Zakazan generalni štrajk u GSP, štrajkači ponovo promenili zahteve

Kako saznaje 021, sindikat "Nezavisnost" u Gradskom saobraćajnom preduzeću zakazao je generalni štrajk za ponedeljak 16. april.
Zakazan generalni štrajk u GSP, štrajkači ponovo promenili zahteve
Foto: 021.rs

Međutim, zahtevi koji su bili istaknuti prilikom štrajka upozorenja održanog 21. marta u međuvremenu su promenjeni.

U novim zahtevima ističe se šest problema. Traži se izuzimanje iz Zakona o privremenom obračunu zarada, izrada novog Pravilnika o sistematizaciji radnih mesta, Potpisivanje kolektivnog ugovora, isplata solidarne pomoći, skraćeno radno vreme za vozače i nabavka elektronskog sistema naplate.

Za dve trećine zahteva dat je rok od 30 dana, sem za prvi gde nije naveden nikakav rok i za poslednji gde se pominje kraj 2018. godine. Štrajk počinje u 3h ujutro, odvijaće se "prekidom rada zaposlenih na svom radnom mestu", a interese zaposlenih će zastupati Štrajkački odbor u tročlanom sastavu.

Interesantno je da sindikat već četvrti put menja svoje zahteve i više se nigde ne spominje smena rukovodstva preduzeća niti povećanje plata. U međuvremenu se oglasio i gradonačelnik Miloš Vučević koji je obećao skoro rešenje problema u gradskom prevozniku navodeći da je nedopustivo da zbog zbog nesuglasica između rukovodstva i dela radnika ispaštaju građani.

Ipak, da li će do štrajka i zaista doći još nije sasvim jasno jer su predstavnici sindikata posle četiri meseca po prvi put pristali na pregovore sa rukovodstvom firme. Kako saznaje 021, dogovoreni su razgovori uprave i sindikalaca za prvi dan posle uskršnjih praznika, odnosno za utorak 10. april.

  • ridzis

    09.04.2018 14:21
    Busevi u raspadanju a sindikalac prodaje pilice po Budisavi,pa dokle????Hajde privatizacija pa da malo ti nazovi kadrovici odu....Ovo je sramota...Gde je sada onaj umni strucnjak sto uvede cirilicu i 200 lezi lebovica u GSP?????
  • Putnik u busu

    08.04.2018 20:20
    Kao sugradjanin i putnik u gradskim autobusima u potpunosti podržavam vozače štrajkače!
    Pogotovo poslednju stavku-elektronska naplata karata za putnike.
    Svaki put kad vidim da jedan umoran vozač autobusa mora i da naplaćuje kartu tj.vraća kusur putnicima kada je već u vožnji a sve u saobraćajnom špicu i uz nervozne putnike-podiđe me jeza i zabrinutost!
    Suviše je to zadataka za vozača autobusa a za malu platu.
    Samo napred,izborite se za sebe!
    Zadovoljni vozači,zaposleni u GSP-u-zadovoljni putnici!
  • Vozac

    08.04.2018 10:46
    Za petra
    Petre sreco moze taj potpis samo nemojte da se iznenadite ishodom kao sto je sve iznenadio straki sloga nikom vise nije u interesu da ga ponizavaju u jgsp a radno mesto voraca za par sati i za iste pare cak i vece mozes olako naci

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.