Mirović: Odluka Pokrajine o preporuci da se smeni direktor KCV do septembra

Pokrajinska vlada doneće do septembra odluku o preporuci Agencije za borbu protiv korupcije o smeni v.d. direktora Kliničkog centra Vojvodine Petra Slankamenca.
Mirović: Odluka Pokrajine o preporuci da se smeni direktor KCV do septembra
Foto: 021.rs
Kako za 021 kaže pokrajinski premijer Igor Mirović, Pokrajina je informisana o stavu Agencije i analizira slučaj koji je javnosti otkrio naš portal - v.d. direktor najveće zdravstvene ustanove u Vojvodini primio je u radni odnos na neodređeno vreme svoju ćerku Sonju, a da prethodno nije prijavio sukob interesa Agenciji za borbu protiv korupcije, na šta je zakonom obavezan.
 
Slankamenac je Agenciji rekao da u trenutku potpisivanja odluke da zaposli ćerku nije bio svestan sukoba interesa, te da suštinski nije prekršio zakon jer je Agenciju o sukobu obavestio u trenutku kad je istog postao svestan (kad je dobio pitanja 021).
 
Prema rečima Mirovića, još uvek nisu obavljeni nikakvi razgovori sa direktorom KCV i ne postoji zaključak članova Pokrajinske vlade.
 
"U obavezi smo da sa dužnom pažnjom analiziramo sve zaključke Agencije i njene preporuke sprovedemo. Međutim, moramo dodatno analizirati sve što Agencija od nas traži. Radi se o specifičnoj stvari gde treba razdvojiti formu i suštinu. Postavlja se suštinsko pitanje da li u tako velikom kolektivu sa brojnim klinikama, na čijem čelu je direktor, može uopšte da se zaposli neko ko je njegov rod. Postoji i druga mogućnost - da se lekar čiji rođak radi u, recimo, KCV, zaposli u Domu zdravlja. Ali šta ako za njegovu specijalizaciju nema mesta u Domu zdravlja, a u KCV ima?", pita Mirović i dodaje da je najbitnije od svega videti da li je ćerka Petra Slankamenca zaposlena na štetu nekog drugog, boljeg kandidata ili osobe koja je mnogo duže čekala na posao u ovoj ustanovi.
 
Na konstataciju novinara da je Slankamenac, u teoriji, mogao da dobije "zeleno svetlo" da zaposli ćerku, samo da je prijavio Agenciji sukob na samom početku, Mirović kaže da se Agencija primarno bavi formom, a ne suštinom, što mu i smeta.
 
"Naravno, svi članovi Pokrajinske vlade poštuju formu, ali mislim da se mora ući u suštinsko razmatranje. Agencija ovo pitanje ne bi ni rešavala da je rešenje o zaposlenju potpisao neko od ovlašćenih zamenika direktora. Treba da vidimo kriterijume, a ne suvi pečat i suvi potpis", napominje Mirović.
 
Podsetimo, Agencija je ustanovila da je Slankamenac svesno, među 126 drugih kandidata koji ispunjavaju uslove, primio u radni odnos na neodređeno svoju ćerku, a nije prijavio Agenciji sukob interesa. Komisiju koja je birala kandidate imenovao je direktor. 
 
Slankamenac je podneo žalbu na rešenje Agencije, smatrajući da nije povredio zakon. On se obratio Agenciji tek kada se konsultovao sa svojim advokatom, mesecima nakon što je zaposlio ćerku.
 
Agencija je stava da je v.d. direktor bez sumnje omogućio pogodnost za svoju ćerku, što je šteta koju ovaj organ ne može suštinski da otkloni i da je zato jedino rešenje - njegova smena.
  • Autonomaš

    22.07.2018 07:32
    Dekan
    Uskoro možemo očekivati preporuku, od istih, i za dekana med. fax. Kažu da će čak i učestvovati u glasanju.
  • posao

    20.07.2018 08:27
    u zdravstvu
    Mozda je ovde problem sto je dete rodjeno u Novom Sadu, od roditelja vojvodjana dobilo posao u svom gradu, a nije otislo u beli svet.Gde god da se zaposlila, dom zdravlja ,institut u Kamenici ili KCV , isto bi se pricalo, tata je zaposlio, sve i da nije direktor. A velika je verovatnoca da dete odraslo u kuci lekara, dobrog strucnjaka postane josh bolji lekar, a takvi nam danas jako trebaju
  • Misa

    19.07.2018 19:52
    Komentar
    @ Statisticka greska
    Sve i da su zaista toliko izuzetne NE MOŽE nekom SVE a opet nekom NIŠTA koji je ništa manje bio marljiv. Obe su u nastavi, obe posao dobile bez dana volontiranja, projekti, starija radi i u privatnu učevu ordinaciju a sad čujem i kamerni orkestar.JEDNA STVAR OK ALI NE MOŽE SVE I NEKA IH JE SRAMOTA, DRUGI MORAJU HLEBA JESTI I RADITI.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti