Prijave protiv direktorke škole u Veterniku za mobing i nezakonitosti pri zapošljavanju

Grupa zaposlenih u Osnovnoj školi "Mihajlo Pupin" u Veterniku duže od mesec dana pokušava da ukaže nadležnima na, kako kažu, niz nezakonitosti koje se odvijaju u ovoj ustanovi, za koje optužuju direktorku Teodoru Mitić.
Poslednji događaj koji je uzbunio zaposlene je prijava mobinga nad jednom od radnica (ime poznato redakciji) u ovoj školi, o kojem postoji i službena beleška. Pozadina priče je, tvrdi grupa radnika, izbor za direktora ustanove.
 
"Molim Školski odbor da me hitno zaštiti od pritiska, optužbi i pretnji koje trpim od strane direktorke Teodore Mitić i to sve već duže od godinu dana. Situacija je ponovo eskalirala u petak, 13. aprila 2018. godine, dva dana nakon Nastavničkog veća na kojem se davalo mišljenje o kandidatima za izbor u zvanje direktora u našoj školi, kada me je direktorica skoro dva sata psihički zlostavljala i ponižavala" - ovim rečima počinje zahtev koji je radnica poslala odboru u školi, u kojem potencira da ju je direktorka verbalno napala jer joj nije čestitala za najviše osvojenih glasova u izboru kandidata za direktora.
 
Za 021 navodi da je optužena da je nagovarala druge u školi da glasaju protiv aktuelne direktorke Teodore Mitić. Zbog tih optužbi bila je, kako tvrdi, izložena teškim uvredama skoro dva sata, a direktorku je pokušavala da ubedi da nema nikakve veze sa izborom rukovodioca škole. Ceo incident dešavao se u kancelariji direktorke tokom "informativnog razgovora", navodno u blizini svedoka, koji su sve čuli.
 
Posledice sastanka su da je otišla na bolovanje, a u zahtevu koji je poslala školskom odboru navela je da ju je kod lekara odvela upravo direktorka, koja se ponudila kad je videla posledice. Prijava mobinga poslata je gradskoj prosvetnoj inspekciji, inspekciji rada, republičkoj prosvetnoj inspekciji i Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje.
 
Iz kabineta gradonačelnika Novog Sada su ovu radnicu pozvali na razgovor i obećali joj rešavanje problema, ali još uvek ništa nije preduzeto. Takođe, nijedna inspekcija nije preduzela konkretne korake, uprkos prijavi.
 
Ovo nije jedina prijava, jer se grupa zaposlenih u školi takođe nedavno obratila inspekcijama sa zahtevom da se sprovede istraga zbog sumnji na kršenje zakona. Oni su poimence imenovali one koji su, navodno, zaposleni protivzakonito.
 
Direktorka OŠ "Mihajlo Pupin" Teodora Mitić nije odgovorila na pitanja 021 u vezi sa optužbama za mobing i niz drugih nezakonitosti. Nije odgovoreno ni da li je škola sprovela bilo kakvu internu istragu.
 
U inspekciji rada kažu za 021 da nisu dobili prijavu za mobing. Međutim, kako 021 saznaje, inspekcija je upoznata sa problemima. Odgovore nisu dali ni iz gradske prosvetne inspekcije.
 
Teodora Mitić predložena je za novi mandat u ovoj ustanovi, a predlog da postane direktorka nalazi se trenutno pred ministrom prosvete, koji bi trebalo da potpiše odluku.

Komentari 100

  • Zorana

    11.11.2018 12:03
    Nszadovoljna
    Ponovo izbori za direktora u OS Mihajlo Pupin u Veterniku. Ovaj put je izgubila . I ona je glasala za sebe. Kao posten direktor, koji nije imao prljavu kampanju. Da vidimo sada ko ce dobiti da bude direktor. Kolektiv je nece. Hoce li opet biti v.d. Pomozi nam Boze.
  • Miloš P

    11.06.2018 21:50
    ŠO
    Radim u jednoj gradskoj školi u kojoj sve odlično funkcioniše. Direktor nam je LJUDINA! Na glasanju 3,4 ljudi glasa protiv, četvrti mandat i što se nas tiče nećemo ga menjati. Poštuje svakog radnika, decu, obezbeđuje nam odlične uslove za rad. Svake godine upisujemo nova odeljenja prvaka. Pitam se šta radi školski odbor u toj školi u Veterniku?
    Nešto tu debelo smrdi!!!
  • Smiljka

    11.06.2018 21:41
    Mobing
    Poštovani...
    Šta je sa ženom koja je prijavila mobing?
    Davno je bilo kako sam čula za taj događaj koji me je iskreno zgrozio!
    Kakav to (ne)čovek moraš biti pa da smatraš da ti fotelja u koju si se uvalio daje za pravo da se iživljavaš na nekoj spremačici?
    Jadno! Baš jadno!
    Javite šta je sa ženom!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti