Svako treće dete u Novom Sadu nije primilo MMR vakcinu

Tek 62,2 odsto dece u Novom Sadu primilo je MMR vakcinu u 2017. godini, što Novi Sad čini opštinom u Vojvodini sa najnižim uspehom kada je u pitanju obuhvat vakcinacijom protiv morbila.
Svako treće dete u Novom Sadu nije primilo MMR vakcinu
Foto: Pixabay
U Novom Sadu je takođe postignut najmanji obuhvat revakcinacije protiv morbila, rubele i zaušaka, koja je predviđena pre polaska u prvi razred osnovne škole, pokazuje "Izveštaj o sprovedenoj imunizaciji na teritoriji Republike Srbije u 2017. godini", koji je izdao Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".
 
Iako je za 2017. godinu planirano da se vakciniše više od 4.000 mališana protiv dečije paralize, u Novom Sadu je skoro 250 dece ostalo bez imunizacije protiv dečije paralize.
 
Gotovo identična situacija je sa imunizacijom protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja. Ipak, kada je reč o revakcinaciji Novi Sad se ponovo našao među opštinama u kojima je postignut najmanji obuhvat vakcinisanog stanovništva sa samo 76,4 odsto vakcinisanih četrnaestogodišnjaka. 
 
Više od 90 odsto novorođenčadi i dece u prvoj godini života primilo je vakcinu protiv hepatitisa B, dok je u dvanestoj godini života samo 43,3 odsto mladih Novosađana ponovo primilo imunizaciju na ovu bolest, što znači da je odstupanje obuhvata vakcinacijom u dvanaestoj godini u odnosu na očekivane vrednosti značajno.
 
I pored uspostavljenog kontinuiranog snabdevanja vakcinama, naročito MMR-om, realizovani obuhvat vakcinancije u Novom Sadu je daleko ispod ciljnog, na šta je uticalo i odbijanje roditelja da njihovo dete primi vakcinu, potpomognuto uticajem antivakcinalnog lobija, ali, kako se navodi u izveštaju, i nedovoljno čvrstim stavovima i argumentima dela pedijatara. 
 
Epidemijsko javljanje morbila rezultat je, između ostalog, i pada kolektivnog imuniteta. Prekidi u kontinuitetu sprovođenja imunizacije doveli su u pitanje iskorenjivanje morbila, a pad obuhvata određenim vakcinama u ciljnim grupama doveo je do rizika da dođe do epidemija sa potrebom bolničkog lečenja, ocenjuje se u izveštaju. 
 
Podsetimo, početkom godine je u Novom Sadu proglađena epidemija malih boginja, kada su lekari apelovali na roditelje da vakcinišu decu, a krajem prošlog meseca je pedijatar Doma zdravlja na Limanu zaražena morbilama zbog izloženosti nevakcinisanoj, zaraženoj deci. Tada su iz predostrožnosti pozvana da se vakcinišu ili prime imunoglobulin sva deca koja su bila u kontaktu sa doktorkom u tom periodu.
  • kk

    01.08.2018 08:06
    kk
    relativno smo glup narod ,ako nam se ovo desava i vodi polemika dal treba ili ne,picuka nemas pojma kad tako pises,rec je o kolektivnom imunitetu,a ne ko hoce ili ko nece
  • dzo

    31.07.2018 09:29
    Kolektivni pad imuniteta?
    7000 divljih deponija, reke bez filtera, pesticidi bez kontrole, pomor pčela i divljih ptica... A to neka, sad ćemo vakcine i rešen problem.
    Šta drugo i očekivati od nepismene ekipe na vlasti. NEPISMENE.
  • Aleksandar

    31.07.2018 09:23
    od svih opština Novi Sad je najzatucaniji

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti