Za više od 3.000 dece nema mesta u novosadskim vrtićima

Ukupno 3.328 dece nije primljeno u vrtiće "Radosnog detinjstva" na ovogodišnjem konkursu.
Za više od 3.000 dece nema mesta u novosadskim vrtićima
Foto: 021.rs
Na spisku primljene dece su 1.042 mališana, što znači da se ove godine prijavilo tri puta više dece nego što ima mesta u vrtićima.
 
Na spisku odbijene dece su 1.872 mališana, na neraspisana mesta je konkurisalo njih 1.435, dok je na spisku i 21 beba koja ne ispunjava kriterijume konkursa. To znači da su konkurisale bebe koje su rođene posle 28. februara i nisu napunile potrebnih šest meseci da bi bili na konkursu.
 
Svi odbijeni nalaze se sada na listi čekanja. Kako za 021 objašnjava koordinatorka službe za upis, ispis i premeštaj u "Radosnom detinjstvu" Ružica Svorcan, ustanova će tražiti od Grada da proširi normativ upisa za 20 odsto, što će značiti da će mališani koji su sledeći po bodovima na listi čekanja uspeti da budu upisani u vrtić.
 
"Nadamo se da će biti proširenja, nekima to mnogo znači. Naravno, ne možemo u svakom vrtiću da primenjujemo proširenje od 20 odsto - u pojedinim vrtićima je ta norma već popunjena, u nekim vrtićima sobe su neuslovne za takva proširenja, ali postoje vrtići u kojima ćemo to moći", navodi Svorcan.
 
Inače, upis u vrtiće obavlja se tokom cele godine. 
 
Roditelji primljene dece treba da do 17. jula dođu u upravu Predškolske ustanove u Pavla Simića 9 kako bi potvrdili upis i potpisali ugovor. Uslov za zaključivanje ugovora je da roditelj, odnosno zakonski zastupnik deteta, prilikom zaključenja ugovora, priloži potvrdu Doma zdravlja, kao i potvrdu da je dete vakcinisano.
 
Spiskove možete da pogledate u prilozima OVDE.
 
Podsetimo, od 1. jula je na snazi i odluka o poskupljenju usluga u vrtićima "Radosnog detinjstva". Prema novom cenovniku, roditelji će za decu starosti od šest meseci do privremenog predškolskog programa plaćati 4.500 dinara mesečno, za poludnevni boravak 1.636 dinara, a za celodnevni boravak dece u pripremnom predškolskom programu 4.060 dinara.
  • ggg

    05.07.2018 13:31
    naravno da ima mesta, još da rade po smenama bilo bi više, a ne bi bilo loše da javna preduzeća u okviru svojih firmi odvoje prostorije za svoju decu
  • Aleksandra

    05.07.2018 12:29
    Tri puta više dece??
    Jel moguće da je svake godine isto? Da li iko prati koliko je beba rođeno u NS?
    Pa na osnovu toga da sprečiš problem... Kako da se poveća prirodni priraštaj, ako nam je sve ovako nakaradno organizovano??? Žene su presrećne što imaju tih godinu dana plaćenog odsustva, pa onda nakon toga upadaju u dubiozu problema...vrtić, prehlade...haos...pa se teško odlučuju na drugo. I onda kad se odluče na drugo dete, ne mogu da ga upišu u vrtić... sve do pola rešavamo...
  • racunica

    04.07.2018 20:19
    koliko se placa ulaz
    kome se isplati da poveca kapascitet ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.