U planu vetrozaštitni pojasevi u okolini Novog Sada

Na području katastarskih opština Kovilj, Budisava, Kać i Čenej biće podignuti vetrozaštitni pojasevi kako bi se smanjili efekti eolske erozije i ugrožavanje saobraćajne infrastrukture.
U planu vetrozaštitni pojasevi u okolini Novog Sada
Foto: Pixabay
Pošumljavanje je planirano na pravcima gde je Grad Novi Sad vlasnik ili korisnik zemljišta.
 
Gradska uprava za privredu sklopila je ugovor u vrednosti od 1.100.000 dinara sa Institutom za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu Novi Sad, koje je zaduženo da proceni ugroženost područja, izabere vrste drveća i žbunja za vetrozaštitne pojaseve, ustanovi način sadnje i potrebnu negu, kao i da izračuna troškove ovog poduhvata, nakon čega bi se trebalo pristupiti i planskom pošumljavanju radi podizanja vetrozaštitnih pojaseva.
 
Inače, vetrozaštitni pojasevi značajno utiču na povećanje bezbednosti saobraćaja, smanjujući bočne udare vetra, a u zimskim uslovima onemogućavaju formiranje smetova na putnim pravcima. Na pomenutim pravcima preko zime smetovi snega često ugrožavaju učesnike u saobraćaju.
  • deda

    14.07.2018 12:56
    oduvek su ih ljudi postavljali i nije bez razloga mislim da je najveci u kini i brani peking od pescanih oluja a reda velicine vojvidine
  • Aleksa

    11.07.2018 09:48
    To je i dobro ... a i nije
    Pored drzavnih puteva postoji zastitni pojas puta. Drvece se mora saditi udaljeno za svoju visinu u izraslom stanju. Da ne bude opet da padne drvo i ubije nekog u kolima

    http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/hronika/aktuelno.291.html:673041-Zrenjaninski-put-Zena-nastradala-kada-je-drvo-palo-na-automobil-FOTO
  • /

    10.07.2018 18:50
    /
    kad ga vidimo onda da mu se nadamo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti