Početak gradnje veletržnice od sledeće godine

Gradnja veletržnice, koja bi zamenila dosadašnju Kvantašku pijacu, mogla bi da počne sledeće godine.
Početak gradnje veletržnice od sledeće godine
Foto: 021.rs

Direktor JKP "Tržnica" Dušan Bajić kaže za 021.rs da nedavna odluka Skupštine grada da urbanisti odrede lokacije za deset gradskih pijaca i više pijaca u okolnim naseljima, kao i za veletržnicu, predstavlja samo prvi korak ka određivanju mesta gde će biti sagrađen ovaj objekat.

On nije želeo da licitira sa mogućim lokacijama, navodeći da očekuje da urbanisti odrede nekoliko potencijalnih mesta za veletržnicu, koja bi trebalo da ima od 7 do 10 hektara i dobru saobraćajnu povezanost prvenstveno za kamionski saobraćaj, ali i da ne bude previše udaljena od urbane zone, pošto su glavni kupci uglavnom manje radnje.

Bajić objašnjava da o gradnji veletržnice, čija procenjena vrednost ide od 800 miliona do 1,2 milijarde dinara, odnosno do oko 10 miliona evra, konačnu odluku donosi gradska uprava, jer treba da se vidi hoće li ona biti u sastavu "Tržnice", sestra firma "Tržnice" ili možda samostalno preduzeće.

Prema njegovim rečima, "Tržnica" bi, ukoliko tako Grad odluči, odmah po određivanju lokacije mogla sama svojim sredstvima da učestvuje u delu komunalnog opremanja, odnosno gradnji i ograđivanju uređenja platoa.

- Za hladnjaču imamo ideju da je gradimo kao što je građen Master centar Sajma, odnosno pola bi dali kupci, a pola "Tržnica" i ona tako ne bi izazivala velike troškove. Procenjujemo da bi preduzeće sa sopstvenim sredstvima moglo da finansira četvrtinu troškova gradnje i uređenja veletržnice, dok bi četvrtina bila obezbeđena preko kredita na 7-8 godina uz grejs period od 2-3 godine, što je moguće. Ostatak od 50 odsto obezbedio bi Grad. Ovo su grube procene i tek nakon što se napravi projekat, znaće se troškovi i udeo finansiranja - objašnjava Bajić.

Kako je pojasnio, prvo bi se uredili prostori za prodaju iz kamiona i prodaju konditorskih proizvoda, što se već obavlja i na Kvantaškoj pijaci, a u drugoj ili trećoj fazi usledila bi gradnja hladnjače i upravne zgrade. Za sada nema procene koliko bi bilo potrebno da se sredi i uredi veletržnica i premesti Kvantaška pijaca, ali direktor "Tržnice" za 021.rs navodi da bi se, ako sve bude išlo nekim redom, moglo očekivati da popularni "Kvantaš" bude iseljen za tri do pet godina.

  • /

    05.07.2018 21:24
    /
    @Nije to tajna

    dokle god se ovoliko rusi nema sanse biti ispred rumunije. rumuni doteruju zgradu po zgradu.
    uskoro ce biti kao ceska

    ubacio sam ti @ po protokolu kad si ga vec zaboravila
  • bojack

    04.07.2018 15:47
    nova lokacija je u blizini najlona (mislim preko puta), to je već rešeno. kvantaš se izmešta zato što galens gradi (videli ste po gradu galens kej reklame), a poznato je da ovaj grad (pa i cela zemlja) "napreduje" tako što se prilagođava investitorima, a ne građanima i njihovim potrebama. klepačina na sve strane, u početku skriveno (dođe mi da žalim za veljinim kraduckanjem), a sada vrlo otvoreno i bahatije nego ikada.
    grad treba da se razvija, unapređuje, da se gradi, izmešta, popravlja itd. ali kad se to radi protivu interesa samog grada i građana, onda bolje da ne diraju ništa jer će samo još više da upropaste.
    još jednom se zahvaljujem svim vernim SNS glasačima što sve intenzivnije i dublje kopaju septičku jamu u kojoj se nalazimo, a posebno onima koji ne glasaju pod parolom "svi su oni isti". e, pa nisu.
  • Sadra

    04.07.2018 08:40
    Nije to tajna
    Na Kvantašu će se graditi velelešni hotel, znači dosadašnje nakupačke ciganije tamo više neće biti, a taj hotelski kompleks će biti jedan od najlepših u gradu.
    Ovaj grad mora d anapreduje, a ne da nazaduje, kako bi neki želeli.
    Svidelo se to ili ne ovome ili onome, Svet se menja, jer je ovo 21. vek.
    Možda smo na začelju istog, ali smo opet i ovakvi kakvi smo ipak daleko ispred jedne Albanije, Bugarske, a uskoro (za par godina) i Rumunije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti