Akcija sakupljanja staklene ambalaže za vikend u Novom Sadu

Akcija sakupljanja staklene ambalaže održaće se od 24. do 26. avgusta ispred supermarketa Univerexport Alba na Futoškom putu.
Akcija sakupljanja staklene ambalaže za vikend u Novom Sadu
Foto: Pixabay
Novosađani koji prilikom kupovine u Albi donesu u periodu od 8 do 20 časova pet praznih staklenih flaša ili tegli na štand Ekostar Pak-a, dobiće eko ceger izrađen od reciklirane plastike.
 
Akciju "Otpad odvoji, poklon osvoji" organizuju Univerexport i Ekostar Pak. 
 
Prema rečima Kristine Cvejanov, direktorke Ekostar Pak-a, cilj ove akcije nije samo promocija reciklaže, već i smanjenje korišćenja plastike za jednokratnu upotrebu, u koju spadaju i polietilenske kese tregerice. 
 
"Reciklaža je višestruko značajna, jer smanjuje zagađenje životne sredine ambalažnim otpadom, štedi energiju i sirovinske resurse na planeti. Želja nam je bila da ovom akcijom omogućimo Novosađanima da sa staklenim ambalažnim otpadom postupe na odgovoran način, i da ih za to nagradimo eko cegerima koje će moći da koriste umesto kesa tregerica u kupovini u objektima Univerexporta, čime dvostruko doprinose zaštiti životne sredine", navodi Cvejanov.
 
Inače, u Srbiji se reciklira samo 31 odsto staklene ambalaže, a ostatak završi u prirodi ili na deponijama. Pošto je staklo materijal koji je večan, ono se ne razgrađuje i zbog toga nanosi štetu životnoj sredini. 
 
Staklo odloženo na deponiju je vrlo često i uzročnik požara, jer u letnjim mesecima povećava uticaj sunčevih zraka i u kontaktu sa zapaljivim materijalima u svom okruženju izaziva požare, koji zbog emitovanja metana na deponijama mogu da budu dugotrajni i izuzetno opasni, kako po okolinu, tako i po zdravlje ljudi.
 
Ovo je problem koji, pored institucionalnog rešenja, može da se rešava na pojedinačnom nivou, što znači da svaki građanin može da doprinese pravilnim odlaganjem staklene ambalaže, kako bi ona mogla, kroz reciklažu, postati sirovina za nove ambalaže, a samim tim se i smanjila količina ovog otpada na deponijama.
 
  • kazi ,,ladja,,

    22.08.2018 20:27
    Zar se nekada nije dobijala kaucija, sica za staklenu flasu? Samo tapsite balavci.
  • Molotov

    21.08.2018 21:27
    paritet
    10 kesa za 1 flasu
  • Ana

    20.08.2018 22:46
    Sa poklopcem ili bez?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti