Meštani Temerina se uzalud obradovali da će dobiti kanalizaciju u 21. veku

Meštani Temerina koji decenijama nemaju kanalizaciju, dobili su obaveštenje na poleđini računa komunalnog preduzeća kojim se pozivaju da se jave za priključenje na kanalizacionu mrežu - koje nije moguće.
Meštani Temerina se uzalud obradovali da će dobiti kanalizaciju u 21. veku
Foto: 021.rs
Temerinci sa kojima smo razgovarali ogorčeni su jer su obmanuti. Prvo su obavešteni preko računa Javno-komunalnog preduzeća "Temerin" da konačno mogu da zaključe ugovore o priključenju na kanalizaciju, što bi ih zbog plaćanja priključaka svakako koštalo i po nekoliko stotina evra. Kada su pozvali broj telefona kontakt-osobe za informacije o priključenju, rečeno im je da priključenja trenutno, iz nepoznatih razloga, nisu moguća.
 
Istovremeno, u Temerinu je trenutno "na izdisaju" privremeni prečistač otpadnih voda, te je doneta odluka o dugoročnom zaduživanju u iznosu od 80 miliona dinara kako bi se kupio novi prečistač. Rok otplate duga je pet i po godina, te je nepoznato da li će i u narednim godinama biti moguće bilo kakvo povezivanje građana na (nedovršeni) kanalizacioni sistem u ovoj opštini.
 
Kanalizacija samo malobrojnima
 
Građanin Temerina, koji je želeo da ostane anoniman, kaže za 021 da mu čelnici godinama govore da će dobiti kanalizaciju, s obzirom na to da za istu ima tehničke uslove u svojoj ulici. Međutim, kada je pomislio da će konačno moći da živi kao stanovnik jedne opštine u 21. veku, saznao je da će i u narednim mesecima biti osuđen na septičku jamu.
 
"Moj poslednji pokušaj da se, na poziv opštine, javim za priključenje na kanalizaciju završio se tako što mi je rečeno da komunalno preduzeće i dalje nema način da nas priključi. Poručeno mi je da čak mogu i da platim priključak već sada, ali da ću priključenje i dalje čekati. Ceo komšiluk je priključen na septičku jamu, o kojoj moramo da pazimo jer može da se prelije. Zaista je neodgovorno da nam stalno pričaju o nekoj zaštiti životne sredine, reciklaži, čuvanju planete i sličnome, a otpadnu vodu puštamo u kanal u kojem je nekad plivala riba. Kod nas niko nije sposoban da sprovede najobičnije, osnovne uslove za život", priča ovaj iznevereni građanin.
 
 
JKP "Temerin" preuzeo je obaveze u vezi sa kanalizacijom od prethodno ugašene Direkcije za izgradnju i urbanizam. Kako za 021 kaže čelnik lokalnog opozicionog pokreta "Zajedno za Temerin" Robert Karan, nikakve obaveze se ne ispunjavaju jer je preduzeće nesposobno da sačini jednostavan model ugovora o priključenju na kanalizaciju - što koči sistem i prolongira čekanje. Osim toga, nedavno je urađen i najvišim lokalnim čelnicima obelodanjen izveštaj o veštačenju o stanju kanalizacije u Temerinu, ali ga niko nije video.
 
"Sumnja se da je izveštaj skandalozan i da prikazuje razne malverzacije, pa i pronevere sredstava koji su bili namenjeni za izgradnju kanalizacije. Taj izveštaj čuva direktor JKP 'Temerin' od očiju javnosti - pa i od svojih šefova, kako situacija ne bi bila još gora po ovo preduzeće, ali i po rukovodioce ugašene Direkcije. Mene uporno isključuju sa sednica opštinskog parlamenta jer pokušavam da ukažem na ove bahatosti, zbog kojih će pre ili kasnije, zbog štete nanete građanima Temerina, neko morati da odgovara", priča Karan za naš portal.
 
U JKP "Temerin", po starom običaju, nisu odgovorili na pitanja 021 u vezi sa (ne)mogućnošću priključenja na kanalizaciju.
 
Stara afera o plaćanju samodoprinosa
 
Prema nezvaničnim procenama, tek svaki deseti građanin Temerina ima kanalizaciju. Oni koji još nisu priključeni na kanalizacioni sistem, decenijama su plaćali su samodoprinos ovoj opštini na razne načine, a koji je bio predviđen za mnogobrojna komunalna ulaganja - pa i za izgradnju kanalizacije. Samodoprinos se na osnovu gradske odluke od 2005. do 2010. godine skidao sa primanja Temerinaca u iznosu od tri odsto, ali kanalizaciju ovi građani nisu dobili. Jeste stvorena sumnja da je novac od samodoprinosa proneveren, posebno jer ne postoje detaljni izveštaji o trošenju.
 
Zbog sumnje na proneveru u iznosu većem od 10 miliona evra, naš sagovornik Robert Karan podneo je krivične prijave Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu protiv pet predsednika saveta mesnih zajednica (koje su bile zadužene za prikupljanje novca) i načelnice budžetskog odeljenja opštine Temerin još davne 2011. godine. Predistražni postupak počeo je tek 2015. godine, a kako kaže, tu je i stao.
 
"Tu i tamo se, tobože, nešto dogodi. Kad god sam se raspitivao šta se događa sa tim prijavama, pošalju ponekog inspektora u opštinu da se prošeta i to je to", navodi Karan.
 
U krivičnoj prijavi, u koju je 021 imao uvid, iznosi se sumnja da je novac namenjen izgradnji kanalizacije potrošen, između ostalog, na nezakonite isplate naknada. Postoji sumnja da je novac potrošen i na kupovinu alkohola, finansiranje ekskurzija, sportskih i folklornih klubova...
  • Temerinac

    18.05.2018 14:37
    Znam ih ja vrlo dobro
    Znam ja njih ,vrlo dobro,veliki su to razbojnici .Već 30god svi u temerinskoj vlasti,kradu i otimaju,kupuju i prodaju tuđe,ugrađuju se u tendere i dogovore,a pas nije imao za šta da ih ujede,a sad je to elita. Eto može im se ,kupovali su glasove crvenom ,paketom suhomesnatih proizvoda...
    I uvek njih 10-20 se smenjuje u vlasti,a sad su počeli i decu da guraju,neki i rodbinu...Ma može im se ...
    Sretnem ih u prolazu spuste pogled,gledaju u stranu...
    Čega se stide ???
    Pa znamo se ,znamo se vrlo dobro, znam vas ja ...
    LOPOVI !!!
  • Ribnjak

    16.05.2018 10:41
    "Pa šta"
    Evo, na primer, moj "komšija"(gnušam se takvih), već godinama ispušta fekalije iz svoje septičke jame na plac ispod njegovog!!! Od smrada se ne može opstati!!!
    To se dešava svakih nedelju dve dana u popodnevnim i večernjim časovima.
    Iako imaju informaciju, inspekcija i komunalci ne reaguju. Verovatno zato što je u pitanju "nemački penzioner", a oni alavi...
  • Logičan poredak

    16.05.2018 09:38
    Svima koji nemaju kanalizaciju želim da je dobiju, ali tek posle izgradnje centralnog prečistača kanalizacionih voda, prestanka direktnog izlivanja fekalija u Dunav i oslobađanja višegodišnje patnje stanovnika Keja žtrava racije i Beogradskog keja zbog smrada tuđih izmeta. Ne može kuća bez temelja da se gradi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.