Tamburica fest od 20. do 23. juna

Svetski tamburaški festival "Tamburica fest" jedanaesti po redu, održaće se od 20. do 23. juna u Novom Sadu.
Festival će ove godine okupiti na ulicama u centru Novog Sada i na Petrovaradinskoj tvrđavi više od 500 učesnika iz Kine, SAD, Rusije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Rumunije i Srbije.
 
"Tamburica" će početi 20. juna u Zmaj Jovinoj ulici, tradicionalnom tamburaškom promenadom, svečanim otvaranjem izložbe slika sa ovogodišnje Likovne kolonije i otkrivanjem spomenika Marku Nešiću, jednom od najvećih srpskih kompozitora s kraja 19. i početka prošlog veka, autora više od 200 kompozicija i vođe čuvenog novosadskog tamburaškog orkestra "Neven".
 
Glavna muzička dešavanja ovogodišnje "tamburice" biće održana na Petrovaradinskoj tvrđavi od 21. do 23. juna, gde će u centru pažnje ljubitelja setnog zvuka biti i učesnici revijalnog programa, Kineski nacionalni orkestar, Zvonko Bogdan, Marija Šerifović i Dženan Lončarević. 
 
"Festivalske programe na Petrovaradinskoj tvrđavi u četvrtak, 21. juna, na Svetski dan muzike, otvoriće Li Mančang, ambasador Kine u Srbiji, s obzirom na to da je najmnogoljudinja država na planeti ovogodišnja zemlja prijatelj "Tamburica festa". Najvažnije je da nastavljamo našu, jedinstvenu kulturnu misiju na svetskom nivou, da istinski negujemo tradiciju i damo doprinos svetskoj kulturnoj baštini. Na našem festivalu su zastupljeni i objedinjeni svi vidovi umetnosti, od muziciranja, književnosti, dizajna, slikarstva, izdavaštva", kaže Jovan Pejčić, direktor festivala.
 
Isto veče na Petrovaradinskoj tvrđavi nastupiće Kineski nacionalni orkestar u jedinstvenom spektaklu, kao i Biseri "Liciderskog srca", najbolji solisti dečje tamburaške muzike i Zvonko Bogdan uz Veliki tamburaški orkestar RTV Vojvodine.
 
U petak i subotu, 22. i 23. juna na Petrovaradinskoj tvrđavi je takmičarski program u kojem pored malih tamburaških sastava, tambure ukršta i za prestižnu nagradu pobednika "11. Tamburica festa", nadmeće se čak 14 orkestara. 
 
Na "Tamburica festu" je od 2008. godine nastupilo oko 180 orkestara sa svih meridijana, a u njihovom muziciranju uživalo više od 600.000 posetilaca. Pored umetničkog, "tamburicu", odlikuje i humanitarni kao i karakter društveno odgovorne manifestacije, jer su deca bez roditeljskog staranja iz "Dečjeg sela", pod patronatom festivala, koji je, takođe, uredio i renovirao čuvenu sat-kulu na Petrovaradinskoj tvrđavi.
  • Ali ne

    06.05.2018 21:08
    @Tea
    Sta tu radi Kineski nacionalni orkestar? Pa isto sto i npr. pocasni gosti na Sajmu knjiga. Sta bi ti, non stop jedne te iste bendove, pa da dosade odmah posle dve godine, kao na Koncertu godine? Naravno da i kulture iz inostranstva treba da se promovisu kod nas. Bolje je pitanje sta ce tu Marija Serifovic i Dzenan Loncarevic...
  • Neoplantius

    05.05.2018 14:01
    @Tea
    Posle Cece, ne vidim ko nema prava da se pojavi na "Tamburica festu".
  • Tea

    05.05.2018 07:37
    Ako je tamburica fest,ne mora biti cirkus.Da prostite šta tu radi kineski nacionalni orkestar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti