Mesne zajednice - daleko od građana i pod palicom vlasti

Mesna zajednica je osnovna, najmanja, samostalna jedinica lokalne samouprave. Datira još iz Titovog doba gde je imala važnu ulogu u društvenom životu zajednice.

Cilj postojanja mesnih zajednica je da se u njima pokreću građanske inicijative u u cilju unapređivanja života i šalju daljim, višim instancama na rešavanje.

Ipak, iako nema skoro nikakvih ovlašćenja u vršenju vlasti i političkim partijama je zakonom zabranjeno angažovanje u ovim telima, uzurpacija mesnih zajednica uzima sve više maha, naročito poslednjih godina. Na taj način, same mesne zajednice se udaljavaju od građana čije je pravo da ih koriste.

Novosađanin Dobrivoje Simić svojim primerom ukazuje na stranačku uzurpaciju mesnih zajednica.

- Ja sam licencirani profesionalni upravnik i ujedno predsednik lokalnog karate kluba. Jedna mesna zajednica je zaustavila treninge kluba koji se u prostorijama MZ održavaju godinama unazad, a razlog je taj što nisam politički podoban, odnosno nisam član vladajuće partije. Dakle, nisu se libili da na ulicu izbace vrhunske reprezentativce i 60-oro dece sa koja treniraju samo zbog uskostranačkih interesa - rekao je Simić.

Član Grupe za konceptualnu politiku, Zoran Gajić, ističe da su prava građana veoma ugrožena kada stranke u potpunosti uzurpiraju i zloupotrebljavaju funkciju koju ima mesna zajednica.

- Danas je skoro potpuno uskraćeno pravo građana da koriste prostore mesnih zajednica. Iako se Srbija obavezala mnogim dokumentima na saradnju sa civilnim društvom, u praksi to nije tako. U praksi je situacija takva da su vladajuće partije potpuno uzurpirale ove prostore i zatvorile ih za građane - ocenjuje Gajić.

Aktivista omladinskog centra CK13, Ozren Lazić, navodi primer nezainteresovanosti vlasti, čak i pretnji ukoliko neko želi da zna kako radi njegova mesna zajednica.

- Organizovali smo tribinu sa temom šta su mesne zajednice danas, ali niko nije našao za shodno ni iz gradske uprave ni iz konkretne mesne zajednice da se odazove pozivu. S druge strane, imali smo jedan tajni sastanak sa sekretarom iz te mesne zajednice, koji nam je poručio da ubuduće pazimo gde i kako prelazimo ulicu, ukoliko odlučimo da se i dalje bavimo radom tih tela. Toliko o tome da to nije bitna stvar - kaže Lazić.

Razloge zbog kojih je danas uloga mesnih zajednica postala praktično beznačajna, Gajić vidi u postepenom uništavanju same institucije, odnosno njihovim pretvaranjem u političke platforme.

- Udruženjima građana se ne dozvoljava pristup, ne dozvoljava se ni prisustvo ljudi u institucijama, jer tamo sede oni koji bi najradije da te institucije i ne rade. A oni će za uzvrat dobiti nekakvo radno mesto, ili obećanje da neće dobiti otkaz tamo gde rade oni ili neko njihov - ističe Gajić.

Mesne zajednice su danas potpuno pod kontrolom partija. Time je i u potpunosti narušena njihova osnovna uloga, a to je da budu posrednik u pokretanju zajedničkih građanskih inicijativa o poboljšanju života zajednice ka višim instancama.

Radi se samo kako se odluči u vrhu lokalne stranke, građanin praktično i više nema pravo glasa. Time njihova uloga postaje beznačajna i marginalizovana, a pitanje je samo hoće li se uskoro i u potpunosti urušiti kao takva.

  • Намћор

    12.04.2018 10:07
    историјат
    ...месне заједнице је у овај политички формат довео ДС и кадрове најчешће затим збрињавао у комуналној полицији. Ови су само преузели модел, а организације које се "интересују" за рад месних заједница су финансиране од стране америчких државних фондова и нашег Фонда за отворено друштво..тако им пише на веб презентацијама
  • veki

    10.04.2018 02:32
    Žika
    Ne puši se u MZ? Čoveče, kome vi to?
    Puši se u svim stanicama milicije, u autobusima dok su na stajalištu... kao i skoro svim JP.
    Na njih se zakon ne odnosi.
    Mati mi je ležala u bolnici u šok sobi i nisu mi dozvolili da je posetim.
    Ušla sam i pored zabrane i našla petnaestak doktora koji su pušili, na metar od pacijenata, i toliko zadimili prostoriju, da se bolesnici nisu videli.
    Za to vreme se zaposlenima u privatnim firmama naplaćuju ogromne kazne.
  • /

    09.04.2018 15:43
    /
    na izborima za mz ispred kandidata ne mece se stranka koju predstavljaju
    ma secate se, zapenili ste ovde kada sam to zamerio

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti