FOTO: Građani negoduju zbog seče drveća na Detelinari i Bulevaru oslobođenja

Proteklih dana, u Ulici Kornelija Stankovića na Detelinari i na Bulevaru oslobođenja u blizini Železničke stanice posečeno je nekoliko stabala, što je izazvalo brojne reakcije građana.
I dok su prethodnih meseci i nedelja građani i planinari reagovali zbog seče šume na Fruškoj gori, tvrdeći da će se zvati "Fruška gola", Novosađanima je sada zasmetala seča drveća u samom gradu.
 
Građani su reagovali na društvenim mrežama, a nekoliko njih se obratilo i redakciji 021.rs revoltirani zbog ove seče. Uglavnom su se žalili na "betonizaciju" Novog Sada i na to da se smanjuje broj zelenih površina.
 
Najpre su građani reagovali zbog seče drveća u Ulici Kornelija Stankovića, tvrdeći da je neshvatljivo da se u sred vegetacije seku mlada stabla. U "Gradskom zelenilu" za 021.rs objašnjavaju da je poslednjih godina u ovoj detelinarskoj ulici izgrađen veliki broj višespratnica, zbog čega je oštećen jedan broj stabala katalpe.
 
Ova seča sprovela se u okvir projekta "Očuvanja i unapređenja zelenila u Ulici Kornelija Stankovića", koji finansira Grad Novi Sad. Kako je predviđeno ovim projektom, biće posečeno 60 oštećenih stabala. 
 
"Umesto katalpi, biće posađeno 66 sadnica likvidambara. Za stabla čiji korenov sistem preti da ugrozi podzemnu infrastrukturu, planirana je sadnja u polipropilenske cevi. Projektom je predviđena i sadnja okruglastog jasena u razdelnoj traci. To je praktično popuna drvoreda gde nedostaju stabla. Razdelna traka biće bogatija i za 387 komada ukrasnog šiblja. U Ulici Kornelija Stankovića biće obnovljeni i travnjaci na mestima gde su uništeni", navode u "Gradskom zelenilu".
 
 
Na oba dela Bulevara oslobođenja se trenutno odvijaju radovi na rekonstrukciji parkinga, zbog čega je posečeno nekoliko platana, po nalogu Komunalne inspekcije. Građani su se zapitali da li je ovo starije drveće moralo da bude posečeno, a u "Zelenilu" odgovoraju da je šest stabala predstavljalo opasnost po bezbednost građana.
 
"Radi se o šest stabala čija je statika ugrožena i predstavljaju opasnost po bezbednost građana. Naime, godinama unazad na tom potezu rađen je veliki broj raskopavanja tokom kojih je u znatnoj meri oštećeno korenje platana i to predstavlja razlog njihovog propadanja. Na svim platanima uočeni su znakovi truljenja. Šest oborenih stabala platana zameniće isti broj koprivića", zaključuju u ovom preduzeću.
 
U Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode navode za 021.rs da se, kada je reč o stablima i drvoredima u naseljenim mestima i parkovima, stavlja klauzula kojom je upravljač dužan da brine o zdravstvenom stanju stabala, mora da preduzima mere kako bi ostala vitalni i da vodi računa o tome da stabla ne ugrožavaju bezbednost ljudi, jer je obično reč o prostorima u kojima se oni kreću.
 
  
 
Podsetimo da će, prema Nacrtu regulacionog plana, zelena površina na uglu ulica Jovana Subotića i Kisačke, koja je sada park za istrčavanje pasa, biti uništena kako bi na njenom mestu nikla osmospratnica. Više o tome možete da čitate OVDE.
  • novosadjanka

    24.04.2018 08:41
    ne sme se
    ako samoinicijativno zasadis drvo ili bilo šta sleduje kazna, jer se to ne sme, to nije tvoj posao i debelo ce te kazniti zato ne prozivaj ljude vec se raspitaj o zakonu i kaznama
  • AA

    23.04.2018 13:29
    Nema koprivica na bulevaru
    Tamo gde su posekli drvece na bulevaru nisu ostavili mesta za te nove koprivice koje spominju u tekstu. Sve su zabetonirali odnosno posuli asfaltom. Sad kad sunce upece nema vise hlada.
  • tu oko nas

    23.04.2018 12:09
    Čitajući tekst o predlogu Plana detaljne regulacije dela između Jovana Subotića, Kisačke, Vojvode Bojovića i Kraljevića Marka, o kome se nedavno pisalo, iz teksta se da zaključiti da se za ceo ovaj kvart predviđa svega 0,1% (1 promil) zelene površine i to na mestu sada postoježe kuće uz samu buduću osmospratnicu na ćošku. Pitam se da li se tako vrši ozelenjavanje grada, sa 0,1 % predviđenog zelenila, a tu već postoji zelenilo i treba ga proširiti - u uvom kvartu nema drugog zelenila, a ni blizu.
    Takođe, briga o zelenilu je loša. Setimo se samo koliko soli se posipa po trotoarila zimi, a zatim se ona topljenjem sliva ka drvećuu. Nijedno drvo to nemože dugo da izdrži. U svetu se sve manje koristi so za posipanje - ali gde smo mi od sveta.
    A i čistoća trotoara je grozna - nikakva.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti