Kakve poklone su dobijali gradski i pokrajinski funkcioneri?

Gradski i pokrajinski funkcioneri u proteklih godinu dana dobili su brojne protokolarne poklone, ali je za veliki broj njih procena vrednosti još uvek u toku.
Kakve poklone su dobijali gradski i pokrajinski funkcioneri?
Foto: 021.rs
Javna preduzeća, gradski i pokrajinski funkcioneri, kao i drugi državni organi morali su da do 1. marta prijave Agenciji za borbu protiv korupcije poklone koje su dobili u protekloj godini.
 
Kako se može videti u registru Agencije, svoje poklone prijavilo je nekoliko gradskih i pokrajinskih funkcionera, a kako se ispostavilo, najvrednije poklone dobio je rektor Univerziteta u Novom Sadu Dušan Nikolić.
 
Nikolić je dobio 39 poklona u vrednosti od 119.624 dinara. Pokloni su protokolarni i prigodni i nalaze se u javnoj svojini, a vrednost najvrednijih procenjena je na 12.000 dinara.  
 
Najskuplji poklon dobio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. U pitanju je poklon gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića, radi se o umetničkoj slici vrednosti od 24.000 dinara. 
 
Gradonačelnik Novog Sada je dobio pet poklona, što je manje nego 2016. godine, ali sudeći po proceni, prošlogodišnji su vredniji. Vučević je dobijao dva puta slike od gradonačelnika Bijeljine, potom od gradonačelnika Banjaluke, kao i od Udruženja "Zmijanje" iz Kaća. Delegacije kineskog okruga Sičeng je prilikom posete Vučeviću poklonila ukrasni drveni tanjir, kao i kutiju.
 
Posle godinu i po dana na čelu Skupštine Grada Novog Sada, Zdravko Jelušić je Agenciji prijavio poklone u vrednosti od 9.000 dinara. On je poklone dobijao od gradonačelnika Temišvara, Gomelja, Ohrida, od predstavnika Banjaluke, ali i od župana Kranja. 
 
Jedini član gradskog veća koji je prijavio, ili imao da prijavi poklone Agenciji za borbu protiv korupcije, bio je Milorad Radojević. Radojević, koji je član gradskog veća za privredu, prošle godine bio je prilično aktivan po pitanju svečanog otvaranja manifestacija i festivala u Novom Sadu. 
 
On je prijavio jedan poklon koji je dobio na Međunarodnom biznis forumu od gubernatora Nižnje Novgorodske oblasti. U pitanju je ukrasni tanjir od porcelana vrednosti 6.000 dinara.
 
Iako su pokloni koje dobijaju gradske čelnici uglavnom javna svojina, te bi trebalo da se tako i čuvaju, javnost nema priliku da ih vidi. Portal 021.rs je ranije tražio dozvolu da fotografisanje poklona, ali nam to nije dozvoljeno, a obrazloženje nismo dobili.
 
Kada je u pitanju pokrajinska vlast, poklone su prijavili predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, potpredsednik Đorđe Milićević, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, te sekretari Predrag Vuletić i Smiljka Jovanović.
 
Predsednik Pokrajinske vlade u protekloj godini primio je 48 protokolarnih poklona, ali je vrednost procenjena samo za dva. 
 
Mirović je često dobijao knjige kao poklone, neki od naslova su i "Srbija pod nebeskom kapom", fotomongrafije "Istra po mjeri čovjeka" i "Hrvatski nacionalni parkovi", "Canada in Colour", monografije "Spomenica vladičanstva sremskog", "Istorija FK Vojvodina"...
 
Među poklonima koji su mu uručeni su i dve keramičke figurice lava, uramljena gravura "Most Mehmed paše Sokolovića", a tu su i plaketa i statuta za izuzetan doprinos rvačkom sportu u Srbiji, koji je dobio od Rvačkog saveza Srbije. "Najšire ruke" bili su Crnogorci koji su tokom jedne posete u oktobru prošle godine uručili nekoliko poklona Miroviću, među kojima su uramljeni primerci starog crnogorskog novca, tradicionalna kapa, kutija sa dve značke, šnala za kravatu i privezak za ključeve.
 
Predsednik Skupštine Vojvodie Ištvan Pastor tokom prošle godine primio je osam protokolarnih poklona čija je vrednost procenjena na 38.900 dinara, a najvredniji je akvarel slika od 18.000 dinara. Većinu poklona Pastor je zadržao za sebe.
 
Milićević je poklone dobijao od funkcionera iz Kine, Kazahstana, Francuske i Češke, dok je sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić na poklon dobio dve slike. Sekretarka za finansije Smiljka Jovanović prijavila je da je od Opštinske uprave Šid dobila dve reprodukcije slike Save Šumanovića.
 
Pokloni i za "novosadsku decu"
 
Neki od Novosađana koji se nalaze na visokim državničkim funkcijama su i ministar odbrane Aleksandar Vulin, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, prijavili su Agenciji svoje poklone.
 
Vulin je dobio poklone u vrednosti od čak 573.824 dinara. Poklone je primao od ambasadora, preko ministara odbrana drugih zemalja, pa do azilanata u Krnjači. Vulin je dobio dva poklona čija je vrednost 100.000, a u pitanju su paradni bodež koji je dobio od delegacije ministarstva odbrane Ujedinjenih Arapskih Emirata i antički mač koji mu je poklonio grčki ministar odbrane Panos Kamenos.
 
Ministar odbrane je neke od predmeta stavio u ličnu svojinu. Na primer, šolje za čaj koji mu je poklonio ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, potom knjige "Vidovdan Sudnji dan" i "Ruke Če Gevare", maketu crkve Ljubostinja, knjigu na ruskom jeziku, običnu kravatu, kišobran, drvenu čuturu, ikonu...
 
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, nekadašnja gradonačelnica Novog Sada iz perioda radikala, primila je 29 poklona, ali nijednom nije određena vrednost.
 
Gojković je dobijala raznovrsne poklone, od knjiga, preko uramljenih slika, tanjira, čajnika, sata. Neki od poklona koja je dobila Maja Gojković su i uramljeni poster za film "Valter", kao i knjiga "Muzej komunističke partije".
 
Vrednost poklona koje je dobila Gojković nije procenjena ni u 2014, 2015, kao ni u 2016. godini, pokazuju podaci Agencije za borbu protiv korupcije.
  • jovan

    01.06.2018 22:45
    miletić
    Čestitke vojsci...od igle do lokomotive...sve prijavljeno..najviše od svih...svaki poklon od najjeftinijeg do najskupljeg...gotovo sve ostavljeno u javnu svojinu...zato verujem u svoju vojsku..a vidi se koje knjige čita vulin i čiji poklon je sačuvao...bravo....
  • orao javlja

    01.06.2018 22:36
    sokolu
    da je jedino sustainable rešenje ukidanje momentalno & neodložno; poklon od nas neka im je prezir, a od sudstva kako im savest nalaže:
    http://www.transparentnost.org.rs/index.php/sr/aktivnosti-2/press-clipping/8680-2016-08-29
  • Zakleo se bumbar

    01.06.2018 19:30
    Zar neko misli da 'prave' poklone neko prijavljuje ? Ee moje francuske sobarice...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti