Zid ćutanja nemačkog Continentala i selidba prostora u Galensov neboder

Ni posle dva i po meseca od protestnog pisma koje je domaća IT zajednica poslala u sedište Continetala u Hanover zbog mogućeg kršenja propisa o zaštiti konkurencije, iz nemačkog giganta još nema odgovora.
Zid ćutanja nemačkog Continentala i selidba prostora u Galensov neboder
Foto: 021.rs
Kako je za 021 rekao direktor Vojvodina IKT Klastera Milan Šolaja, domaći IT sektor se i dalje bavi ovom temom.

"Videćemo da li se radi o klasičnom slučaju ćutanja jedne velike korporacije koja čeka da problem nestane ili je nešto drugo", objašnjava Šolaja.

Podsetimo, "potres" na domaćoj IT sceni dogodio se krajem marta kada se saznalo da je država nemačkoj kompaniji Continental dodelila subvenciju od 9,5 miliona evra. U vrhu vlasti je ocenjeno da je dolazak Nemaca "viša liga investicija i investitora".

Međutim, preduzetnici su taj potez vlasti okarakterisali kao "zabadanje noža u leđa" domaćem IT sektoru, poručujući da to neće dovesti do novih zaposlenja, već da će strana kompanija preoteti radnike zbog privilegovanog položaja. Najhrabriji je bio vlasnik novosadske kompanije Coing Nenad Milanović koji je poslao Nemcima pismo zbog sporne subvencije, a iz IKT Klastera su tada najavili da će i oni učiniti isto. Koji su bili razlozi da se šalje pismo možete pročitati OVDE.

U međuvremenu, situacija se primirila, a Šolaja kaže da se domaći IT sektor i dalje bavi ovom temom. On ponavlja da niko nema ništa protiv toga da Continental ili neka druga kompanija dođe u Novi Sad, ali poručuje da nije u redu da "bilo koja kompanija dobije budžetska sredstva".

"Sredstva koja svi mi zajedno uplaćujemo da bi stekli konkurentnu prednost na tržištu rada. Videćemo koje ćemo aktivnosti preduzeti u narednom periodu na tu temu, sigurno će ih biti", dodaje Šolaja za 021.rs.
 
On pojašnjava da dopis Continentalu nije nikakav zahtev prema njima već da su osetili obavezu da centrali u Nemačkoj daju do znanja kakvi su stavovi IT zajednice u Srbiji i na koji način žele da dočekaju Continental kao kompaniju.
 
Procena je da srpskom tržištu nedostaje oko 15.000 programera, a davanje subvencija stranoj kompaniji, smatra domaći sektor, dovodi je u privilegovani položaj u odnosu na konkurenciju. S druge strane, kritike IKT Klastera odnose se i na to što se, smatraju oni, Continental bavi autsorsingom, pa će sve ono što se razvije u Srbiji isporučivati matičnoj kompaniji, koja će potom krajnji proizvod prodavati iz Nemačke ili neke druge lokacije, a prava intelektualne svojine neće biti zadržana u Srbiji
 
Međutim, generalni menadžer Continentala Saša Cioringa tvrdi u izjavi za Politiku da će ova kompanija kadar dovoditi direktno sa fakulteta ili će ga prekvalifikovati iz drugih oblasti, dodajući da "ne rade iza leđa domaćoj IT industriji". Po njegovim rečima, u Novom Sadu će razvijati visoko složene komponente i sisteme, "poštujući sve zakone", isplaćivaće visoke plate "koje će biti u skladu sa realnom vrednošću kadrova", kao i da će izmirivati obaveze prema državi.
 
U međuvremenu, portal Startit.rs preneo je da se Continental šest meseci pre dobijanja subvencije preregistrovao iz Računarskog programiranja u Tehničko savetovanje. Kako su naveli, Računarsko programiranje je isključeno iz Uredbe o privlačenju direktnih investicija u januaru 2017. godine, a Vlada Srbije je ovu promenu delatnosti okarakterisala kao "tehnički detalj koji nije bio presudan za dogovor o subvenciji". Međutim, nemačka kompanija je već dugo aktivni učesnik na tržištu programiranja i kao takva je došla u Srbiju.
 
"Njihov dolazak kao IT kompanije najavljivan je od strane zvaničnika ove države tokom maja 2017. godine i nije moguće da su oni preko noći promenili svoju suštinu, svoju investicionu i poslovnu strategiju u Srbiji", rekao je ranije Šolaja za N1.
 
Podsetimo, Continental je zvanično počeo sa radom početkom marta (čitaj OVDE) u zgradi na Bulevaru oslobođenja, a kao svoje buduće sedište najavili su "Pupinovu palatu", Galensov soliter visok 13 spratova koji je trenutno u izgradnji i nalazi se u centru Novog Sada, prekoputa glavne pošte. 
  • @@@@@Marko

    16.06.2018 20:53
    Aha, dakle spali smo sa toga da plaćaju preko pola zaposlenih preko agencije na to da žele da ih plaćaju, ali eto Schneider Electric ne da. Ako se potrudiš još malo, ko zna dokle ćemo stići.
    Burazeru, nemaš pojma šta se dešava, a daješ sebi za pravo da laješ okolo. Ne znaš čak ni koliko zaposlenih ima, a i za te što rade ne znaš po kom modelu rade.
    Ili si bot konkurentske kompanije (u kom slučaju si potpuno nerelevantan izvor informacija jer si pristrasan), ili si bivši zaposleni koji je iz ko zna kojih razloga napustio kompaniju pa sada pljuje po firmi koja ga je hranila jedno vreme (u kom slučaju si potpuno nerelevantan izvor informacija jer si pristrasan i nezahvalan).
  • @@@@Marko

    16.06.2018 13:51
    Schneider Electric DMS NS želi da plaća plate preko agencija i za tu polovinu zaposlenih (ne, nije ih više od pola cifre kojom se hvale), ali Schneider Electric to ne dozvoljava. Tako da bolje se ti informiši, pre nego što kreneš da prenosiš laži kojima te hrane na novogodišnjim proslavama.

  • Uros

    15.06.2018 21:34
    Krik starog vremena
    Gospodine, pa sto ne das svojim zaposlenima vecu platu pa nece ici u Kontinental. Mi nikako da shvatimo kako funkcionise kapitalizam i stalno trazimo protekcionizam drzave, pa nije ovo vise komunizam, da opljackamo sve ljude koji su bili sposobni i da svi budemo svi isti (iako nikako nismo)! Ako das inzenjerima vise od 60 000 hiljada mozda ce i razmisliti da ostanu kod tebe, mozes da se zalis kome god hoces, verovatno ce te gledati u cudu, covece pa to je utakmica, ako nisi dovoljno sposoban ispadas iz igre i to je to ;) To sto su dobili subvenciju je po meni zastita konkurencije, jer se neke firme i ovde dogovaraju koliku ce ponuditi platu, eto vam sad Kontinental koji nudi tri puta vise a vi se j.... :D

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti