Novosadski sud sprečio banku da klijentu uzme pet miliona dinara zbog rasta kursa franka

Osnovni sud u Novom Sadu potvrdio je presudu za raskid stambenog kredita u švajcarskim francima, saopštilo je Udruženje bankarskih klijenata Efektiva.
Novosadski sud sprečio banku da klijentu uzme pet miliona dinara zbog rasta kursa franka
Foto: Pixabay
Kako se navodi u saopštenju, Osnovni sud u Novom Sadu je odbacio tužbu čime je presuda postala pravosnažna. Prema toj presudi, nakon raskida ugovora, korisnik banci duguje 3,8 miliona dinara umesto devet miliona koje duguje po planu otplate, pa je korist za tužioca evidentna. 
 
Presudom su konstatovani uslovi za raskid ugovora zbog promenjenih okolnosti, a koje se tiču enormnog skoka kursa franka u odnosu na dinar i evro, ali u ovom slučaju i zbog bolesti dužnika. Takođe, konstatovano je narušavanje načela jednakosti uzajamnih davanja sadržano članu 15 Zakona o obligacionim odnosima, kao i to da korisnik kredita u predugovornoj fazi nije bio dovoljno informisan o svim rizicima podizanja kredita u "švajcarcima". 
 
To je druga pravosnažna presuda za raskid kredita u švajcarskim francima, navode u u Efektivi. Nedavno je doneta i jedna odbijajuća presuda na Apelacionom sudu u Beogradu, uprkos prethodnoj odluci Vrhovnog suda kojom se ista takva presuda ukida u delu za raskid ugovora i vraća na ponovno odlučivanje, "čime sudije beogradskih sudova (Viši i Apelacioni sud) zapravo jedini u Evropi smatraju da su krediti u "švajcarcima" potpuno zakoniti". 
 
"Podsetićemo na iskustvo zemalja u regionu, gde su u Sloveniji i BiH donete presude za apsolutnu ništavost ovih ugovora, tri presude Evropskog suda pravde koji je poništio valutnu klauzulu ovih kredita, kao i zakone o konverziji koji su doneti u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Mađarskoj". navodi se u saopštenju.
  • bivsi duznik

    19.04.2018 08:18
    Kod cele ove priče o CHF meni je najjači utisak reakcija javnosti na svaku makar i najmanju pobedu ovih nesrećnih ljudi.
    Odmah su tu komentari tipa "Ne! Ne treba im pomoći! Neka pocrkaju!"
    Ne govorim o nekim ranijim predlozima da se pomogne na neki način, već o ovim pobedama na sudovima koje su sami izvojevali bez ikakve štete po budžet.
    I mi govorimo o nekoj solidarnosti...ovde nema solidarnosti, nije tek tako nastala ona čuvena srpska izreka "da komšiji crkne krava".
  • Hm

    19.04.2018 07:40
    Hoće li Vondel sada da tuži Rajfešlus banku?
  • R.S.

    18.04.2018 22:24
    BANKE
    Beogradske sudije,pamet u glavu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti