I u Novom Sadu peticija protiv mini hidrocentrala na Staroj planini

Peticija protiv izgradnje mini hidrocentrala na Staroj planini potpisivaće se danas i u Novom Sadu, kod Katedrale.
Inicijativu u Novom Sadu pokrenuo je ljubitelj prirode Vladimir Antanasijević, inače Knjaževčanin sa novosadskom adresom. Peticija se potpisuje u nekoliko gradova Srbije, protiv izgradnje mini hidrocentrala (MHE) na području parka prirode, ali i u znak podrške građanima koji su se pobunili zbog, kako se navodi, uništavanja prirode.
 
Oni navode da će eventualnom izgradnjom MHE "Pakleštica" na reci Visočica, doći do potpunog nestanka "najmoćnije reke na Staroj planini". Meštani smatraju da MHE isušavaju reke, te uništavaju ceo eko-sistem. 
 
Vladimir Antanasijević kaže za 021.rs da je mnogo puta mogao da vidi kakve su reke na Staroj planini, ko tamo živi i koliko one znače ljudima.
 
"To što se pregrađuju reke, a lepote uništavaju, dok se ljudima uzima njihovo, to naravno da nije u redu. Od toga niko nema koristi osim onih koji to grade zbog navodnog višeg cilja. U stvari, niko ne razmišlja o posledicama. U jednu ruku, to je moja lična borba, jer kroz moj Knjaževac prolaze dve reke koje zavise od reka za Stare planine, a drugo, žao mi je ljudi i prirode. Ovaj sistem, ovakav kakav jeste, totalno uništava sve to", poručuje Antanasijević.
 
On se nada da će i ljudima u Novom Sadu ovo značiti, bez obzira što su oni na Dunavu i u Vojvodini. Kako kaže, "mnogi Novosađani idu na Staru planinu, baš zbog njene lepote".
 
Građani Pirota, Knjaževca, kao i meštani sela na Staroj planini, pobunili su se zbog najavljenih MHE, jer, između ostalog, već imaju iskustva sa njihovom izgradnjom. Tako su vodotok Crnovrške reke na Staroj planini zamenile cevi, a u Turističkoj organizacija Knjaževca su naveli da je izgradnja dovela do "uništenja eko-sistema", te da je oskrnavljena netaknuta priroda ovog parka.
 
Izgradnji MHE na Crnovrškoj reci usprotivila se i opština Knjaževac, a pomoćnik predsednika opštine Goran Popović nazvao je čitav slučaj "silovanjem Stare planine".
 
Na stranu građana stao je i ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan koji je u aprilu ove godine izjavio da se protivi izgradnji MHE u zaštićenim područjima Stare planine. Ministarstvo je donelo rešenje kojim se sprečava izgradnja hidroelektrane "Pakleštica" na reci Visočici.
 
Međutim, investitori su nakon toga tužili ministarstvo, a Upravni sud je poništio rešenje kojim im se zabranjuje izgradnja. Po rečima Gorana Trivana, ne postoji MHE koja ne zagađuje životnu sredinu.
 
Novosađani će peticiju moći da potpisu danas od 17:30 časova, desno od Katedrale.
  • Aleksandar Đorđević

    24.07.2018 22:13
    Mhe piju vodu
    Milane, da li si video nekada u životu derivacionu mhe? Govoriš kao neko od investitora protiv kojih se borimo. Kada spakuješ reku u cev, a korito reke ostaviš suvo u potpunosti, da li je mhe tada popila vodu? Pa kada izgrade takvih nekoliko u nizu, a reka nestane. Ne da pije nego guta.
  • Srba III

    24.07.2018 11:56
    Moderno
    Samo neka se protestuje, neka se potpisuju kojekakve peticije... Da stvorimo sebi iluziju da se o nečemu pitamo, da o nečemu odlučujemo. Nije važno što o predmetu peticije i ne znamo baš mnogo. Gdin ministar će nam povlađivati, pohvaliti nas što brinemo o nečijem okruženju, a pri tom nam neće reći kako ćemo mi to na "čist način" proizvesti potrebnu energiju... Ili nam možda i nije potrebna?
  • Dejan

    23.07.2018 22:42
    vjetar
    Verujem da preko 90% potpisnika ne zna na mapi ni gde se nalazi Stara Planina ! Ne znam cemu ovaj cirkus kad se zna ko radi vetrogeneratore i kome narod placa za tu struju a isti taj podplacuje sns !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.