SNS u Karlovcima postavio tablu na zgradu pod zaštitom države

Na fasadu kuće stare skoro 230 godina u Sremskim Karlovcima, koja se nalazi pod zaštitom države, članovi SNS postavili su veliku tablu svog opštinskog odbora.
SNS u Karlovcima postavio tablu na zgradu pod zaštitom države
Foto: 021.rs (ilustracija)
Lokalna kancelarija Srpske napredne stranke u Sremskim Karlovcima smeštena je u kući "Sabov-Dejanović" staroj skoro 230 godina, koja se nalazi pod zaštitom države i deo je starog jezgra Sremskih Karlovaca koje je prostorna kulturno istorijska celina i zaštićeno je kao nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja, piše danas Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).
 
Kuću je 1790. godine izgradio Dimitrije Anastasijević Sabov, bogati trgovac i jedan od osnivača Karlovačke gimnazije, najstarije gimnazije u Srba. Pre dve godine, odlukom Skupštine Srbije stavljena je pod posebne mere zaštite za objekte i prostore. 
 
Mere zaštite koje se propisuju u skupštinskoj odluci podrazumevaju očuvanje autentičnog horizontalnog i vertikalnog gabarita, primenjenih materijala i konstruktivnog sklopa, očuvanje stilskih karakteristika i dekorativnih elemenata, autentičnog kolorita objekta, kao i očuvanje osnovnih vrednosti funkcionalnog sklopa i enterijera.
 
Ista odluka kod pominjanja reklama i tabli navodi samo postavljanje tabli sa imenima značajnih ličnosti koji su živeli u sada zaštićenim objektima, ali se ne pominju reklame i table koje služe za privredu ili u ovom slučaju promociju političke stranke.
 
Medjutim, naprednjaci su na ovu vrednu gradjevinu stavili svoju tablu na kojoj piše da se tu nalazi Opštinski odbor u Sremskim Karlovcima, a na prozorima kancelarije nalepljeni su promotivni plakati, navodi VOICE.
 
U Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture su odgovorili da niko nije tražio dozvolu za bilo kakve izmene na kući "Sabov-Dejanović", što bi značilo da lokalni naprednjaci nisu pitali Zavod da li na ovu gradjevinu, na kojoj nema nikakvih drugih reklama, mogu da postave svoju tablu i tako joj promene izgled.
 
Posebno značajna kod kuće "Sabov-Dejanović" je njena fasada, koja ima odlike baroknog stila i jedina je takva kuća sačuvana u Vojvodini.
  • boki2

    25.06.2018 13:13
    pa naravno kad su oni drzava
  • Karlovački đak

    25.06.2018 08:36
    Karlovčaninu
    Tabla na fasadi zakonom zaštićene kuće Dimitrija Sabova je sramotan čin ali ne zbog neke table nekog poslovnog prostora. Ono je sramota za Karlovce šta na tabli piše..Da nije bilo tog istog Dimitrija Sabova i njegovih dukata jer toliko koliko je dao, je otprilike nedostajalo da se završi gradnja gimnazije, ne bi bilo ni iste. Sad se ja pitam kako i na koji način se onda borilo za srpstvo a kako to sada čine oni koji polažu pravo da budu jedini spasioci.
  • NS

    24.06.2018 15:18
    A,dasu ONI JELI ...
    I Vi bi isto!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti