FOTO: Rugla u Radničkoj i Đure Jakšića još dugo ostaju gde jesu

U Novom Sadu postoji na desetine napuštenih zgrada, a jedan od primera nemara je objekat u Radničkoj 32.
FOTO: Rugla u Radničkoj i Đure Jakšića još dugo ostaju gde jesu
Foto: 021.rs
Ova parcela je u javnoj svojini Grada i na njoj su izgrađeni objekti bivše poslovne zgrade fabrike Albus. 
 
Iako se zgrada ne nalazi na ivici parcele pa tako ne ugrožava prolaznike direktno, ona je okružena ogradom koja se urušava, a na čijem se gornjem delu nalazi i bodljikava žica. Pored toga što predstavlja ruglo za jednu od najlepših ulica grada, u dvorištu ove zgrade trava raste nekontrolisano, a i gomila se smeće što predstavlja plodan teren za insekte i razne štetočine.
 
S druge strane, iz građevinske inspekcije za 021 kažu da samim tim što se objekat ne nalazi na ivici parcele on ne predstavlja opasnost za prolaznike, te da rizik postoji samo pri eventualnom ulasku u zgradu.
 
"Neovlašćen ulazak u bilo koji objekat nije u nadležnosti Gradske uprave za inspekcijske poslove, a i ne postoji zakonska odredba kojom bi građevinska inspekcija zabranila pristup objektu. Lica koja neovlašćeno uđu ili oštete objekat, to čine na svoju odgovornost", navode u Upravi za inspekcijske poslove.
 
U Gradskoj upravi za građevinske poslove i investicije za 021 kažu da je ova parcela namenjena za poslovni centar.
 
"Uslov za privođenje ovog lokaliteta planiranog urbanističkoj nameni je uklanjanje objekata koji su na njemu izgrađeni, kao i raščišćavanje parcele. Međutim, radi formiranja kompleksa za izgradnju poslovnog centra, predviđa se i spajanje sa susednim parcelama, što zahteva rešavanje imovinsko-pravnih odnosa, kao i izmeštanje policijske stanice koja se trenutno nalazi na toj lokaciji", navode u nadležnoj gradskoj upravi.
 
Takođe, izgradnja poslovnog centra zahtevala bi izmeštanje crpne stanice koja se nalazi u Radničkoj ulici.
 
Kako navode u UGZI-ju, Zavod za izgradnju grada, koji je ugašen 2016. godine, a koji je nasledila Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije, ranijih godina je izvodio radove na ograđivanju i obezbeđivanju, kao i čišćenju i uklanjanju samoniklog rastinja u Radničkoj 32.
 
Kulturno dobro ili divlja deponija u nastajanju?
 
Još jedan objekat koji je prevashodno zbog svoje lokacije upečatljiv je kuća u Đure Jakšića 1a koja se nalazi u užem centru grada, pored Akademije umetnosti, a preko puta srednjoškolskog doma. 
 
Ova napuštena kuća zarasla je u rastinje, a već neko vreme građani je koriste za odlaganje smeća, pa tako dvorište preti da postane divlja deponija. Stanovnici ulice su se više puta žalili na smrad koji dopire iz ovog dvorišta, ali i na neugledan izgred kuće.
 
Ova parcela je inače u državnoj svojini, ali budući da su na njoj građeni objekti za kolektivno stanovanje, pravo korišćenja imaju privatni korisnici koji su vlasnici različitih delova zgrade.
 
Građevina u Ulici Đure Jakšića je zajedno sa okolnim zgradama od 2008. godine u katastru označena i kao kulturno dobro, što znači da treba da bude posebno zaštićena i održavana.
 
  • Milan

    17.08.2018 09:51
    Treba vratiti prethodnog načlenika Gradske uprave za urbanizam da reši ovaj veliki problem grada, jer to je velika i ozbiljna investicija, a on sa parama ume. Ipak je to centar grada, nisu Adice, pa da se ova ozbiljna investicije, kao i arhitektonsko rešenje prepusti nekom laiku koji nema toliko iskustva u urbanizamu i gradjevinarstvu, ali treba tu umeti i procenat ugovoriti i naplatiti, kako za njega lično, tako i za njegove jatake.... Tako se to radi u gradu Novom Sadu.
  • JBT

    15.08.2018 07:02
    predog
    Umesto sto svi mi ovde kuckamo, za sve ovakve stvari koje kao da izmislja grupa TNT iz Alan Forda, treba da saljemo tekstove i fotografije u Brisel i da trazimo da se "nasem gradu" oduzme dodeljena titula "grad kulture" . Ovde kultura vise ne stanuje. Ali tako je to u diktatorskim zemljama.
  • Mirko i Slavko

    14.08.2018 23:22
    A rugla u celoj Šumadijskoj, iskaču besni kerovi i homlesi iz mraka iz porušenih zgrada, nakrivio se zid, mračina, niko ne sme da prođe ulicom peške noću

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti