Odbačen predlog za osnivanje srpsko-ruskog humanitarnog centra u Novom Sadu

Poslanici Skupštine Vojvodine su većinom glasova odbacili inicijativu Srpske radikalne stranke (SRS) podnetu pre tri meseca za osnivanje "Srpsko-ruskog humanitarnog centra" u Novom Sadu.
Odbačen predlog za osnivanje srpsko-ruskog humanitarnog centra u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Za tu inicijativu su u Skupštini Vojvodine glasali poslanici opozicione SRS, dok su i vladajuća koalicija i ostatak opozicije bili protiv ili uzdržani.
 
Predsednik poslaničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini Vojvodine Milenko Jovanov izjavio je da inicijativa za osnivanje Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Vojvodini ima "formalne i materijalne nedostatke", te da je zato vladajuća većina nije podržala.
 
Jovanov je objasnio da ta inicijativa nije u skladu s pravnim aktima Pokrajine, sa zakonima Srbije ni sa Sporazumom o Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu, te je nezakonita. 
 
Na pitanje da li to što vladajuća koalicija ne podržava taj predlog, znači promenu "geopolitičke atmosfere" u SNS prema Rusiji, te da zbog toga u toj stranci postoji razdor, Jovanov je kazao da su to "neutemeljene tvrdnje" i da one postoje "samo u sopstvenim doživljajima poslanika SRS".
 
Predsednik Odbora Skupštine Vojvodine za propise, Saša Levnajić rekao je da je na sednici tog Odbora u ponedeljak ocenjeno da inicijativa, "onako kako je formulisana", nije u skladu sa Statutom Vojvodine i drugim aktima, te da predlog ne zadovoljava ni osnovne kriterijume i pravila pravnog akta.
 
Demokratska stranka je ocenila da SRS želi "rusku vojnu bazu u Vojvodini" i da je to "politika SRS i problem koji samo zaoštrava političku situaciju".
 
Protiv inicijative bili su i poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine, čiji je poslanik Branislav Bogaroški rekao da je ona "smešna, neutemeljena i neobrazložena".
 
Poslanička grupa SRS je 7. februara, uz 30.000 potpisa podrške stanovnika Vojvodine, podnela pokrajinskom parlamentu inicijativu da se u Novom Sadu otvori srpsko-ruski humanitarni centar.
 
"Srpska radikalna stranka je mišljenja da je Autonomnoj Pokrajini Vojvodini potreban jedan ozbiljan i savremen centar za hitne intervencije u slučaju vanrednih okolnosti – požara, poplava, elementarnih nepogoda, po uzoru na onaj koji već postoji u Nišu", izjavio je ranije šef poslaničke grupe SRS-a Đurađ Jakšić.
 
Više o predlogu pročitajte OVDE.
  • Sever Srbije

    10.05.2018 19:19
    Vojvosadjan
    Koleginice skroz ste u pravu a koje u pravu dobije?
  • Zlo

    10.05.2018 15:52
    Bacači ljudskih tela pod dunavski led i oslobodioci arijevske "vojvođanske" nacije se uželeli da ih Germani opet "brane".
  • Piplfoks

    09.05.2018 19:16
    Jahači traktora i oslobodioci bele tehnike se uželeli da ih Rusi opet 'brane'.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti