Odabrana firma koja će izraditi spomenik Kralju Petru I

Firma "Primus-BMJ" iz Beograda odabrana je na ponovljenom tenderu da izradi spomenik Kralju Petru I Karađorđeviću, koji će u novembru biti postavljen na Trgu republike.
Uprava za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) se u pregovaračkom postupku obratila trima izabranima firmama, nakon što se nijedna nije javila za posao na otvorenom tenderu.
 
Rok za izradu, isporuku i montažu spomenika ostaje 22. novembar, kao što je to bilo predviđeno i u prvoj nabavci, a do sada bi već trebalo da je završen i model spomenika za koji je zadužen vajar Zoran Ivanović. Spomenik bi trebalo da bude gotov pred obeležavanje stogodišnjice prisajedinjenja Srema, Banata i Bačke Kraljevini Srbiji nakon Prvog svetskog rata.
 
Podsetimo, ovaj projekat vredan je 12 miliona dinara. U uslovima konkursa se navodi da ponuđač uz redovnu dokumentaciju za tender treba da dostavi i trodimenzionalni model spomenika koji predstavlja kralja na konju visine od 80 do 100 centimetara.
 
Odluku da se postavi spomenik srpskom monarhu donela je Skupština grada na predlog Saveta za kulturu pozivajući se na inicijativu od pre Drugog svetskog rata koja nikada nije realizovana.
 
Spomenik će uticati i na izgled Trga republike, koji je pre nekoliko godina potpuno rekonstruisan. Nakon postavljanja spomenika  sa najveće uzdignute zelene površine biće uklonjeno zelenilo i postavljen beli kamen, a na njemu postament sa spomenikom visine do 10 metara.
 
Više o planiranom izgledu spomenika pročitajte OVDE.
  • makijaveli

    25.07.2018 11:53
    dokle vise
    Da spomenemo ponovo besmisao, gde se spomenik kralju, koji inace nema nikakve veze sa NS i APV, postavlja na TRG REPUBLIKE !
    Ako vec imaju novca za bacanje sigurno su ih mogli pametnije upotrebiti, mogli bi dugo nabrajati vaznije stvari za investiranje.
    A ako vam je bas stalo do spomenika, pa tu bi se naslo puno pametnijih i razumnijih izbora od ovoga !
  • PERICA####

    24.07.2018 14:33
    MA,JEL TO UVOZNI SPOMENIK
    http://www.companywall.rs/firma/primus-bmj-doo-beograd/2138965
  • Mislilac

    24.07.2018 13:58
    Pitanje
    Da li u Novom Sadu ima i nekih drugih nacija???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti