Obnova kuće Mileve Marić u Kisačkoj ulici počinje na jesen

Rekonstrukcija kuće u Kisačkoj ulici broj 20, u kojoj su svojevremeno boravili Mileva Marić i njen suprug Albert Ajnštajn, trebalo bi da započne ove jeseni.
Obnova kuće Mileve Marić u Kisačkoj ulici počinje na jesen
Foto: 021.rs
Kako je za "Novosti" rekao direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada Siniša Jokić, ovih dana biće raspisan tender za odabir izvođača. 
 
"Pošto izvođač radova bude odabran, na jesen će biti započeti radovi koji bi trebalo da budu završeni do kraja ove godine ukoliko to budu dozvolile vremenske prilike", dodao je Jokić.
 
Obnova će biti finansirana sredstvima koje je Grad Novi Sad dobio od Republike za uređenje fasada u podgrađu Petrovaradinske tvrđave i starog jezgra grada. Kuća se obnavlja u okviru priprema Novog Sada za 2021. godinu kada će poneti titulu Evropske prestonice kulture.
 
Ranije je bilo najavljeno da bi obnova trebalo da počne u maju ove godine, ali se to nije dogodilo. U februaru prošle godine postavljena je tabla na fasadu kuće u Kisačkoj ulici, na kojoj piše da su u njoj deo svog života proveli Mileva Marić Ajnštajn i njen suprug Albert Ajnštajn.  
 
Inicijativa da se osnuje muzej Mileve i Alberta u Kisačkoj 20 pojavila se prvi put 2007. godine. Tada se njihov unuk, Bernard Cezar Ajnštajn, obratio Gradu Novom Sadu izrazivši spremnost da se kuća pokloni Novosađanima, ukoliko jedna prostorija postane muzej posvećen naučnicima. Međutim, Bernard Ajnštajn je u međuvremenu preminu, a do realizacije ovog projekta nikada nije došlo.
  • komsa

    20.07.2018 00:25
    nista od muzeja
    zivim u komsiluku vidim svaki dan na desetine turista a vikendom stanu i po 5 6 autobusa kad kazem nekom turisti da je u mom dvoristu setao Ajnstajn saMilevom mnogi mi ne veruju.Ovi koji su bili na vlasti do sada neznaju da ceo svet zivi od podaje suvenira samo pojedini sportski klubovi obrcu milijarde a mi nismo nista ponudili da gost ostane samo dan duze u NS.Bog nam podario predivne reke, jezera, Frusku goru,a nama narod pao u bedu mesto da napravimo etno kuce i razvijemo recni prevoz osloboditi investitore poreza pa ce biti budjet puniji od PDV.Nego kod nas caruju rentijeri stanova koji nigde nisu evidentirani.
  • Radojica

    19.07.2018 13:05
    Ajnštajnov park???
    Zašto Galens ovo đubre ne sruši i lepo napravi "Ajnštajnov park"? Dovde im je lepo išlo...
  • kazi ,,ladja,,

    19.07.2018 12:51
    Rekonstrukcija u vidu debelog premaza boje. U prevodu, zasrace jos vise. Ima skori primer zgrada kod stajalista GRAS-a u centru gde je Novosadski oglasnik i apoteka. Od lepote napraili sprdnju, opet.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti