Folklor - dobar hobi za razvoj dece

Jedan od vidova rekreacije koji veoma povoljno utiče na razvoj dece i mladih jeste folklor, koji pored fizičkog doprinosi i njihovom mentalnom razvoju.

Dvadesetšestogodišnja Tamara Popov folklorom se bavi od malih nogu, ali i dalje ima pozitivnu tremu svaki put kada izađe na binu.

- Svaki nastup za mene predstavlja novo iskustvo, jer je doživljaj koreografije i publike svaki put drugačiji. Folklor volim kako zbog nastupa tako i zbog druženja i pozitivne atmosfere koja je uvek prisutna - priča Tamara.

Kako objašnjava pedagoškinja Stanislava Marić Jurišin, deca koja se bave ovom vrstom aktivnosti su društvenija i slobodnija jer im javni nastupi na festivalima omogućuju da se oslobode treme.

- S obzirom da se radi o aktivnosti koja zahteva povezanost i interakciju veće grupe dece, samim tim se podrazumeva da su ta deca društvenija - navodi ona.

Osim uticaja na socijalni život dece ovaj vid rekreacije je dobar i za razvoj motoričkih sposobnosti i predstavlja odličan beg od svakodnevnog sedenja ispred računara. Folklor povoljno utiče na fizički razvoj dece, na razvoj muskulature, pravilnog držanja tela kao i na razvoj sluha pa je i definitivno idealan za psihofizički razvoj deteta.

Ova vrsta hobija ima mnogo pozitivnih strana jer pored same igre deca se uče i drugim životnim navikama.

- Deca koja igraju folklor kroz igru nauče veštine igranja i ponašanja. Svi pomažu jedni drugima što je važo jer to postaje navika, i ako nekom drugom treba pomoć oni će se prvi naći da pomognu. Oni rastu u pozitivne i vredne ljude, jer da bi sve savladali moraju biti vredni - objašnjava za 021 koreografkinja folklornog udruženja "Veliko kolo" Mirjana Paunović.

Razlozi zbog kojih se deca opredeljuju baš za folklor su različiti, ali najviše uticaja može imati društvo i nastavnici.

- Roditelj ne razmišlja o zdravstvenoj strani tog sporta i kako će to da deluje na njegovo dete u razvojnom smislu, već o tome da da li će imati vremena da dete dovodi na probe i da li će imati novca da to plati. Naravno, uvek ima izuzetaka i to se pre svega odnosi na malu decu koja još idu u vrtić ili onu čiji su se roditelji takođe bavili folklorom. To je pozitivna strana sećanja na njihovo odrastanje. Takođe preporučuju i drugim ljudima koje poznaju da svoju decu upišu na folklor - navodi Mirjana Paunović.

Iako je imala samo osam godina kada je počela da odlazi na probe folklora, Tamara Popov kaže kako joj je to bila želja na koju je mama dodatno uticala.

- Na moju odluku najviše je uticala mama, koja je i sama igrala folklor više od 15 godina, tako da sam znala šta znači igrati folklor. Zato sam i sama poželela da igram - objašnjava naša sagovornica.

Jednostavno, folklor je odličan hobi za razvoj i preporučuje se svoj deci. Ujedno, podjednako je fizički zahtevan koliko i drugi sportovi.

  • Boris Kanada

    31.08.2020 04:06
    Folklor
    Narod koji zadrži svoje tradcije i kulturu opstat će uprkos sva dešavanja. To još više znaći za dijasporu van staroga kraja kako ga ja nazovem. Trenutno, Srpske narodne igre na svetskoj sceni su na jedan bas dobar i pristojan nivou, a šarolik je tako da ima svega i veoma zanimljiva je muzika i nove koreografije. It truly is what you make it.
    Pozdrav od Škole Srpskog Folklora Sloga.
  • folklor

    09.05.2018 10:11
    Bez uvrede, tesko je nama odraslim u urbanoj sredini da se identifikujemo sa ruralnim plesom. Tako mu je to. Nije los folklor, ali tesko da ce se njime baviti neko ko je odrastao na asfaltu. To je za decu onih koji su odskora tu. Treba ih podrzati.
  • Mirka

    08.05.2018 10:38
    Folklor- naša tradicija
    Folklor je naša tradicija!
    Pogledajte malo decu koja igraju folklor,koliko su pozitivni,društveni,neiskompleksirani!!!
    O folkloru ne može da komentariše makar ko,ko ne zna ni Užičko da zaigra,a živi u zemlji Srbiji!
    Folklor u

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti