Izlila se tečnost u Dunav, ispituje se šta je u pitanju

Nepoznata tečnost izlila se sinoć u Dunav, na Beogradskom keju, kod Žeželjevog mosta, a trenutno se ispituje o kakvoj materiji je reč.
Izlila se tečnost u Dunav, ispituje se šta je u pitanju
Foto: 021.rs
Kako su nam javili građani, u Dunavu se videla pena, koja se izlila u velikim količinama. U JKP "Vodovod i kanalizacija" navode za 021.rs da tokom noći nisu dobijali prijave zbog ovog slučaja, ali da se ovog trenutka ne može znati od čega je pena koja se vidi na slici.
 
Kako objašnjavaju, kada je reč o pojavi pene, ona je najčešće organskog porekla, razgradiva je u vodi, zbog čega ne bi trebalo da predstavlja zagađenje. Ipak, uzeće uzorke vode i poslati ih na analizu.
 
"Prvo će naša laboratorija proveriti sastav otpadne vode iz tog perioda. Ukoliko se utvrdi da ima ozbiljnih zagađenja u uzorku, poslaćemo ih nekoj od akreditovanih laboratorija da se tačno utvrdi šta je ispušteno u kanalizacioni sistem. Podsećamo vas da se većina vode bez bilo kakvog prečišćavanja, osim mehaničkog tretmana putem automatskih uređaja ili korpi, direktno odvodi u Dunav, osim jednog malog dela, a to je kanalizacija u Kovilju, Stepanovićevu i Rumenki", poručuju u "Vodovodu" za 021.rs.
 
  
 
Dve najveće crpne stanice u gradu su u Radničkoj ulici na ćošku s Kejom žrtava racije i kod Žeželjevog mosta na Beogradskom keju, gde se dogodilo sinoćnje izlivanje. U ove crpne stanice sliva se otpadna voda iz grada i prigradskih naselja, a u njima dolazi do odvajanja pojedinih mehaničkih nečistoća iz kanalizacione vode. Radnici "Vodovoda i kanalizacija" najčešće se susretnu sa vlažnim maramicama, vlaknastim stvarima, ali se dešavalo da se nađu i ručne bombe, leševi životinja, komadi nameštaja, bela tehnika, automobilske gume i drugi predmeti kojima nije mesto u kanalizaciji.
 
"Osim što se otpadne vode iz domaćinstava direktno izlivaju u Dunav, mnogo veći problem predstavljaju velike industrije koje nemaju instalirane neophodne filtere i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Upravo zbog toga je tema centralnog prečistača otpadnih voda u Novom Sadu aktuelna već nekoliko godina. Trenutno je u toku izrada tehničke dokumentacije, a završen je generalni projekat koji je predat Pokrajinskoj revizionoj komisiji. U planu je da prečistač bude izgrađen u narednih nekoliko godina, ukoliko se steknu svi neophodni uslovi", dodaju u ovom preduzeću.
 
U "Vodovodu i kanalizaciji" apeluju na građane, preduzeća i kompanije da ne ispuštaju tečnosti i da ne bacuju predmete u kanalizaciju.
 
"Takvi necivilizovani potezi mogu da dovedu do ozbiljnih problema, pa čak i katastrofa, kojih pojedinci nisu svesni, jer da jesu, ne bi to radili", zaključuju u "Vodovodu".
  • CK

    25.07.2018 07:29
    Kazna
    Kazna je iz raja izasla
  • s vam se u sendvic

    24.07.2018 19:12
    Nizak vodostaj pa se vidi sta se izliva.
    Kad bude nadosao Dunav, nece vise biti panike. Svi ce lepo da mirisu cvece i da se ljube na keju a ovo ostaje dok se ne izgradi precistac koji je grad trebao odavno da napravi a ne da poklanja Galetu parcele za dz.
  • Sumnjicav

    24.07.2018 17:15
    Moje misljenje je da je ranije pustanje tecnosti u bojama samo bio "probni balon" kako bi se testiralo koliko vremena traba da prodje od pustanja tecnosti u kanalizaciju sa tajne lokacije do njenog pojavljivanja u Dunavu. Time sada neko zna u koje vreme treba da prospe pravi otpad, kako bi isti zavrsio u Dunavu tokom noci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti