Obeležavanje Dana sećanja na žene žrtve nasilja u petak na Trgu slobode

Dan sećanja na žene žrtve nasilja biće obeležen u petak, 18. maja na Trgu slobode.
Obeležavanje Dana sećanja na žene žrtve nasilja u petak na Trgu slobode
Foto: Pixabay
Tom prilikom okupljeni će od države tražiti sistemski odgovor na nasilje nad ženama i odgovorno reagovanje po svakoj prijavi slučaja nasilja. 
 
U pitanju je prvi put da se ovaj datum obeležava u Srbiji, a akciju na trgu priprema organizacija "Iz kruga Vojvodina". 
 
"Insistiramo na doslednoj primeni liste za procenu rizika od nasilja po život žene, adekvatno i blagovremeno kažnjavanje nasilnika, proveru i oduzimanje oružja osobama koje pokazuju nasilničko ponašanje, udaljavanje nasilnika iz kuće posle prvog incidenta, kao i preduzimanje svih drugih mera koje će doprineti zaustavljanju nasilja nad ženama i njihovoj bezbednosti. Država mora da garantuje primenu zakona, a zaposleni u institucijama da postupaju vođeni zakonskim obavezama i profesionalnom etikom umesto ličnim stavovima i predrasudama", navodi organizacija "Iz kruga - Vojvodina".
 
Akcija na Trgu slobode će početi u 16 časova, a paralelno će se odvijati i u Užicu, Kruševcu, Tutinu, Leskovcu, Kraljevu, Beogradu i drugim mestima u Srbiji.
 
Podsetimo, od početka godine u Srbiji je u porodičnom nasilju ubijeno najmanje 20 žena.
 
Vlada Srbije je 2017. godine 18. maj proglasila Danom sećanja na žene žrtve nasilja nakon što je, na inicijativu Mreže "Žene protiv nasilja" i uz podršku 32 organizacije civilnog društva, peticiju potpisalo više od 8.000 građanki i građana Srbije tokom akcije sprovedene 25 gradova i opština. 
 
Akcija zagovaranja ideje da se jedan ovakav dan proglasi organizovana je kako bi se javnost, ali i nadležne institucije, stalno podsećale na rizik od femicida i njegove posledice, naročito nakon što je u periodu od 16. do 18. maja 2015. godine tokom 72 sata u Srbiji ubijeno sedam žena. Uz članove porodica i prijatelje žrtava femicida, kao i građanke i građane koji su im pružili podršku, peticiju za proglašavanje ovog Dana potpisale su i brojne ličnosti iz društvenog i političkog života, uključujući i predstavnike nezavisnih institucija za zaštitu ljudskih prava.
  • Šone

    17.05.2018 08:46
    @Shimmy
    Iz tebe tandrče nasilnik koji misli da je suviše oštro kažnjen...
  • Jelena

    16.05.2018 14:10
    Mislim da udaljavanje nasilnika/ce iz prostora u kom se nalazi žrtva treba da bude zajednički cilj i muškog i ženskog pokreta. Upravo jer nisu muškarci = nasilnici i jer je ovo mera ka onima koji nastoje da povrede drugu osobu, a ne ka muškarcima.
    Razumem strah od zloupotrebe, ali čini mi se da je mnogo više i tragičnije posledice ostaju iza stava da žrtva nasilja sama po sebi ima dovoljno snage i zaštite da izađe iz nasilne veze.
    Da, slažem se da je vaspitanje neophodno jer se suočavamo sa sve većim brojem vršnjačkog, partnerskog i porodičnog nasilja.
    Što se tiče suicida to je pitanje ne samo našeg društva (jer je tendencija na svetskom nivou), a tiče se sistemskog pristupa ovom pitanju. I verujem da je jedna od uzroka ovih razlika ideja da muškarci moraju biti snažni, a žene osećajne.
    Samo bih dodala da je ljudski život život, i da je prepiranje čiji ćemo prvo da štitimo veoma glupo. Treba da se trudimo na svim frontovima.
  • Shimmy

    16.05.2018 13:10
    MGTOW
    Ovde je zdrav razum odavno nestao. Odakle uopste ideja da se udaljava osoba iz vlastitog stana na osnovu OPTUZBE za nasilnistvo. Kako ikome moze biti normalno da bilo koga udalji sa vlastite imovine na osnovu prijave a BEZ DOKAZA I SUDJENJA?

    Nece ovo na dobro da zavrsi, zaista pokusavam da ne odem u ekstrem, ali ovde ce izgleda jedino resenje biti MGTOW pokret.

    Nisam siguran dal je problem sto se ove silne organizacije bune i dizu prasinu, ili odsustvo organizacija i glasa muskaraca na ovu temu. 2017te godine, broj muskih zrtava kao posledica povreda na radu i suicida je DALEKO VECI nego broj zrtava nasilja u porodici i zrtava nevakcinacije zajedno!!! Nismo svi nasilnici, a zakoni su uzasni. Ne vidim zasto bi ijedan normalan muskarac stupio danas u brak sa ovakvim nefer pravilima. Ako je imovina zajednicka, lepo po prvoj prijavi na licitaciju, pa podeliti pare i svako svojim putem, a ne bezpravno oduzimanje prava na koriscenje vlastite imovine, samo na osnovu prijave a bez ikakvih dokaza ili sudjenja.

    Ukoliko imovina pripada "nasilniku", a ima naznaka incidenta, do sudjenja lepo zabrana prilaska, i zastita za zrtvu. Sto je veca opresija na muski rod, situacija ce biti sve gora. Nikad vise zakona, a broj zrtava se brojcano povecava iz godine u godinu.

    Mozda bi bolje resenje bilo insistirati da u vaspitanju i obrazovanju ucestvuju i muskarci kroz proces porodice i formalnog obrazovanja?
    Svaki od tih nasilnika je imao majku, i uceteljicu, ali mnogi nisu imali oca i ucitelja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti