Donose se novi i preispituju stari planovi za gradnju u delu Rotkvarije kod nekadašnjih trščara

Odbornici Skupštine Grada na narednoj sednici, zakazanoj za petak, razmatraće odluku o izradi plana detaljne regulacije prostora za višeporodično stanovanje i parkovske površine "Rotkvarija", tačnije šta će se i kako graditi u delu Rotkvarije u kojem su srušene trščare kako bi se izgradio kompleks Kraljev park.
Donose se novi i preispituju stari planovi za gradnju u delu Rotkvarije kod nekadašnjih trščara
Foto: 021.rs
Ovaj najavljeni plan detaljne regulacije trebalo bi da bliže uredi gradnju i uređenje površina koje su obuhvaćene postojećim Planom generalne regulacije novog gradskog centra sa okruženjem, koji je donet 2011. godine, a izmenjen 2015. kako bi se dozvolila gradnja solitera, a potom i kompleksa Kraljev park na mestu nekada najstarijih kuća u Vojvodini.
 
Prostor o kojem je reč planom generalne regulacije namenjen je za višeporodično stanovanje i postavljanje parkova, a planom detaljne regulacije koji će uslediti obuhvatiće prostor od ugla Kraljevića Marka i Berislava Berića (kod Osnovne škole "Kosta Trifković"), prati Berislava Berića do Kisačke ulice, ide Kisačkom ulicom do Bulevara kralja Petra, te se povezuje sa Kraljevića Marka i dolazi do početne tačke. 
 
 
Plan će obuhvatiti približno 4,6 hektara. Šta će se tačno naći u ovom planu znaće se u naredna četiri meseca, koliko "Urbanizam" ima vremena da isti napiše.
 
Plan generalne regulacije trebalo bi urbanistima da posluži kao smernica i konceptualni okvir. Inače, sam plan detaljne regulacije na kojem će urbanisti da rade poslužiće najpre za preispitivanje prostornih kapaciteta radi utvrđivanja pravila uređenja i građenja.
 
 
Takođe, iako će urbanisti sada da preispituju prostor i utvrđuju pravila gradnje, to nije sprečilo Galens da još 2016. godine počne sa realizacijom svojih planova za dizanje devetospratnice - i to na mestu kojim je prvobitnim planom generalne regulacije (u okviru urbanističkih celina 5 i 6) zamišljeno da novosadske trščare budu deo kulturno-turističke i ugostiteljske ponude Novog Sada. Više o rušenju ovih znamenitih i nekada zaštićenih gradskih objekata čitajte OVDE.
 
Rani javni uvid obaviće se nakon donošenja ove odluke, izlaganjem materijala kojim se predstavlja konceptualni okvir prostornog razvoja obuhvaćenog područja. Materijal će biti dostupan u zgradi Urbanizma (Bulevar cara Lazara 3), u Mesnoj zajednici "Žitni trg" (Gajeva 30), MZ "Sava Kovačević" (Ulica Save Kovačevića 15) i na sajtu skupštine.
  • Vladimir

    15.04.2018 06:59
    Okupatori
    Zna se ko kupuje stanove, najviše dođoši!
  • Lola

    13.04.2018 10:55
    Ružnije od ružnijeg,sve u džep
    Socijalni stanovi i kraljev park oko škole K.Trifković? Razlika u ceni kvm ogromna,a kvalitet gradnje isti.
    Jel to sad socijalni pripadaju kraljevom?
    NS pretvoriše u palanku sa rugobnom gradnjom.
  • znatizeljni

    12.04.2018 14:45
    ni meni nije jasno
    Ko kupuje sve te stanove, cena kvadrata nikad veca, socijalno 1500 u izgradnji, podbara 1300, bulevar somborski 1100. zovem juce da pitam cenu kvadrata u janka cmelika kaze 1300, 1300 sta? da li su oni normalni?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti