to bili napasni ljudi, tako da nije baš urodilo plodom i nisam se dugo zadržala tamo - prepričava svoje iskustvo Kristina i dodaje da je na kraju, momka sa kojim je u vezi već četiri godine pronašla putem Fejsbuka.

Uloga roditelja i škole ključna je kako bi se razumele i objasnile sve zamke virtuelnog komuniciranja. Problem kod različitih servisa za upoznavanje ili samih društvenih mreža koje imaju tu funkciju jeste skrivanje identiteta, poručuje komunikološkinja Jelena Kleut.

- Ne postoji to društveno tkanje koje vodi do te osobe. Dakle, nemate niz nekih poznanika koji nužno stoje između vas i nepoznate osobe koju upoznajete, nego ste sami na svome i utoliko je ta praksa nova, rizičnija. Možda smo mi spremniji da o njoj razmišljamo kao o nečem potpuno novom, ali bi bilo zanimljivo zapravo i da posmatramo koje su njene veze sa starijim praksama - objašnjava Kleut za 021.rs.

Pored upoznavanja partnera preko interneta, koje, za sada, u Srbiji nije uzelo maha, agencije koje predstavljaju posrednike pri upoznavanju su stara, ali i proverena stvar. Uvreženo mišljenje je da su agencije sigurniji način da pronađete partnera nego da sami vršljate na internetu.

Agencija "Sedmo nebo", koja je osnovana prošle godine u Novom Sadu, već sada ima oko 300 članova. Menadžerka agencije Divna Dodić navodi da se oni bavi posredovanjem u upoznavanju za ozbiljnu vezu ili brak.

- Kada se popuni upitnik, osoba koja se prijavljuje obavezna je da priloži i svoju fotografiju. Na osnovu tog upitnika iz naše baze podataka mi tražimo adekvatnu osobu za nju. Ova usluga se plaća kroz članarinu koja je na godišnjem nivou - objašnjava ona.

Ostaje činjenica da je najveća mana virtuelnog komuniciranja ta što nikada ne znate sa kim zaista razgovarate. Međutim, ako se i razočarate, uvek možete da se vratite standardnom načinu - oči u oči.

  • Nina

    11.07.2019 23:01
    Da
    Slikanja, su prevršila svaku meru.
    Selfiji i ostala sr...
    Tu nema braka, nema porodice, ko zna, gde to sve vodi....
  • Isabela

    03.04.2018 11:33
    Nisam pametna
    Sustina je da svako ima pravo na svoj zivot i shodno interesovanju trazi partnera. E, sad vreme je takvo da vecina nas postavlja nerealna ocekivanja. Skoro vecina muskaraca sebe poistovecuje sa svojim mladalackim idolima: skupa kola, manekenka i sampanjac . Nazalost i kod devojaka je slicno: markirane krpice i brdo selfija u trendu. Zivimo tudje zivote i postavljamo uslove koje se granice s mastom. Moramo na kraju prhvatiti sebe kakvi zapravo jesmo , jer to je zivot a ne fb ili slicno.
  • Još saveta Petru

    03.04.2018 09:38
    Možda ti da pokušaš zajedno sa svojom budućom ženom da gajiš decu, zajedno da pravite lepe ručkove, da se trudiš da je nasmeješ svojom iskrenom vedrinom, da budeš opušten, dobar muž, jednom rečju pravi muškarac, ako već planiraš/želiš da se oženiš. Ako ti je pak to naporno, budi pošten prema sebi i drugima, pa se opredeli za samački život, ima i on svoje prednosti. Što rekoše neki komentatori, tebi kao da treba mama, a ne žena. Mama očito nije presekla pupčanu vrpcu na vreme, a to je najveća greška mnogih mama na ovim prostorima. Treba vaspitati sina da postane odgovoran muškarac i dobar muž, a ne večni dečak, besan na ceo svet jer se ne klanja pred njim kao njegovi mamica i tatica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti