Prijavljeno tri puta više dece nego što ima mesta u novosadskim vrtićima

Na konkurs za upis u vrtiće Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo", u kojoj ima 1.561 mesto, pristiglo je čak 4.419 prijava.
Prijavljeno tri puta više dece nego što ima mesta u novosadskim vrtićima
Foto: 021.rs
Kako piše "Dnevnik", konkurs se odnosi na radnu 2018/2019. godinu koja počinje od 1. septembra, a rezultati konkursa će biti objavljeni 2. jula. 
 
Za decu od šest meseci do tri godine bilo je raspisano 724 mesta, za mališane od treće do sedme godine na raspolaganju su 254 mesta u celodnevnom boravku i 583 u poludnevnom. 
 
Situacija s prijavama je slična kao i prethodne godine, kada je u neki od gradskih vrtića primljeno više od 1.000 dece, dok je "ispod crte" ostalo nešto više od 3.000, od kojih je 1.040 odbijeno jer su konkurisali za mesta koja nisu raspisana konkursom. 
 
Tada je "Radosnom detinjstvu" naknadno odobreno i proširenje kapaciteta za 20 odsto, a od naredne godine, kao mera kojom bi trebalo da se smanji broj dece "ispod crte", Novi Sad bi trebalo da dobije još jedan vrtić na Klisi. Takođe, prema najavama, i nekadašnja policijska ispostava na uglu ulica Miše Dimitrijevića i Kola srpskih sestara bi trebalo da bude pretvorena u obdanište, prenosi "Dnevnik".
 
Ove godine je 1.561 dete prijavljeno putem elektronskih prijava, odnosno "e-vrtića", što predstavlja novu uslugu "Radosnog detinjstva", kako bi se roditeljima olakšala procedura, ali i kako bi se smanjila čekanja u redovima. 
 
Za razliku od državne predškolske ustanove, upis u privatne traje čitavu godinu. 
  • Alexandar

    18.05.2018 07:02
    vrtići
    Sajlovo nema vrtić, verovatno još neka naselja u gradu nemaju vrtič ili imaju samo jedno. Ali zato su se "stručnjaci" i sve sami eksperti iz gradske vlasti setili da treba da se gradi vrtič na urbanistički potpuno uređenom delu grada gde se nalazi već dečije igralište. Naime, radi se o Limanu 2, gde u blizini postoje već pet vrtića Radosnog detinjstva i bar dva privatna. Otac sam troje dece i podržavam da se prave novi vrtići, ali tamo gde ih nema i gde stvarno postoji potreba. da ne moraju roditelji sa Sajlova, Telepa, Adica, Sremske Kamenice, Petrovaradina da dovode decu na Limane u vrtić, kao što to već ionako čine.
  • Dragana

    17.05.2018 09:23
    Palčica
    Vrtić Palčica u ul. B. Ćosića,
    jedan od novijih u gradu, sagrađen 80-ih sasvim solidno. Obradovala sam se kada sam videla radove na krovu, obzirom da je prizemni objekat, misleći da se radi o podizanju još jednog sprata. Znajući za ogromne potrebe grada za smeštajem predškolske dece i da če se tim potezom dobiti bar još malo mesta za decu.
    Međutim, radi se samo o zameni crepa koji je i ovako bio dobar što se može proveriti. Na žalost opet izbijanje novaca iz džepa svih nas u nečiju korist, neće biti više mesta za decu, jedino će neko biti više bahat, uzgred tom vrtići fali i zadnji ulaz zbog prilaza koji je trenutno u kaljugi svaki put kada padne kiša....
  • Dark Veber

    16.05.2018 11:20
    Apsolutno se slažem sa svim što ste napisali i zato sam vam dao like. Nažalost ja ne odlučujem o tome, a da odlučujem smanjio bih dotacije fudbalskim klubovima (leglu kriminala) i za taj novac napravio nove vrtiće. ALI u uslovima koji su sada, da se na 1000 mesta prijavi 3000 savršeno je logično da prioritet imaju deca oba zaposlena roditelja, i da se zaposlenost dokazuje isključivo uvidom RD u podatke PIO fonda. A isto tako znam mnoge koji nisu zaposleni i ne traže posao, ali falsifikuju potvrdu da bi dete bilo u vrtiću, što je naravno bolje i za samo dete zbog socijalizacije, edukacije i svega što ste naveli. Dakle apsolutno podržavam povećanje broja vrtića uz održanje ovako niskih cena tj subvencije grada od 80%. Jedino što sam rekao je da oba zaposlena roditelja moraju imati prednost u odnosu na jednog zaposlenog i jednog nezaposlenog (ili one koji dostavljaju fiktivne potvrde). Nije savršeno rešenje, ali najlogičnije u situaciji koju ste pomenuli je da dete krene u privatni vrtić (koji grad subvencioniše) a da se naknadno prebaci u državni. To je nešto skuplja varijanta, ali NS je prvi grad u RS koji je ovo uveo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti