Kumovski odnosi i međusobna optuživanja fizičara na Prirodno-matematičkom fakultetu

Izbor za direktora Departmana za fiziku, jedne od najbitnijih stručnih jedinica Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, prate sumnje na nepotizam i zastrašivanje zaposlenih, kao i poremećeni odnosi među kolegama koji imaju pravo glasa.
Kumovski odnosi i međusobna optuživanja fizičara na Prirodno-matematičkom fakultetu
Foto: 021.rs
Kandidati za direktora su prof. Tijana Prodanović (Katedra za nuklearnu fiziku) i prof. Željka Cvejić (Katedra za opštu fiziku i metodiku nastave fizike), koja je venčana kuma dekanice PMF-a prof. Milice Pavkov Hrvojević.
 
Zbog činjenice da dekanica, kao šefica jedne od katedri na departmanu, ima pravo glasa na Veću departmana za jednog od kandidata, Tijana Prodanović je Savetu fakulteta prijavila sumnju na sukob interesa. Takođe, Željka Cvejić ujedno je i pomoćnica direktora departmana, te po Statutu PMF ima pravo glasa na pomenutom veću departmana - što znači da glasa za samu sebe, a sumnja se da može da računa i na glas svoje kume.
 
Ujedno, prema podacima iz informatora o radu PMF, Željka Cvejić sedi i u Savetu fakulteta, koji daje konačnu reč o kandidatu. Inače, Savet je ocenio da sukoba interesa - nema.
 
Smene nepodobnih?
 
Izborna procedura na Prirodno-matematičkom fakultetu prilično je komplikovana, a u slučaju izbora direktora ovog departmana, čak je i ponovljena. Sve počinje kada su se dve kandidatkinje prijavile za poziciju, ispunile uslove na izbornom veću i stigle do veća departmana, koje broji osam osoba.
 
Na veću je glasanje bilo podeljeno - po četiri glasa dobile su Prodanović i Cvejić, te je izborni proces ponovljen jer nema kandidata s većinskim brojem glasova tj. sa pet glasa. U novom krugu glasanja ponovo su "u igri" dve iste kandidatkinje - ali u glasanju je došlo do nagle smene jedne od članica veća departmana za koju se sumnja da je glas dala Tijani Prodanović, a ne Željki Cvejić.
 
Reč je o prof. M. S, relativno nedavno imenovanoj šefici Katedre za opštu fiziku i metodiku nastave, a čiju smenu je inicirala upravo Željka Cvejić.
 
Formalno, u zapisniku sa sednice na kojoj je smenjena dotična profesorka, navodi se da su razlozi za smenu neažurnost profesorke kao šefice i njena istaknuta želja da i sama ode sa katedre. Međutim, šefica katedre je smenjena iako nije ni prisustvovala sednici na kojoj je to odlučeno, a za njenu zamenu predložena je prof. Sonja Skuban, takođe jedna od inicijatorki smene. Deo kolektiva PMF, uključujući i Tijanu Prodanović, sumnja da je do smene došlo jer je morao da se obezbedi siguran glas za kumu dekanice, kao i da je reč o tehnici zastrašivanja.
 
"Atmosfera na Departmanu za fiziku je jako loša. Nude se pozicije, ljudi se plaše, radna mesta se izmišljaju i slično. To su neki od razloga zbog kojih sam se i kandidovala - moramo da se rešimo tih tesnih veza na fakultetu, ucena i odnosa, sukoba interesa, jer to govori da nam nisu u fokusu studenti, već naše pozicije. Svako ovde grabi za neko mesto, umesto da se bavimo pravim problemima", kaže Tijana Prodanović za 021. 
 
Kako dodaje, dala je punu podršku dekanici PMF (koja je nedavno reizabrana na novi mandat) i verovala je da će, kao vrlo stručna i ozbiljna osoba, uvideti da je u ovoj situaciji u jasnom sukobu interesa. Međutim, to se nije desilo.
 
"Nisam očekivala ovakav ishod i ovakvu atmosferu, naročito od dekanice, koja jeste do sada dosta učinila za ovaj fakultet. Međutim, jasno je da postoji uzajamna podrška dekanice i njene kume, koja je čak u svojoj formalnoj kandidaturi poručila da se 'ništa ne radi bez saglasnosti dekana'. Ja tako ne želim i ne mogu da radim", poručuje Tijana Prodanović.
 
Smenjena šefica katedre nije za 021 odgovorila da li smatra da je njena smena inicirana glasanjem za favorita među dva kandidata.
 
Čeka se Agencija za borbu protiv korupcije
 
Dekanica PMF Milica Pavkov Hrvojević bila je zakonskoj obavezi da prijavi Agenciji potencijalni sukob interesa, kako bi ovaj organ odlučio da li je situacija čista ili nije. Iako to prvobitno nije učinila, dekanica poručuje za 021 da je pre nekoliko dana prijavila situaciju Agenciji, uverena da će upravo to ukloniti svaku sumnju da je u sukobu interesa. Kako kaže za naš portal, nema reči o nepotizmu jer odluke ne donosi po diktatu, već po savesti i proceni šta je najbolje za fakultet.
 
"Veoma je važno da napomenem da ja kao dekan niti predlažem direktora departmana niti u konačnici odlučujem o njegovom izboru, jer nisam član Saveta. Moj glas, iako dekanski, ne može da donese konačnu odluku. Smatram da se ne nalazim u sukobu interesa, jer se radi o mojoj dugogodišnjoj prijateljici s kojom sam kumovske veze ostvarile na osnovu prijeteljstva nastalog u radnom kolektivu, što, slozićete se, nije neuobičajeno. Kumstvo ni na koji način nije uticalo na razvoj moje ili njene akademske karijere, koje su se razvijale potpuno nezavisno jedna od druge, s obzirom na različita polja naučnog i drugog delovanja. Na fakultetu postoji niz sličnih relacija, pa čak i u ovom konkretnom slučaju, član Veća fizike je najbolja drugarica druge kandidatkinje prof. Prodanović, pa to niko ne dovodi u pitanje i to se namerno prećutkuje. Mislim da se činjenica da sam u kumovskim odnosima sa jednom kandidatkinjom zloupotrebila na najgori mogući način", smatra Milica Pavkov Hrvojević.
 
Kako dodaje, dodatni argument zbog kog smatra da nije u sukobu interesa je što je Veće fizike stručno telo, a ne telo rukovođenja. "U njemu predstavljam šefa katedre, a ne Dekana", kaže dekanica.
 
Novi Statut PMF, koji je na snazi od 2016. godine, predviđa da pomoćnici direktora departmana ne mogu da sede u Savetu, najvišem organu fakulteta. Ta odluka je doneta upravo kako ne bi bilo sukoba interesa.
 
Željka Cvejić izabrana je u Savet pre stupanja na snagu izmena statuta, ali je već dve godine, uprkos izmenama, i dalje u Savetu. Međutim, početkom aprila dekanica je inicirala tumačenje odredbe koja definiše članstvo u Savetu i većinom glasova, članovi Saveta odlučili su da će samo ta zabrana za pomoćnike direktora početi da se primenjuje samo na nove članove Saveta, od ove godine, a ne na postojeće. Time je Cvejićevoj dozvoljeno da sedi u ovom organu upravljanja.
 
Željka Cvejić kaže za 021 da ne smatra da je u prednosti jer joj je venčana kuma ujedno i dekan. Kako kaže, u celoj priči je oštećena strana koja je u kolektivu dobila veću podršku kolega.
 
"U ovom trenutku, vrlo je važno napomenuti da su dva člana Veća od ukupno osam vrlo bliske prijateljice prof. Tijane Prodanović i da iz tog razloga rezultat glasanja nije u skladu sa voljom Kolektiva. Želim da kažem da su zapravo moja prava ugrožena, ali sam 'sportski' podnela nerešen rezultat i sačekala novi konkurs", navodi prof. Cvejić.
 
Kako dodaje, njena koleginica M. S. izneverila je sopstvenu katedru.
 
"Na jednom od sastanaka Katedre za opštu fiziku i metodiku nastave fizike, prilikom davanja mišljenja za moju kandidaturu, Katedra me je jednoglasno podržala. Postoje indicije da je šef moje Katedre, koja je inače veoma dobra prijateljica protivkandidatkinje Tijane Prodanović, suprotno mišljenju Katedre, glasao za protivkandidatkinju. Iz tog razloga (ali i nekih drugih), sazvali smo sastanak Katedre na kojem smo razmatrali zašto nije ispoštovana volja Katedre", navodi ona i dodaje da, iako je izglasano razrešenje, nije sastavljena potrebna većina za izbor novog šefa Katedre. Zato je dekanica preporučila novi sastanak da bi se rešio ovaj izbor.
 
Tijana Prodanović smatra da će upravo glas novog šefa katedre prevagnuti za Željku Cvejić. S druge strane, Cvejićeva navodi da problemi na departmanu i te kako postoje i da datiraju odavno, a da je deo njih upravo njena protivkandidatkinja.
 
"PMF ju je primio u trenutku kada se, iz meni nepoznatih razloga, odlučila za povratak u Srbiju iz SAD. Ova institucija joj je izašla u susret pri svakom njenom zahtevu, te je tako i dobila stan namenjen mladim naučnim radnicima. Ono što je važno napomenuti je da je atmosfera na Departmanu za fiziku rezultat nekih prethodnih rukovođenja i pogrešnih izbora. Interesantno je, da je na Departmanu za fiziku postojao određeni broj bračnih parova i rodbinskih odnosa koji nikad nisu dovođeni u pitanje, a nisu rezultat dugogodišnjeg prijateljskog odnosa u kolektivu. Prirodnjaci su poznati kao neko ko sklapa veze u radnom okruženju i da li svaki takav odnos može biti okarakterisan kao potencijalni sukob interesa?", pita Cvejićeva.
 
Još uvek nije poznato kad će biti doneta konačna odluka o izboru novog direktora Departmana za fiziku - iako je konkurs odavno završen. Na ovom departmanu nalazi se jedna od najbitnijih - i najskupljih laboratorija u Srbiji.

Komentari 163

  • Neinformisan

    21.06.2018 19:55
    Pitanje za "Miru": Kakve veze imaju "penzioneri" na Hemiji sa izborom direktora departmana za fiziku?
  • Vasa

    13.06.2018 13:07
    Rasplet
    I kakav je dalji razvoj dogadjaja?
  • M. D.

    06.06.2018 11:37
    Za M&D
    Hvala koleginice. Znam te puško kad si pištolj bila. Vidimo se na hodniku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti