VIDEO: U Depresiji će nići soliteri i kružni tokovi

Naselje Depresija, koje se nalazi na granici Limana i Telepa, prema predlogu gradskih urbanista, postaće stambeni kompleks sa soliterima od devet etaža.
VIDEO: U Depresiji će nići soliteri i kružni tokovi
Foto: 021.rs

Kako se navodi u predlogu Plana generalne regulacije Limana koji je na javnom uvidu do 25. maja, većih izmena u izgledu Limana i univerzitetskog Kampusa neće biti jer je taj deo grada urbanistički uređen. 

 Novine su objekti u Depresiji i nekoliko javnih garaža širom Limana.

Sama ideja da Depresija bude stambeno naselje nije novina i postoji već nekoliko decenija. Kada su građeni Limani bilo je predviđeno da tu nikne Liman V, ali društveno-političke promene i raspad SFRJ zauvek su zaustavili dalje širenje tog dela grada u pravcu Telepa. Ipak, svih ovih godina Depresija je uvek zamišljana kao stambeno naselje, a sada se pravi plan koji će to i omogućiti.

Severni i južni deo Depresije biće zelene površine, od čega će ona koja je bliža Bulevaru Evrope i Ulici Heroja Pinkija biti sportski park sa podzemnom garažom. Na prostoru Depresije, koji je sada uglavnom zemljište u vlasništvu Grada ili Vojske Srbije, biće izgrađeni soliteri od devet etaža (osam spratova). Ono što je izvesno je da će Grad vrlo brzo po usvajanju plana prostor Depresije ponuditi investitorima koji su, kako se nezvanično može čuti, već dugo zainteresovani za njega. Među njima se pominje preduzeće Galens koje je još prošle godine objavilo video sa najavom novog stambenog kompleksa koji u sebi ima naziv "Liman".



Pored izgradnje stambenog kompleksa, u ovom delu granice Limana i Telepa planira se i gradnja nastavka Bulevara Evrope u pravcu Dunava i novog mosta ka Sremskoj Kamenici, na granici Ribarca i Šodroša. Takođe, u ovom delu Novog Sada gradiće se nekoliko kružnih tokova, a Ulica Ive Andrića će imati četiri saobraćajne trake.


 

Ceo spisak saobraćajnih izmena možete videti na ovom spisku:

 

Što se tiče drugih izmena u urbanističkom planu Limana i Univerziteta, biće izgrađene nove garaže jer Limanima nedostaje i do 4.600 parking mesta, a u nastavku možete videti koje su lokacije u pitanju:



Plan predviđa i nekoliko manjih nadogradnji na uglu Fruškogorske i Narodnog fronta, gde će postojeća zgrada dobiti još jedan sprat. JKP "Vodovod i kanlizacija" će moći da u sklopu Fabrike vode na Sunčanom keju nadzida svoj objekat iz jednospratnice u trospratnicu i dodatno ga proširi u odnosu na drugi slobodni prostor u okviru kompleksa. Takođe, dozvoljeno je da se dozida jednospratnica na Bulevaru oslobođenja 129, kao i poslovni objekat u Narodnog fronta 73 i to za dva sprata.

Od javnih objekata, predviđena je gradnja dva vrtića u Ulici Milice Stojadinović Srpkinje i Miloša Crnjanskog, a na slobodnim površinama u Ulici Banović Strahinje, odnosno neposredno pored postojećeg vrtića Novosađanče, gradiće se osnovna škola, kao i trospratnica za potrebe Poreske uprave, čiji će se izgled birati na javnom konkursu.

Takođe, benzinska stanica na uglu Bulevara cara Lazara i Podgoričke ulice biće srušena i doživeće sudbinu Velike pečurke kod Spensa, jer će Grad dozvoliti Gaspromnjeftu da napravi novu pumpu.

Nacrt plana se može pogledati u mesnim zajednicama na Limanima, prostorijama JP "Urbanizam" i na sajtu ovog preduzeća, a primedbe i sugestije se podnose Upravi za urbanizam u Radničkoj 2.

  • Mige

    06.05.2019 22:56
    Migracija
    Na mestu gde ima jedan gradjanin sada ce biti 3.000.. I onda se pitanju sto izumuru sela.. Pa necu ti uglagvom student doci sa marsa nego iz Kikinde, RS, Zenjanina I Bljeline.
  • Ranko

    29.03.2019 09:17
    Ulepšavanje grada
    Taj deo Limana i Telepa i treba da se uredi da i Novi Sad na Kameničkoj adi dobije svoju "Adu ciganliju" zašto bi to nekome smetalo??
  • @Limanac

    28.04.2018 17:23
    Šta je loše s prethodnim urbanističkim planom, koji je predviđao velike zelene površine i sportsko-rekreativne površine na prostoru brodogradilišta i mornarice?
    Kome on smeta?
    Taj plan je predviđao i za svaki novi stambeni objekat dovoljno parking prostora (ne spratnih garaža).
    Ko će parkirati na limanima u spratnim garažama?
    Kod male pečurke “zvrji” prazna, jer niko neće da se svaki put “lomata” kada treba parkirati vozilo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti