Vozači danas blokiraju Novi Sad i druge gradove zbog skupog goriva

Mnogi putevi u Novom Sadu i drugim mestima u Srbiji, mogli bi da budu blokirani danas, 8. juna, ukoliko na ulicu izađe stotine hiljade građana koji se već nekoliko dana organizuju preko društvenih mreža, kako bi protestovali zbog sve skupljeg goriva.

Još nema zvaničnog organizatora ovih blokada, koje se organizuju sa zahtevom da se smanji cena dizela, bezolovnog benzina, gasa i nafte za poljoprivrednike. Na društvenim mrežama građani navode da je u pitanju građanska neposlušnost i protest i da im za to ne trebaju nikakve stranke niti političari.

Koliko je ovaj protest popularan kao tema na društvenim mrežama i koliko je masovan po broju onih koji najavljuju svoje učešće, govori podatak da najveća Fejsbuk grupa trenutno okuplja oko 110.000 članova, a pored nje postoji još desetine grupa i stranica, kao i Vajber grupa gde se građani dogovaraju oko protesta.

U Novom Sadu se kao lokacije koje će biti blokirane spominju ugao Bulevara oslobođenja i Jevrejske (kod Futoške pijace), kružni tok na ukrštanju Rumenačke i Bulevara Evrope, ugao Temerinske i Partizanske (kod Tempa). Možda budu blokirane i druge lokacije, jer se vozači zapravo pozivaju da u 17 časova zaustave vozilo i parkiraju ga gde god se zateknu i na taj način iskažu svoje nezadovoljstvo.

Kada su u pitanju ostali gradovi u Srbiji, na spisku koji se širi internetom navedeno je bar 50 naselja, u kojima će takođe biti blokirane veće raskrsnice ili prometnije ulice, pa tako se samo u Beogradu pominje desetak lokacija.

Osnovni zahtev građana je da se zaustavi dalja poskupljenja goriva, da se cena zapravo smanji umanjenjem akciza koje zajedno sa PDV-om ulaze u cenu litre goriva koja sad iznosi oko 80 dinara, u zavisnosti od vrste derivata.

Sada je litar dizela oko 165 dinara, a bezolovnog oko 155 dinara, a početkom 2016. godine bili su oko 125-130 dinara. Građani smatraju da je to previše, upoređujući cene u okolnim zemljama, i traže da dizel bude 110 dinara, a bezolovni 120 dinara. U zahtevu koji se takođe, kao i poziv na protest, deli po društvenim mrežama, stoji i da se traži da se "ubuduće cena goriva obračunava tako što će se na osnovnu cenu benzina uračunati porez, pa tek onda na oporezovanu cenu benzina da se dodaje akciza koja ne sme da bude veća od 50 odsto osnovne cene benzina". Traži se i da cena plina ne sme da bude veća od polovine cene bezolovnog benzina.

Vlast u proteklih nekoliko dana nije komentarisala najavu protesta, već je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić samo rekao "da bi gorivo moglo da pojeftini" i da država prati cene nafte na tržištu oko mogućih korekcija. Inače, u proteklih godinu dana nafta je nekoliko puta i pojeftinila u svetu, ali u Srbiji gorivo ne da nije pojeftinilo, već je i poskupelo, i to više puta.

Dodajmo i da se poziv na protest proširio i na okolne države, pa slične akcije najavljuju u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, odnosno Republici Srpskoj.

Komentari 130

  • G

    08.06.2018 23:20
    @aSBo - ako vas dobro razumem, u ponedeljak treba da blokiramo sve vrtiće i ne dozvolimo roditeljima da u njih dovedu svoju decu?
  • Ajgor

    08.06.2018 21:34
    30 vozila blokira nas 1000..
    ..koji želimo normalno da vozimo. Ko je ovde lud?
  • aSBo

    08.06.2018 20:23
    ponedeljak
    ne stati samo kod goriva. Idemo dalje narode, trazimo bolje za sebe i svoju decu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.