Tužbe protiv Grada veće od budžeta Novog Sada

Novi Sad pred sudovima ima na hiljade predmeta u kojima je tužena strana, mahom su u pitanju zahtevi za naknadu štete, a u slučaju da izgubi više sporova, finansiranje lokalne samouprave biće ozbiljno ugroženo, saznaje 021.
Tužbe protiv Grada veće od budžeta Novog Sada
Foto: 021.rs

Naime, tužbeni zahtevi prevazilaze visinu godišnjeg budžeta. Najveći sporovi su i dalje oni koji se tiču autobuske stanice ATP Vojvodine koju je sagradio tadašnji vlasnik tog preduzeća Ilija Dević. Ovi sporovi vrede više od 26 milijardi dinara, odnosno više nego budžet grada.

Sve tužbe se odnose na navodnu štetu zbog toga što ta stanica nikada nije proradila, pa Dević ili ATP od Grada u jednom sporu traže 15,9 milijardi dinara, drugom 3,5 milijardi dinara, trećem 6,7 milijardi dinara i četvrtom 534 miliona dinara. U tri spora su do sada uglavnom donete prvostepene presude kojima su odbijene tužbe i u toku su žalbeni postupci, dok je za četvrti spor u toku pripremni postupak.

Pravobranilaštvo navodi da je ATP Vojvodina dobila jedan spor 2013. godine i tada je iz budžeta grada plaćeno skoro 400 miliona, a iz izveštaja se vidi da se u vezi sa istom tužbom izgleda vodi i postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava, ali bez informacija o tome dokle se stiglo s postupkom.

Spor oko ATP Vojvodine je iz perioda kada je gradonačelnica Novog Sada bila Maja Gojković, ali nije jedini koji prazni Gradsku kasu zbog loših odluka tadašnje vlasti. Kako se vidi iz izveštaja pravobranilaštva, posle više od deset godina suđenja, Štampa komerc je dobila spor protiv Grada zbog uklanjanja kioska sa ulica. Novi Sad je u obavezi da toj firmi isplati 73,3 miliona dinara sa zateznom kamatom, kao i druge troškove, tako da se radi o sumi od skoro 100 miliona dinara. Uložene su žalbe i u toku je postupak pred Kasacionim sudom.   

Velika isplata Novog Sada čeka verovatno i po tužbi porodica nastradalih u požaru u Kontrastu. U ovom postupku Grad je jedna od tuženih strana, a porodice traže 380 miliona dinara nematerijalne štete. U ovom slučaju još se čeka na prvostepenu presudu.

Prema godišnjem izveštaju o radu Pravobranilaštva vidi se i da po vrednosti slede sporovi oko eksproprijacije zemljišta. Kako se navodi, ima ih tačno 373, a primetno je da se mnogi odnose na period od pre više decenija, a za oduzimanje zemljišta. Ovde Pravobranilaštvo posebno pominje slučajeve iz druge polovine sedamdesetih godina u Futogu, od kojih samo pet predmeta ima vrednost od oko 250 miliona dinara. Kako se objašnjava, ovde se radi o tome da je tada urađena komasacija parcela u Futogu za potrebe gradnje ulica, a tužioci tvrde da im je obećano da će biti urađena eksproprijacija zemljišta, što se nikada nije dogodilo. Pravobranilac navodi da je ovde problem što sud uglavnom prihvata navode tužilaca i Grad gubi sporove.

Druga vrsta sporova je gde građani, pretežno iz naselja koja su nastala divljom gradnjom, tuže Grad tražeći novac za zemljište na kojem su nastale ulice, navodeći da nisu propisno isplaćeni za eksproprijaciju. Lokalna vlast to negira navodeći da nije Grad tu pravio ulice, već su one nastale delovanjem građana i da su samo preuzeli stanje na terenu.

Pravobranilaštvo navodi i da je Novi Sad prošle godine izgubio spor koji je vodila K. M. iz Toronta oko vrednosti eksproprisanog objekta i oktobra prošle godine joj je isplaćeno oko 40 miliona dinara iz budžeta, a u toku je i postupak revizije pred Vrhovnim kasacionim sudom. Grad je izgubio sličan spor i po tužbi R. Z. i tu je isplaćeno skoro 28 miliona dinara, a i u ovom predmetu je Vrhovnom kasacionom sudu podnet zahtev za reviziju.  

Grad je jedan u tuženih u sporu oko vlasništva nad zemljištem na Trgu slobode 2 (Hotel Vojvodina), gde tužilac D. L. i drugi spore ništavnost ugovora iz 1947. godine kada je predak tužioca poklonio Pokrajinskom sindikatu zemljište i nekretnine. Prvostepeni sud je do sada dva puta presuđivao u korist tužilaca, ali je Apelacioni sud to poništavao i vraćao na ponovno suđenje koje još traje.
 
Velika naknada traži se i tužbom "Metalac metalurgije" oko zemljišta u sadašnjoj Slobodnoj carinskoj zoni. Tužilac spori ugovor iz 1989. godine i traži 175 miliona dinara naknade, a 2017. godine je Privredni sud odbio tužbu i sada je žalbeni postupak u toku. Po skoro istom osnovu Grad je tužila i "Lesnina veletrgovina" iz Ljubljane uz zahtev za naknadu štete od četiri miliona evra i tu je sud krajem 2016. godine presudio u korist Grada i u toku je žalbeni postupak.

Grad je prošle godine izgubio spor oko vlasništva nad Sokolskim domom i taj objekat je pripao "Sokolskom društvu Vojvodina", a Pravobranilaštvo navodi da su Republika i Grad Novi Sad uložili zahteve za reviziju drugostepene presude.

Takođe, u toku je i žalbeni postupak po tužbi Grada protiv "Neimar AD" u stečaju oko duga i vlasništva zgrade u Stevana Branovačkog 3 gde je smeštena Uprava za građevinsko zemljište, nekadašnji Zavod za izgradnju grada. Pravobranilaštvo navodi da je prošle godine sud priznao dug koji "Neimar" ima prema Gradu, ali je odbio priznanje prava svojine Grada nad zgradom, tako da je u katastru kao vlasnik i dalje upisan "Neimar" i sada je u toku žalbeni postupak.

Dodajmo i da Grad opet ima sporove gde može da napuni kasu, kao što je spor protiv "Borovice transporta" i "Puteva" iz Sremske Mitrovice zato što nisu izvedeni radovi na gradnji Bulevara Evrope iako su ta preduzeća dobila 462,9 miliona dinara. Tu je Grad dobio spor još 2016. godine, ali novac još nije legao na račun jer je u toku žalbeni postupak.

Pred sudom je i tužba Novog Sada protiv HTTP "Park" zbog neizvršenih obaveza u vezi sa davanjem u zakup Hotela "Varadin" (sada "Leopold") na Petrovaradinskoj tvrđavi, u vrednosti od 736,8 miliona dinara. Čeka se i na presudu u tužbi Grada protiv preduzeća "Gardi" zbog neizgradnje objekata u Maksima Gorkog 14, a lokalna vlast traži da joj ovo privatno preduzeće isplati oko 234,7 miliona dinara.

  • Горан

    30.05.2018 11:04
    Смрт демоНКрадији
    Све у граду распустити, почев од локалне самоуправе, па све до судова и месних заједница, па и одбора. Не само у Новом Саду, већ у свим местима у Србији, у целој Србији.
    ДемоНКрадија се мора уништити, тај систем никако не функционише. Мора се формирати управљачко тело са социјалним кадровима, без капитализма и права на задржавање капитала код појединаца који врше функције. Сталеже треба оживети и од њих почети поновно градити државу. Наша држава је мртва, ми је више немамо, немао је више од 100. година је немамо. Та држава, коју они називају државом је ништа друго до њихов крваво отети капитал, а Србија им је колонија за експлоатацију. Морамо створити нову државу, а пре тога направити устанак и ослободити се окупације.
  • Dje Ge vara

    13.04.2018 08:50
    Nesposobnost
    Dok je Bokana i Maja a i sličnih njima, narod će da plaća njihove gluposti i lopovluku. Šta bi sa kupovinom glasova i krađom para iz Vodovoda?
  • Dzimi bez barke

    11.04.2018 16:32
    Nemate pojma
    A da li ste se zapitali za sta sve gradjani tuze svoj, a ne tudj, grad?
    Da li fiktivni ujedi pasa i takve tuzbe takodje idu “na dusu” administraciji?
    Da li su razumne tuzbe za asfaltiranje oranica na kojima su bespravno podignuta naselja devedesetih godina jer su se ti isti koji sada tuze grad zalili da zive u kaljugama?
    Pa gradjani tuze grad za svaku sitnicu jer u tome vide priliku da izvuku materijalnu korist za sebe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti