Novosadski sud odlučuje o tome ko će suditi lekarima za smrt malog Radenka

Koji će sud, posle izuzeća svih sudija Krivičnog odeljenja Osnovnog suda u Loznici, voditi postupak protiv trojice lekara optuženih da su odgovorni za smrt osmogodišnjeg Radenka Nikodinovića iz Kozjaka, odrediće Apelacioni sud u Novom Sadu kao nadležan da odlučuje o ovome.
Novosadski sud odlučuje o tome ko će suditi lekarima za smrt malog Radenka
Foto: 021.rs
Odluka će, kako je za "Politiku" rečeno u ovom sudu, biti doneta blagovremeno i u skladu sa zakonom, ali se ne precizira kada bi to moglo da bude.
 
Kako je optužni predlog protiv trojice lekara Dobrivoja Bojanića iz Opšte bolnice u Loznici, Blagoja Grujića i Žarka Đuraškovića, lekara iz Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić" podnelo Osnovno tužilaštvo u Loznici, za očekivati je bilo da postupak vodi Osnovni sud u ovom gradu. Međutim, troje sudija "krivičara", jedinih u ovom sudu koji vode postupke u krivičnoj materiji, od predsednika suda zatražila su da ne učestvuju u suđenju.
 
Zajedinčki imenitelj zahteva svih sudija, Dubravke Todorović, Zorice Cvetinović i Dragana Martinovića, mogao bi da se svede na povezanost sa dr Bojanićem na različite načine. Vršilac funkcije predsednika Osnovnog suda u Loznici Saša Knežević usvojio je zahteve.
 
"Smatramo da postupanjem suda nije narušena njegova reputacija. Naprotiv, sudije su pokazale veliku odgovornost i savesnost jer su u svemu poštovale odredbe Zakonika o krivičnom postupku, koji propisuje obavezu sudija da, ukoliko postoji neki od razloga za njegovo izuzeće, prekine svaki rad na tom predmetu i da o tome obavesti predsednika suda. Da sudije nisu postupile po zakonu, učinili bi disciplinski prekršaj predviđen Zakonom o sudijama koji povlači disciplinsku odgovornost shodno ovom zakonu", navode u Osnovnom sudu u Loznici. 
 
Nasuprot stavu suda, otac pokojnog Radenka Milan Nikodijević smatra da je cilj zahteva za izuzeće odugovlačenje postupka. On kaže da se sudija Dubravka Todorović, koja je prva određena da postupa u ovom predmetu, odmah po ovoj odluci obratila Vrhovnom kasacionom sudu, tražeći da on odredi mesno nadležan sud za postupanje u ovom predmetu. Najviši sud u Srbiji je odbio zahtev.
 
"Tek kada je dobila negativan odgovor iz Vrhovnog kasacionog suda, sudija Todorović je vršiocu funkcije predsednika suda podnela zahtev za izuzeće. Zašto sudija nije odmah zatražila izuzeće, već je to učinila tek kada je njen predlog za prenošenje nadležnosti odbio Vrhovni kasacioni sud? Tu je izgubljeno dva meseca", navodi otac pokojnog dečaka. 
 
Po izuzimanju sudije Todorović, predmet je dodeljen sudiji Zorici Cvetinović, koja je odmah tražila izuzeće. Kako je njen zahtev usvojen, za postupanje u procesu protiv trojice lekara određen je Dragana Martinović. I ovaj sudija je podneo zahtev za izuzeće, koji je vršilac funkcije predsednika usvojio.
 
Radenko Nikodinović je 2. oktobra 2016. godine, igrajući se sa drugarima, slomio ruku. Zadobio je prelom na sredini unutrašnjeg dela leve podlaktice, zbog čega su ga roditelji odveli na Odeljenje ortopedije lozničke Opšte bolnice. U zdravstvenoj ustanovi ih je primio dežurni ortoped dr Dobrivoje Bojanić. Dete je pregledano i nakon ukazane pomoći, na povređenu ruku je stavljen gips. Tri dana kasnije, dečak je zadržan na odeljenju, a iste večeri upućen u Institut za majku i dete u Beogradu. Borba lekara da Radenku spasu ruku, a potom i život, nije uspela. Zbog infekcije koja je u velikoj meri zahvatila ruku, mali Radenko je preminuo 8. oktobra 2016. godine.
  • Tako je

    23.05.2018 14:46
    @ skep
    Sudove u manjim sredinama treba ukinuti, jer je lično poznanstvo na ceni.. Za gradjane je povoljnije da plate put do većeg grada i da imaju pravično i objektivno sudjenje.
    Overe i ostavine već rade notari i taj deo posla završavaće se i u manjim sredinama, ne treba im sud.
    Sudjenje u meritumu i u krivici i u parnici treba da bude samo u većim centrima
  • skep

    23.05.2018 13:58
    Po ovoj logici u manjim sredinama sudije ne bi uopšte mogle da sude ljudima - svi su nekako povezani.
  • Aleksandra

    23.05.2018 12:55
    Našli su crkvu...
    Očekivati bilo kakvu pravičnu odluku Apelacionog suda u Novom Sadu je isto kao očekivati od koze da ti sačuva kupus.
    Okrivljeni mogu da odahnu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti